maciek20002 napisał(a):Mało informacji jest na temat Kapcia.
No bo Kapeć jest właściwie tylko przysiółkiem / częścią / dzielnicą formalnie Podacy, a praktycznie bardziej Zaostroga ze względu na położenie. Jak sobie przejdziesz nadmorską ulicą na Google street view, to zobaczysz prawie cały Kapeć, bo jest mały jak... kapeć
W Kapciu, jak wspominałam, jest camp Uvala Borova, na którym była Maslinka - podrzucałam Ci gdzieś jej relację. Spędziła tam parę dni, może do niej napisz i zapytaj o szczegóły. Na stronie campu takie są informacje:
Camp is associated by promenade (1 km) with Zaostrog, where there are numerous shops, restaurants, post office, a playroom for children, many other entertainment facilities, as well as the Franciscan monastery (built 500 years ago) with a library of more than 20,000 books and museum exhibition of ancient costumes, furniture and jewellery.W samym Kapciu jest chyba jedna knajpa przy kampie, ale w Zaostrogu już kilka. Jest też w Zaostrogu jakiś market, mniejsze sklepy, stragany, lodziarnie etc. W Podacy jest Studenac. W Podacy bankomatu nie ma, a w Zaostrogu nie wiem. Jest w Gradacu. W Podacy wymienisz kasę w czymś w rodzaju agencji turystycznej niedaleko Studenaca (przy magistrali).
Co do rowerów - zależy jak widzisz ich używanie. Do Podacy, dalej Bristu i Gradaca prowadzi nadmorska promenada, ale nie wiem jak tam z rowerami - chyba ciężko by się jechało, bo sporo spacerowiczów, a między Kapciem a Podacą jest kilkunastometrowy kawałek plaży ze żwirem bez ścieżki, tam trzeba by rower przenosić. Możesz się skusić na jazdę gdzieś w górę, np. do Starego Zaostroga albo Starej Podacy. W tej drugiej byłam, prowadzi do niej nowa asfaltówka, rowerzyści mnie mijali, ale wiadomo, że tam góry są i wysilić się trochę trzeba. Zawsze można też śmignąć gdzieś wygodnie magistralą, tylko to oczywiście ruchliwa droga, na przykład do Gradaca albo pooglądać wioski w drugą stronę, Drvenik etc.
Na tej stronce (podstawowa lektura):
http://gradac.hr/en/2/interestingjest krótka informacja o trasach rowerowych:
In the hill massifs above Gradac Riviera there are well kept bike routes that stretch for more than twenty kilometres. Trail is going around many attractive viewpoints.Pewnie w IT na miejscu mają mapki z trasami.
Co zwiedzić? Ja w tej okolicy (szeroko rozumianej
) oglądałam:
Dubrovnik, Zatokę Umarłych Hoteli w Kupari, arboretum w Trsteno, Ston z kawałkiem Peljesca,
Mostar, wodospady Kravica (można jeszcze Pocitelj i Medjugorje), popłynęłam na Korčulę i przejeżdżałam przez Makarską
, możesz dotrzeć i do Omiša, a tam jest twierdza piratów i rafting na Cetinie. Na miejscu spacerek do Starej Podacy...
Have a good time.