Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2014

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 01.08.2014 19:10

a my jeszcze 2 tygodnie do startu.... :(
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 01.08.2014 19:42

maniusc napisał(a):a my jeszcze 2 tygodnie do startu.... :(

Zleci :lol:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 01.08.2014 20:28

VONPLES napisał(a):

Zleci :lol:

no taką mam nadzieję... ;)
iriss
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) iriss » 10.08.2014 10:19

No i został już tylko tydzień do wyjazdu :D
alewe77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alewe77 » 10.08.2014 10:39

Tak się podczepie pod temat bo potrzebuje pomocy znawców. Co prawda jestem w Zaostrogu , ale że to po sasiedzku mam pytanie - gdzie w okolicy mozna dostać świeże ryby? Owoce? Owoce morza ?
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 10.08.2014 10:55

alewe77 napisał(a):Tak się podczepie pod temat bo potrzebuje pomocy znawców. Co prawda jestem w Zaostrogu , ale że to po sasiedzku mam pytanie - gdzie w okolicy mozna dostać świeże ryby? Owoce? Owoce morza ?

Kazdego ranka gdzies tak od 7 do 9 rybki sprzedaja przy markecie studenac w podacy
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 10.08.2014 11:22

iriss napisał(a):

No i został już tylko tydzień do wyjazdu :D

no! ;)
Bunio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bunio » 10.08.2014 21:25

Z tego co pamiętam sprzed 2 lat to w Zaostrogu można dostać rano świeże ryby na deptaku przy Konzumie.
alewe77
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) alewe77 » 10.08.2014 21:48

Dziękuję :)
imhappy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) imhappy » 13.08.2014 06:51

Witam wszystkich Podacomaniaków. Jestem w Podacy z rodziną od 4 sierpnia- po raz pierwszy. Chciałam Wam opowiedzieć o "przygodzie"jaka nas spotkała wczoraj tj 12 sierpnia 2014 . Od poniedziałku rana moja siedmioletnia córka czuła się źle. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały na kolejną już w tym roku anginę i to właśnie TU i TERAZ.Gdy we wtorek rano nie było żadnej poprawy (gorączka, totalne osłabienie, ból głowy i ból gardła)- postanowiliśmy poszukać lekarza bo bez antybiotyku ani rusz- taki urok anginy.W Podacy nie ma lekarza, jest w Gradacu- super-przecież to niedaleko.Około 11.00 zebraliśmy się i do Gradaca.Bez trudu znaleźliśmy przychodnię ...i tu się kończą dobre wieści. To przychodnia prywatna, kuny trzeba oddawać a my mamy przecież karty NFZ na zagraniczne potrzeby.Poinformowano nas, że turystyczna pomoc jest w Ploce. Ploce- cóż niedaleko, niezbyt urodziwe miasto (byliśmy tam kilka dni wcześniej w lidlu) a po drodze można podziwiać, nie wysiadając z auta, Bacinskie Jezera. Jedziemy do Ploce! Do lekarza!A w Ploce...też bez trudu znajdujemy punkt medyczny coś jak pogotowie. Tam nas nie przyjmują informując, że turystyczna pomoc to drzwi wejściowe obok.Idziemy- a córkę noszę na rękach bo upał straszny (35st), córka słaba i wymiotuje.W TURYSTYCZNEJ POMOCY kartka na drzwiach-niewinna, mała ale ....że tu pomoc kosztuje, nie ma umowy z chorwacką służbą zdrowia.Pytamy jakąś panią i już wiemy, że 250 kun na początek a potem zależy co będzie robione. Wściekłość nas ogarnia bo uświadamiamy sobie, że kartami z NfZ to możemy sobie najwyżej pomachać dla ochłody...Mąż nie poddaje się jednak, wracamy do punktu pogotowia i tam mój małżonek rozpoczyna kulturalny, anglojęzyczny atak...Dyskusja trwa. Mąż macha kartą NFZ i tłumaczy, że ona uprawnia nas do opieki medycznej bez kun wydawania i koniec. I cud się stał- argumenty trafiają, zostajemy przyjęci. Jest naprawdę bardzo miło, córka na początek zwraca zawartość żołądka a potem Pani doktor potwierdza- angina. W czasie badania, co nie co, tłumaczy po angielsku lekarce -chyba pielęgniarz.Dostajemy receptę na augmentin. Na " propozycję " podania zastrzyku powstrzymującego wymioty, córka wpada w płacz. Lekarka rezygnuje więc z niego. Udał się!!!!Zostaliśmy przyjęci pomimo tego,że na początku próbowano zrobić to za pieniądze. TYlko determinacja mojego męża i umiejętność porozumienia się po angielsku- złożyły się na sukces!!!Nie dajcie się -jakby co!!!Potem apteka-pani po angielsku wszystko nam tłumaczy i oddaje receptę abyśmy mogli w naszym kraju odzyskać pieniądze za leki ale to już zupełnie inna opowieść. Jej zakończenie dopiero przed nami a pewnie znajomość wszystkich języków świata nie pomoże nam w porozumieniu z NFZ czy ubezpieczycielem...Pozdrawiam z Podacy,żar leje się z nieba. Od 4 sierpnia nie spadła kropla deszczu, plaże pełne, koc koło koca. Jadran czysty jak łza (z wyjątkiem dnia gdy w morzy pływała plastikowa donica, butelki, pety, śnięta ryba i pełno trawy morskiej)...Powrót 15sierpnia...
lesko77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko77 » 13.08.2014 07:08

