Witam,
jestem tu nowy więc dziendobry wszystkim. Na gazecie.pl raczej nie mogłem sie niczego dowiedziec wiec skierowano mnie tutaj
Pojawiła sie szansa wyjazdu na Bałkany na 2 letni kontrakt. Wykorzystanie szansy zależy wyłacznie ode mnie.
Na razie serce mówi Chorwacja ale to moja sprawa gdzie zlokalizuję centralę na Bałkany. Może to być Zagrzeb, Może Lubliana a może Belgrad.
Rozsądek mówi Lubliana bo UE i w ogóle...
Niestety nie znalazłem (z braku takich umiejętnosci i czasu) odpowiedzi na dość zasadnicze pytanie - wysokość podatków (aktualne a nie sprzed 4-5 lat) w tych 3 krajach z naciskiem na Chorwację. Jak wyglądają podatki rozliczane wspólnie (rodzina 2+1), czy rodzina oznacza konieczność małżeństwa czy konkubinat też podchodzi . Pozwolenie na pracę nie dotyczy wiec to nie problem.
Po podróżach słuzbowych wiem że nie jest to tani kraj i Słowenia jest sporo tańsza ale czy w Zagrzebiu koszty życia będą wyższe niż w Warszawie czy porównywalne?
Czy ktoś może podrzucić adresy lokalnych biur nieruchomosci wynajmujących mieszkania?
Mam nadzieję że na początek nie przegiąłem i nie dostanę opieprzu że źle "szukaja" użyłem.
pozdrawiam i z niecierpliwoscią czekam na informacje