Tego zawsze najbardziej szukałem na forach. Wróciłem po 4 tygodniach włóczęgi po Wybrzeżu Dalmatyńskim i chciałem się z Wami tym podzielić.
Wszystkie ceny są za dwie osoby. Podaję cenę wyjściową i to co zapłaciłem.
Plitvice (około 5 km za wejciem do parku). Pokój 2 osobowy łazienka na dwa pokoje. Z 200 kun/noc przez 300 kun/2 noce na utargowałem 40 EUR/2 noce.
15 km za Szibenikiem. Apartament 2 pokoje, kuchnia z jadalnią, łazienka, toaleta, duży taras (całość mieszkania ok 70 m2) 100 metrów od morza. Chcieli 10/noc/osobę, zapłaciłem 50 EUR/3 noce, dostaliśmy jeszcze dwa razy obiad w ramach gościnności
Baska Voda. Chcieli 25 EUR/noc, zaraz zeszli na 20 ale utargowałem dzień dodatkowo czyli 4 noce za 60 EUR. Spory pokój, łazienka z prysznicem, wielki taras ok 25 m2 z kuchnią. 150 metrów od plaży.
Inne kwaterki były w cenach "agencyjnych" ok 80 kun/pokój z łazienką.
Wcześniej byłem w Breli 5 km na północ. Tam chcieli 22-30 EUR/apart 2 os i nie było mowy o negocjacjach. Sami Niemcy.
ok. 40 km od Dubrownika. Pokój właściwie na plaży, malutki, z łazieneczką, taras podmywany przez fale. Z 100 zeszło na 80 EUR/5 nocy. Szukałem też w Slano, ale woda okropna, wioska wstrętna, a apartament kosztował 250 a pokój 200 kuna /2os/noc. W okolicach Mali Ston (piaszczysta plaża) znalazłem pokój z łazienką za 20 EUR (stanęło na 75 EUR/5 dni) ale gospodarz o 11:00 był pod wpływem piwka więc zrezygnowałem)
Rafailovici (Czarnogóra) 5 km od Budwy. Pokój + łazienka + kuchnia + taras, klimatyzacja, TV 100 m od plaży z widokiem na morze i Sv Stefana. Krzyknęli 15 EUR/pok, stanęło na 60 EUR/5 nocy.
Nie korzystałem z noclegów w okolicach Ulcinj (Velika Plaza), ale potwierdzam że można było coś znaleźć i za 4-5 EUR/os. Sami Czarnogórcy zaczepiają jak widzą że jedzie się na zagranicznych tablicach.
Baska (na wyspie Krk) skończyło się Campingiem za 20 EUR/noc/2 os - byliśmy na takie warunki przygotowani - kuchenka, namiot, karimaty itd. Ceny ok 30/35 EUR apartament, o coś tańszego baaardzo trudno. Baska prześiczna, ładna plaża. W wodzie dużo piaseczku.
Po drodze jeszcze była Paklenica (ceny 20-25 EUR/2os/noc). Szukałem jeszcze w drodze powrotnej na półwyspie chyba VIS (na pn od Zadaru), ale było wstrętnie - ceny ok 20 EUR/2os/noc, jeśli dostęp do kuchni to 25.
W kilku miejscowościach, gdzie intensywnie działają agencje turystyczne właściwie nie można znależć pokoju po cenie niższej niż ustalona przez agencję, "prywatnie" nie chcą wynajmować (np Zaton w okolicach Zadaru)
Zaznaczam, że wyjechałem jeszcze w maju (21) a przyjechałem wczoraj, więc było jeszcze "mocno" przed sezonem. Wiele domków było jeszcze zamkniętych, a kilku gospodarzy odmówiło gościny, gdyż "jeszczjo zatworene". No i znacznie łatwiej targowało się z facetami: gospodynie mało kiedy skłonne były na jakiekolwiek kompromisy.
Jeśli macie jakieś pytania postaram się odpowiedzieć.
Pozdr
T.