Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2014

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 17.07.2014 17:20

Każdy ma prawo do swojej oceny. Każdy ma prawo do porównań, w końcu po to jest miedzy innymi to forum!! A komentarze raczej wynikały z subiektywnych doznań osób, które spędzały tam urlopy. Czy były pochlebne?? Jakoś z pełnym przekonaniem śmiem twierdzić, że nikt z piszących komentarze nie miał w tym "nijakiego" interesu, żeby starać się ubarwić swoje wrażenia z pobytów na siłę! Według mnie (i wcale nie pochlebiam) Podaca ma swój wyjątkowy klimat a to, że nie "kipi" nowoczesnością, to jest tylko jej plus. Wartość dodana to jej mieszkańcy, tak jak napisałaś "super ludzie", pomocni, uśmiechnięci, częstujący rakiją i wspaniałą kawą!! Mógłbym jeszcze pisać i pisać....ale zakończę początkiem tego pisania....."Każdy ma prawo do swojej oceny. Każdy ma prawo do porównań, w końcu po to jest miedzy innymi to forum!!" Za dwa tygodnie po raz piąty wyjeżdżam do Podacy i jestem pewny, że jak zawsze przeżyję cudowny czas!! Pozdrawiam życząc wszystkim wspaniałego wypoczynku w chorwackich klimatach :papa:
luks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) luks » 17.07.2014 17:57

VONPLES napisał(a):Każdy ma prawo do swojej oceny. Każdy ma prawo do porównań, w końcu po to jest miedzy innymi to forum!! A komentarze raczej wynikały z subiektywnych doznań osób, które spędzały tam urlopy. Czy były pochlebne?? Jakoś z pełnym przekonaniem śmiem twierdzić, że nikt z piszących komentarze nie miał w tym "nijakiego" interesu, żeby starać się ubarwić swoje wrażenia z pobytów na siłę! Według mnie (i wcale nie pochlebiam) Podaca ma swój wyjątkowy klimat a to, że nie "kipi" nowoczesnością, to jest tylko jej plus. Wartość dodana to jej mieszkańcy, tak jak napisałaś "super ludzie", pomocni, uśmiechnięci, częstujący rakiją i wspaniałą kawą!! Mógłbym jeszcze pisać i pisać....ale zakończę początkiem tego pisania....."Każdy ma prawo do swojej oceny. Każdy ma prawo do porównań, w końcu po to jest miedzy innymi to forum!!" Za dwa tygodnie po raz piąty wyjeżdżam do Podacy i jestem pewny, że jak zawsze przeżyję cudowny czas!! Pozdrawiam życząc wszystkim wspaniałego wypoczynku w chorwackich klimatach :papa:

Mam podobne zdanie. Podaca spełnia moje oczekiwania ale nie nazwałbym jej spełnieniem moich marzeń, bo np. Brela jest wg mnie zdecydowanie ładniejsza. Za to Podaca dwukrotnie tańsza (jeżeli chodzi o nocleg), również z długim deptakiem (mogę rano pobiegać) i wg mnie przesadzone są uwagi o godzinach zapełnienia plaży, bo my przychodziliśmy w lipcu zeszłego roku około godziny 10.00 w 4 osoby i zawsze miejsce znajdowaliśmy. Jako miejscowość jest też świetną bazą wypadową na Korculę, do Dubrownika, Stonu czy Mostaru. Z uwagi na fakt, że jadę z 3 nastolatkami uważam, że Podaca jest świetnym kompromisem pomiędzy "zadupiem" a Makarską bo w 30-40 minut spaceru jesteśmy w znacznie większym i gwarniejszym Gradacu.
Podsumowując, dla mnie miejscowość na +, zresztą już jutro tam jadę :hut:
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 17.07.2014 18:06

Mam podobne zdanie. Podaca spełnia moje oczekiwania ale nie nazwałbym jej spełnieniem moich marzeń, bo np. Brela jest wg mnie zdecydowanie ładniejsza. Za to Podaca dwukrotnie tańsza (jeżeli chodzi o nocleg), również z długim deptakiem (mogę rano pobiegać) i wg mnie przesadzone są uwagi o godzinach zapełnienia plaży, bo my przychodziliśmy w lipcu zeszłego roku około godziny 10.00 w 4 osoby i zawsze miejsce znajdowaliśmy. Jako miejscowość jest też świetną bazą wypadową na Korculę, do Dubrownika, Stonu czy Mostaru. Z uwagi na fakt, że jadę z 3 nastolatkami uważam, że Podaca jest świetnym kompromisem pomiędzy "zadupiem" a Makarską bo w 30-40 minut spaceru jesteśmy w znacznie większym i gwarniejszym Gradacu.
Podsumowując, dla mnie miejscowość na +, zresztą już jutro tam jadę :hut:

No i o to w tym wszystkim chodzi!! Nie rozpisywałem się na temat "zaludnienia" plaż....a tym bardziej "uciążliwości" dojścia to "plaży południowej" :wink: Pozdrawiam gorąco i życzę wspaniałego wypoczynku :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.07.2014 18:31

soliss napisał(a): jadąc do Podacy czytałam komentarze na tym forum i potem się zastanawiałam na jakiej podstawie są aż tak pochlebne (sama się na Podacę skusiłam po ich przeczytaniu) i z całym szacunkiem dla osób zakochanych w Podacy - myślę, że nie było warto.

Czy my aby na pewno czytałyśmy to samo forum?... :roll:
Bo ja przed wyborem Podacy na bazę wycieczkową w ubiegłym roku (na 8 dni) dowiedziałam się z cro.pli właśnie, że w Podacy bywa tłoczno, knajp za dużo nie ma, w nadmorskiej części zabytków nie uświadczysz, a na zdjęciach zauważyłam gdzie i jak gęsto położone są domy oraz jaki jest stosunek ich ilości do pojemności plaż. Z całą świadomością wszystkich tych minusów wybrałam tę miejscowość z przyczyn podobnych co Luks:
- jest tania jeśli chodzi o ceny apartmanów (i z czegoś na zdrowy rozsądek ta taniocha musi wynikać)
- pozostaje dobrą bazą wypadową do zwiedzania okolicy, na czym mi zależało, zapewniając jednocześnie dzieciom "dostęp do morza" w wolnych chwilach.
I tyle. Na trzytygodniowy wypoczynek z plażowanie jako celem głównym nigdy bym jej nie wybrała (pomijając fakt, że z zasady nie umiem tyle wytrzymać w jednym miejscu) właśnie dlatego, że dokładnie przyjrzałam się prezentowanym w relacjach i nie tylko faktom, a nie wyłącznie ochom i achom. Są osoby zachwycone tym miejscem i nie ma się co dziwić, jeśli spełnia ich własne kryteria udanego wypoczynku. Dla mnie Podaca spełniła wymagania niedrogiej bazy wypadowej. Byczyć się w spokoju to jeżdżę na zadoopia na wyspach.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.07.2014 18:50

8O
hmmmm.........
i co myśleć?
8O
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.07.2014 19:14

maniusc napisał(a):8O
hmmmm.........
i co myśleć?
8O

Fakty, maniusc, tylko fakty. I ich zestawienie z Twoimi oczekiwaniami. Widziałam już jak polecano ludziom różne miejscowości jako "superowe", po czym padała cała lista argumentów, które w moim mniemaniu całkowicie dyskwalifikowały te miejsca jako odpowiednie na wypoczynek dla mnie. Z drugiej strony jeśli ktoś jedzie do jakiejś miejscowości po raz piąty czy dziesiąty, to coś go tam jednak urzekło, prawda?
Na pociechę dodam, że moim zdaniem cała Makarska Riwiera jest już nadmiernie zapchana turystami. Nawet te miejsca, które parę lat temu wydawały się jeszcze spokojne.

I jeszcze jedno: żyje w nas prawo pierwszych połączeń - jeśli coś nam się spodobało, będziemy wszędzie szukać podobnych miejsc / doświadczeń. Stąd tyle pytań na forum - polećcie jakieś miejsce podobne do... (Rovinj? Primosten? Breli? czegokolwiek innego). Pierwsze wakacje w Cro spędziłam w Rogoźnicy na wyspie, niedaleko starówki, potem uparłam się, żeby znaleźć podobne miasteczko w okolicach Zadaru - i oczywiście mimo zewnętrznego podobieństwa to miejsce Rogoźnicą nie było, co bardzo mnie rozczarowało. Musiałam na części pierwsze rozłożyć fakty, co tak naprawdę podobało mi się w Rogoźnicy - jak to zrobiłam, okazało się, że muszę zmienić kryteria wyszukiwania kolejnych miejscowości wakacyjnych, a przede wszystkim otworzyć się na nowe doświadczenia, a nie uparcie tkwić przy tym, co raz mi się spodobało.
Mam już świadomość, że nie ma miejsc idealnych - no, prawie nie ma :wink: - więc wybieram wakacyjne lokum kierując się zmiennymi priorytetami. W Czarnogórze będę masowo zwiedzać, więc nie inwestuję kasy w super lokum przy samej ekstra plaży, na której spędzę może jeden poranek i jakieś popołudnie. Odpoczynek taki jak lubię, w ciszy i spokoju, będzie na Hvarze - więc wybrałam robinsonadę w małej zatoczce w kilkoma domami i nie mam pretensji, że brak tam knajpy, trampoliny dla dziecka, a do marketu i zabytków architektury jest minimum 30km.
Zauważ, że nigdy nie mówiłam, że jakieś miejsce jest super i je polecam - dotyczy to także Podacy. Po prostu dla każdego udane wakacyjne miejsce znaczy coś innego. Z tego powodu powtarzam to, czego ponoć mają uczyć w szkołach - oddzielajmy fakty od opinii.
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 17.07.2014 19:55

... To i ja dołożę swoje 2 zdania.
Uważam ,że każdy tutaj ma trochę racji. Zależy od punktu widzenia. Dla jednych Podaca to idealne miejsce na wakacje- zakładam że w Chorwacji jest co najmniej kilkadziesiąt takich miejsc gdzie ktoś był i mu się spodobało. Ktoś inny uzna że to dziura i też ma rację.
Nie ma idealnych i uniwersalnych miejsc. Pierwszy nasz pobyt w Cro był w 2001 roku w Biogradzie - wrażenia wspaniałe. Dwa lata temu zatrzymalismy się tam na chwilę chcąc odświerzyć wspomnienia i trwało to doslownie poł godziny- uciekliśmy z przekonaniem że to nie jest miejsce do którego chcemy wracać. Do Podaca jedziemy w tym roku po raz dziewiąty. Ktoś zapyta dlaczego ? Nie wiem, po prostu czujemy się tam dobrze. Znamy każde drzewo i uliczkę. Szanuję każdą opinię ktora tu została wyrażona. "Wysłalem" już do Podaca kilkanascie rodzin ( znajomi, przyjaciele) Każdy byl zadowolony częsć wraca ,część szuka innych zakątków na wakacje w Chorwacji.
Pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników tego miejsca i życzę wspaniałych wakacji w Cro bez względu czy będzie to Podaca czy jakiekolwiek inne miejsce.
ps. byłem 4 dni nad Bałtykiem w czerwcu tego roku na zasadzie "co tam nad polskim morzem ?"
Cytując znanego polityka... " Ch... , du... i piachu kupa"
Ale też szanuję wybór Tych którzy tam spędzają urlop.
do zobaczenia 9 sierpnia na miejscu
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.07.2014 20:05

signum69 napisał(a): Pierwszy nasz pobyt w Cro był w 2001 roku w Biogradzie - wrażenia wspaniałe. Dwa lata temu zatrzymalismy się tam na chwilę chcąc odświerzyć wspomnienia i trwało to doslownie poł godziny- uciekliśmy z przekonaniem że to nie jest miejsce do którego chcemy wracać.

Tu się z Tobą w pełni zgodzę, signum69 - w zestawieniu z Biogradem na Moru, Podaca zdecydowanie wygrywa - choć ktoś też mógłby się uprzeć, że przecież jest tak większy wybór knajp i więcej do oglądania. :mrgreen:
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 17.07.2014 20:40

Jako "założyciel" tego wątku jestem uradowany do granic Radości, że tyle wspaniałych wpisów się na nim pojawia :!: Cudowne jest to, że każdy komentujący ma swoją rację i każdy wpisuje swoje "prawdziwe" doznania dotyczące pobytu w tej jak się okazuje bardzo ciepłej a jednocześnie "przereklamowanej" miejscowości :wink: Podaca to Podaca....nic się od lat w niej nie zmienia....i może to także jest w jakimś stopniu jej niepowtarzalnym urokiem! A wpisującym tutaj swoje opinie, chcę podziękować, bo dzięki Wam "wątek" ten ciągle żyje....!!
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 17.07.2014 21:33

soliss napisał(a):Witam byliśmy w tym roku w Podacy ok 3 tygodni (czerwiec - lipiec)

3 tygodnie w jednym miejscu? Trochę idiotyczne...
Ja byłem w Podacy 1 tydzień, pewnie 2 tygodnie bym z chęcią wytrzymał, przy założeniu (oczywiście) jeszcze kilku wycieczek.

Z tym tłokiem to prawda, ale z tą niemożnością znalezienia miejsca to jakaś bzdura. Nigdy w sierpniu nie miałem problemu z miejscem.

Być może są bardziej urokliwe miejsca w Cro, ale ja takich nie znam. Wszystkie dotychczasowe oceniam podobnie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 17.07.2014 21:41

Marek358 napisał(a):Być może są bardziej urokliwe miejsca w Cro, ale ja takich nie znam. Wszystkie dotychczasowe oceniam podobnie.

Ja znam. Ale z nich jest dalej do Mostaru, wodospadów Kravica, Pocitelj, Stonu, Dubrovnika i Sv.Ilija. A także do marketów, knajp i innych oznak cywilizacji :mrgreen: :wink:
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 17.07.2014 21:49

Mikromir napisał(a):
Marek358 napisał(a):Być może są bardziej urokliwe miejsca w Cro, ale ja takich nie znam. Wszystkie dotychczasowe oceniam podobnie.

Ja znam. Ale z nich jest dalej do Mostaru, wodospadów Kravica, Pocitelj, Stonu, Dubrovnika i Sv.Ilija. A także do marketów, knajp i innych oznak cywilizacji :mrgreen: :wink:

:smo: i moje myśli wpisujesz....dzięki :wink:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.07.2014 21:51

:hut:
à propos urokliwych miejsc, to .... Wyspa RAB!
:D
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.07.2014 21:53

...ale w tym roku po 4 latach na Rabie "spróbuję" Podacy!
:lol:
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 17.07.2014 21:55

...czy będę żałował? NIEEEEEE! ...chyba nie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne