Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podatek od spalin w Chorwacji.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 01.04.2008 08:58

,,Od dzisiaj centrum Zagrzebia, a także Dubrownika i Splitu jest tzw. zieloną strefą ekologiczną. Wszystkie wjeżdżające samochody muszą mieć plakietkę, która kosztuje równowartość 5 euro. Problem w tym, że właściciel samochodu wyprodukowanego przed 1996 r. takiej plakietki nie dostanie.

Od 2010 r. plakietkę i zarazem prawo wjazdu do centrum Zagrzebia,Dubrownika,Splitu dostaną tylko samochody wyprodukowane po 2006 r. (albo po 2001 r., ale z filtrem).

Ekologia staje się powoli europejskim trendem. W zeszłym roku strefę identyczną jak chorwackie miasta wprowadził Madryt , Berlin gdzie władze chcą w ten sposób chronić zabytki. Władze Bawarii planują do 2020 r. całkowicie zakazać sprzedaży pojazdów z silnikiem spalinowym.

Historyczne centra chorwackich miast , odgrodzą od reszty miasta elektroniczne bramy wjazdowe. Zamontowane na nich kamery od dzisiaj kontrolują, czy przejeżdżające samochody mają nalepkę świadczącą o tym, że właściciel zapłacił podatek od spalin.

Jeśli pojazd nie ma takiej nalepki, zdjęcie z kamery wędruje do komputera, który na podstawie numeru tablicy rejestracyjnej identyfikuje właściciela. I do domu przyjdzie mandat na 70 euro.''
cerlicht
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerlicht » 01.04.2008 10:22

Witam. Fajnie się czyta , tylko to data coś mi mówi,że to kolejny kawał . Miłego dnia , pozdrowienia.
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 01.04.2008 13:37

Ja już awansem chciałem zapłacić, tylko nigdzie nie mogę poszukać numeru konta. Zadzwonię do ambasady, powinni dać namiary!!!!

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone