Podaję trasę dla osób które po raz pierwszy wyjeżdżają do Chorwacji. Byłam w tym roku po raz pierwszy w Chorwacji (wyspa Ciovo, miejscowość Okrug Gornji), niedaleko Splitu.
Jestem z woj. śląskiego, 10 km od granicy z Czechami. Podaję trasę:
Czechy:
przejście graniczne Gołkowice, Karvina, Czeski Cieszyn, Jablunkov, Mosty(przejście graniczne ze Słowacją)
Słowacja:(przez Słowację cały czas nr drogi 64, nie trzeba wieniety kupywać)
Cadca, Zilina (nr drogi 64), Prievidza, Partizanskie, Topol Cany, Nitra, Nove Zamky, Komarno (przejście graniczne z Węgrami)
Węgry:
Z Komarno kierunek Kisber (nr drogi 13), Mor, Szekesfehervar, dalej na Siofok (kierunek Balatonu), Nagykanizsa, Letenye (przejście graniczne z Chorwacją)
Chorwacja:
nr drogi E65 (E71), Prelog, Sesvete, E71, kierunek Zagrzeb, kierunek Karlovac, droga E71,E59 kierunek Slunj, Plitvice (jeziora Plitvickie), E71 w kierunku Gracac, Knin, Sinj, Split, Trogir, Ciovo. I dalej według własnego uznanai, w zależności do jakiej miejscowości wyruszamy.
Droga została sprawdzona przeze mnie. Byłam w Chorwacji od21.07.2007-1.08.2007r. Wyjeżdżałam w pt 20.07 br. Nie stałam w żadnych korkach. Pozdrawiam, życze udanego pobytu ipodrózy w Chorwacji !!!