Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Podacy, Zaostrog, Kapeć i okolice.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maciek20002
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek20002 » 18.04.2014 08:25

Witam.

Wybieram się na początku lipca do Kapcia z dziećmi (8-10) lat. Zabieram ze sobą rowery, ale nie wiem czy warto je tak daleko wietrzyć na bagażniku.
Może ktoś podrzuci kilka zdań na temat okolicy, co można zwiedzić, co warto zobaczyć, gdzie są jakieś markety i kantory w okolicy, itp.

adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 18.04.2014 09:16

podaca-t18305.html
podaca-t24741.html?hilit=PODACA
podaca-t28826.html
To na początek , inne miejscowości wpisz w wyszukiwarkę i pełno info znajdziesz.

Pozdrav

P.S. I mam nadzieję że jak wrócisz to w tym dziale będzie twoja relacja z pobytu w Cro? :D
maciek20002
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek20002 » 18.04.2014 20:01

Dzięki za info...

Mało informacji jest na temat Kapcia. Może ktoś coś podrzuci.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 18.04.2014 20:50

maciek20002 napisał(a):Mało informacji jest na temat Kapcia.

No bo Kapeć jest właściwie tylko przysiółkiem / częścią / dzielnicą formalnie Podacy, a praktycznie bardziej Zaostroga ze względu na położenie. Jak sobie przejdziesz nadmorską ulicą na Google street view, to zobaczysz prawie cały Kapeć, bo jest mały jak... kapeć :wink:
W Kapciu, jak wspominałam, jest camp Uvala Borova, na którym była Maslinka - podrzucałam Ci gdzieś jej relację. Spędziła tam parę dni, może do niej napisz i zapytaj o szczegóły. Na stronie campu takie są informacje:
Camp is associated by promenade (1 km) with Zaostrog, where there are numerous shops, restaurants, post office, a playroom for children, many other entertainment facilities, as well as the Franciscan monastery (built 500 years ago) with a library of more than 20,000 books and museum exhibition of ancient costumes, furniture and jewellery.
W samym Kapciu jest chyba jedna knajpa przy kampie, ale w Zaostrogu już kilka. Jest też w Zaostrogu jakiś market, mniejsze sklepy, stragany, lodziarnie etc. W Podacy jest Studenac. W Podacy bankomatu nie ma, a w Zaostrogu nie wiem. Jest w Gradacu. W Podacy wymienisz kasę w czymś w rodzaju agencji turystycznej niedaleko Studenaca (przy magistrali).
Co do rowerów - zależy jak widzisz ich używanie. Do Podacy, dalej Bristu i Gradaca prowadzi nadmorska promenada, ale nie wiem jak tam z rowerami - chyba ciężko by się jechało, bo sporo spacerowiczów, a między Kapciem a Podacą jest kilkunastometrowy kawałek plaży ze żwirem bez ścieżki, tam trzeba by rower przenosić. Możesz się skusić na jazdę gdzieś w górę, np. do Starego Zaostroga albo Starej Podacy. W tej drugiej byłam, prowadzi do niej nowa asfaltówka, rowerzyści mnie mijali, ale wiadomo, że tam góry są i wysilić się trochę trzeba. Zawsze można też śmignąć gdzieś wygodnie magistralą, tylko to oczywiście ruchliwa droga, na przykład do Gradaca albo pooglądać wioski w drugą stronę, Drvenik etc.
Na tej stronce (podstawowa lektura):
http://gradac.hr/en/2/interesting
jest krótka informacja o trasach rowerowych:
In the hill massifs above Gradac Riviera there are well kept bike routes that stretch for more than twenty kilometres. Trail is going around many attractive viewpoints.
Pewnie w IT na miejscu mają mapki z trasami.

Co zwiedzić? Ja w tej okolicy (szeroko rozumianej :wink: ) oglądałam: Dubrovnik, Zatokę Umarłych Hoteli w Kupari, arboretum w Trsteno, Ston z kawałkiem Peljesca, Mostar, wodospady Kravica (można jeszcze Pocitelj i Medjugorje), popłynęłam na Korčulę i przejeżdżałam przez Makarską :wink: , możesz dotrzeć i do Omiša, a tam jest twierdza piratów i rafting na Cetinie. Na miejscu spacerek do Starej Podacy...
Have a good time.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone