krzysn napisał(a):Pozdrawiam Wszystkich .
W sobotę wrócilismy z Podacy.
Droga do Cro ok.
Powrót do granicy z Austrią jako taki za to na granicy Słoweńsko-Austrjackiej - koszmar. Ale te małe nieogodności to nic . Liczy się to co w Chorwacji. Mieszkaliśmy w apartamentach Pjera Viskovica w standardzie dość znośnym ok. 50 m od morza. Widoki przepiękne, morze czyste, ryby z grila przygotowane przez Pjera wspaniałe. Milismy mieć 1 wieczór goscinny a mieliśmy przez 13 dni 3 w tym 1 nasz. Plaża w Podacy dość długa, kamienisto-żwirkowa, częściowo osłonięta przed słońcem drzewami. Wino , rakija u Pjera d.dobre- - wczesniej kupowaliśmy przy alejce i domu u Chorwata ale było przeciętne i rozwodnione. Bardzo dużo Czechów, sporo Węgrów . Byliśmy na Fish picnic organizowanym przez Bożenkę(Chorwatka ale b.dobrze mówi po czesku) łódką MENULA. W zapewnieniach miało być wszystkiego full a był spęd ludzi i wszystkiego mało( w zeszłym roku byliśmy w Marinie-tam to był Full fish picnic). Byliśmy w Dubrowniku 2 raz ( miasto jak 2 lata temu przepiękne), popłyneliśmy na Hwar promem z samochodami ( super jazda-adrenalina skacze, byliśmy w opószczonej wiosce nad podacą ( trzeba zobaczyć i nie jest tak ciężko wejść)- reszta po powrocie z wesela kuzynki- może wstawię jakieś fotki( jak się naumię). Z apartamentami w "ciemno" we Wrzesniu nie ma problemów( pytałem gospodarza) ceny ok. 35-45E za app. 4 osobowy Pozdrawiam wszystkich.
jacek77 napisał(a):Byliśmy w Podacy na przełomie czerwca i lipca. Bardzo fajna mała miejscowość z piękną plażą. Najwieksza atrakcja to opuszczona wioska na zboczu góry nad Podacą. Wrazenie niesamowite, tak jakby UFO nagle zabrało wszystkich mieszkańców. Gdy jestes sam miedzy opuszczonymi domami, to ciary chodzą po plecach( wszędzie walają sie różne domowe sprzęty, dziecięce zabawki... mały horror) ale widok ze zbocza jest niesamowity. Naprawde polecam.
http://www.makarskainfo.com/pl/podaca/
tu masz więcej info
Pozatym spacer promenadą w kierunku Bristu i Gradaca, podrodze kilkanaście kafejek i restauracyjek. W sumie bardzo fajne i spokojne miasteczko. Nam sie bardzo podobalo.
Pozdrawiam i życze wspaniałego wypoczynku
Aha nam sie tak spodobało że postanowiliśmy we wrzesniu pojechać jszcze na tydzień do podacy
mart napisał(a):Witam wszystkich,
19.07 będziemy pierwszy raz w Padacy i pierwszy raz w Chorwacji.
Mam proste pytanie natury technicznej dotyczące sensu zabierania cieplejszych ubrań: Czy mógłby mi ktoś napisać, czy należy zabrać ze sobą bluzy, kurtki czy inne ciepłe ubrania? Czy komukolwiek się one w ogóle przydały?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
maniusc napisał(a):czy w Podace jest miejsce na zabawki plażowe? tzn. wiaderka, łopatki, grabki, foremki? chodzi o zabawki dla małego dziecka...
sneer napisał(a):maniusc napisał(a):czy w Podace jest miejsce na zabawki plażowe? tzn. wiaderka, łopatki, grabki, foremki? chodzi o zabawki dla małego dziecka...
Kawałek piaszczystej plaży widziałem w pobliskim Gradacu (5 min drogi autem), choć - kto wie - może jest coś bliżej.
maniusc napisał(a):dzięki
ps. za co otrzymałeś "ostrzeżenie"?
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...