Cześć,
po powrocie czas na jakieś info dla forum, dla potomności, może się komuś coś przyda.
1.
Pizza - jedliśmy w dwóch miejscach:
- "Karlovaćko" przy początku mola gdzie nocuje Jadrolinija. Pizza w porządku, piec opalany drewnem, wszytko OK cena 40-50kn. Kupowaliśmy 3 szt. Ja, Żona, Syn - to się żeśmy wręcz obżarli.
- Dwa lokale dalej w stronę Kapcia (Paloma czy jakoś tak) - taka knajpka z podcieniami/wiatą, dedykowana dla pizzy. Ceny takie same jak wyżej, pizza lepsza.
2.
Źródło w Kapciu
Wiele osób pobiera tam wodę do baniaków/butelek, tudzież pije na miejscu, też tak robiliśmy - żyjemy.
Woda chyba ma w sobie szczawiany bo po pewnym czasie nieco czuć siarkowodór, jednak to darmowy Kapeć-Zdrój
3.
Ryby
Handlują nimi przy pomniku w centrum miasta o godz. 7:00 codziennie oprócz niedziel. Handlują dwoma typami ryb małe i duże. Małe to sardele, duże to procie, lokarny. Wszystkie smaczne, sardele 20kn/kg, inne 40kn/kg
4.
Kamnice
Są na skałach przy wejściu do Drvenika, niestety takich zwykłych mało, ale są tzw liepjene (takie piramidki przylepione do skał. Można je odrywać łyżeczkami do herbaty, zjadłem trzy i żyje, nie chciało mi się odrywać.
5.
Po sezonie, pogoda, i takie tam.
Byliśmy w terminie 4.09 do 20.09. Do 11.09 wszystko działało bez zarzutu, potem działało dużo mniej, czyli :
- Konzum - do 14:00
- zamknięta Pekara oraz punkt z chlebem (ten między "Karlovaćko" a Palomą).
- Sporo punktów handlowych zamkniętych
Dodatkowe aspekty posezonowe
- mało ludzi
- zaczynało często wiać
- chłodniejsza woda (jeszcze nie zimna ale chłodniejsza)
- jeden raz padało (burza) 5.09
- było coś komaropodobnego, gryzło potem skóra swędziała, pozytywem było to, że było ich niewoele.
Alkohol :
Domaci wino - można kupić w warzywniaku na deptaku przy morzu
Czymś handluje gość przy wjeździe do Zaostrogu, który stoi pod wiatami.
My kupiliśmy wino przy okazji wypadu do Dubrovnika, jest to winiarnia przy wyjeździe z Ploce w kierunku Dubrovnika po lewej stronie. 80kn/5l (normalne - dobre) lub 110kn/5l (Merlot - lepsze).
Lody - polecam lodziarnie Dani przy wyjściu na Drvenik, gość ma tam cukiernie.
Ceny apartmanów:
We wrześniu jeżeli ktoś planuje dłuższy pobyt to może bardzo ostro negocjować, bo po 11.09 nie było już prawie w ogóle turystów, płaciliśmy w Lida (Put Fontane
35Euro/noc w tym internet, klima, klimatyczne, miejsce parkingowe na ulicy lub po domem (nie dałem rady wjechać mondeo - uliczka zastawiona przez inne samochody). Właściciele nie przeszkadzający, kobitka nauczycielka w szkole (Ploce), gość nie skumałem, ale wyjeżdżał z nią ok. 7:00.
Chyba wszystko.
Jak coś to pytajcie, może uda mi się pomóc.
Pozdrawiam
Jarek