imhappy dobrze wiedzieć że to nie tylko w Polsce o wszystko trzeba się wykłócić ale też w Chorwacji.

Ja pewnie będąc w takiej sytuacji zapłaciłbym te kuny i starał się o zwrot z dodatkowej polisy, którą mamy wykupioną na koszty leczenia.

Właśnie wybieramy się z chłopakami 3 i 7 lat do Podacy, mam nadzieję że nie będziemy musieli korzystać z tamtejszej pomocy medycznej ale wszelkie porady na forum się przydają.

Jeśli można wiedzieć to gdzie mieszkacie - plaża północna czy południowa? My zarezerwowaliśmy apartament INA przy Ravanje (część południowa- obok Kosović). Ruszamy 16 sierpnia wieczorem, trasa na raz (mam nadzieję).
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 13.08.2014 11:16

Witaj "lesko", ja też będę w Podacy (plaża północna) od 16-go :)
imhappy
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) imhappy » 14.08.2014 10:01

lesko77 napisał(a):imhappy dobrze wiedzieć że to nie tylko w Polsce o wszystko trzeba się wykłócić ale też w Chorwacji.

Ja pewnie będąc w takiej sytuacji zapłaciłbym te kuny i starał się o zwrot z dodatkowej polisy, którą mamy wykupioną na koszty leczenia.

Właśnie wybieramy się z chłopakami 3 i 7 lat do Podacy, mam nadzieję że nie będziemy musieli korzystać z tamtejszej pomocy medycznej ale wszelkie porady na forum się przydają.

Jeśli można wiedzieć to gdzie mieszkacie - plaża północna czy południowa? My zarezerwowaliśmy apartament INA przy Ravanje (część południowa- obok Kosović). Ruszamy 16 sierpnia wieczorem, trasa na raz (mam nadzieję).

witam- właśnie nastrajamy się przed końcowym pakowaniem - jutro rano KONIEC.Już sprzątamy maniusc :) i mrówkom też tłumaczę, żeby się wyniosły.
Mieszkam przy plaży północnej w willi jelena ALE gdybym trafiła jakimś cudem znów do Podacy to tylko na ulicę Ravanija( nie wiem jak się to pisze dokładnie) -plaża południowa-jestem nią zauroczona!Tego konkretnego apartamentu nie kojarzę ale też nie zwracałam na to uwagi.
Wczoraj odbyliśmy wycieczkę do Dubrownika-Jadranką-bez problemu przekraczaliśmy granicę na dowody osobiste. Trasa przepiękna!!! Jeszcze dziś nie mogę dojść do siebie-coś cudownego-POLECAM!Sam Dubrownik -Stary Grad - przepiękny, uroczy, zatłoczony i potwornie drogi.Parking podziemny 25kun za 1h (są inne parkingi ale były pełne, nie mieliśmy wyboru), wejście na mury po 100kun dorosły, 40kun dziecko, wejście do akwarium( niezbyt duże ale dzieciaki były zadowolone) 40 kun dorosły, dziecko od 5lat- 15kun.Zatrzęsienie konob, restauracyjek i kafejek.W jednej z restauracyjek odmówiono nam sprzedaży i konsumpcji przy stoliku samej tylko pizzy - to za mało- stwierdził kelner, więc pożegnaliśmy go bez żalu.
Jutro wyjeżdzamy...
lesko77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lesko77 » 14.08.2014 10:26

imhappy
postaramy się Was godnie zastąpić w Podacy od 17 sierpnia.
Zaplanowana jest również wycieczka do Dubrovnika. Tego nie możemy sobie odmówić :D
Wjeżdżaliście na górę Srd nad Dubrovnikiem?

Już nie mogę się doczekać wyjazdu....
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 14.08.2014 12:52

lesko77 napisał(a):
imhappy
postaramy się Was godnie zastąpić w Podacy od 17 sierpnia.
Zaplanowana jest również wycieczka do Dubrovnika. Tego nie możemy sobie odmówić :D
Wjeżdżaliście na górę Srd nad Dubrovnikiem?

Już nie mogę się doczekać wyjazdu....

...tylko dokładnie posprzątaj :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne