Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2014

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.07.2014 17:44

Też słyszałam cuda o tych cenach, jednak to kawał drogi, niestety.
W tym sezonie spędzę kilka dni w Czarnogórze na Boką Kotorską, o której marzyłam od lat - na ten krótki czas zarezerwowałam apartament z klimą dla 5 osób za... 35E. Zobaczę, co będzie wart. Na dłuższy pobyt pewnie bym go nie wybrała, bo do plaży będzie z 200m w rzucie i linii prostej, nie mówiąc o zakosach i przekroju, no i o tym, że tej plaży to prawie nie ma :wink: . Jednak planujemy głównie zwiedzanie, a byczyć się będziemy później na Hvarze, więc ujdzie.
Do Albanii może dotrę kiedyś tam... najwcześniej chyba w 2016. :mrgreen:
luks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) luks » 14.07.2014 18:19

też kawałek drogi przed Wami a i ceny widzę zachęcające
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.07.2014 18:28

Droga z międzylądowaniem w Szybeniku. Najważniejsze to spełnienie starych marzeń o Boce - będzie mnie cieszyć nawet gdyby miało padać jak ostatnio w Chorwacji... :wink:
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 14.07.2014 22:51

Mikromir napisał(a):
W tym sezonie spędzę kilka dni w Czarnogórze na Boką Kotorską, o której marzyłam od lat - na ten krótki czas zarezerwowałam apartament z klimą dla 5 osób za... 35E.

Jaki rejon Boki Kotorskiej?
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 14.07.2014 23:01

Marek358 napisał(a):
Mikromir napisał(a):
W tym sezonie spędzę kilka dni w Czarnogórze nad Boką Kotorską, o której marzyłam od lat - na ten krótki czas zarezerwowałam apartament z klimą dla 5 osób za... 35E.

Prčanj - jakieś 5km od Kotoru, nic szczególnego do plażowania, ale jako baza wypadowa dla nas ok, no i widoki w tym miejscu są dość ładne, a na tym mi zależało. Apartman bez wodotrysków, jednak ze wszystkim co niezbędne.
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 15.07.2014 09:19

Mam nadzieję, że Ci z Was, którzy są szczęściarzami i jadą już do Podacy, będą na bieżąco sprawozdawać z Cro.... :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 15.07.2014 12:24

A może jest tam ktoś teraz i powie mi, jak tam naprawdę jest z tą pogodą? "Wysłałam" znajomych do Bristu, są 10-20 lipca i coś mi się widzi, że równie dobrze mogli jechać nad Bałtyk jak zwykle... :?
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 15.07.2014 13:25

Jestem w Podacy od wczoraj no i rzeczywiscie z ta pogoda jest roznie. Miejscowi mowia ze w niedziele bylo niezle oberwanie chmury, i bylo dosyc chlodno- nie obylo sie bez okrycia wierzchniego z dlugim rekawem ;) Dzis od rana pogoda w kratke, do poludnia jeszcze taka do plazowania, teraz chmury i wiatr, miejscowi mowia ze w tym tygodniu juz lato powinno "ruszyc z kopyta" ale nie wiem czy wierzyc... Mieszkam na stałe w Bośni i póki co takiego "zimnego" lata jeszcze nie bylo ( bo generalnie jaka pogoda w Bosni taka i na wybrzezu. Z ta gwarantowana pogoda w Chorwacji to roznie bywa bo raz na jakis czas trafi sie lato takie jak to... Mimo wszystko w samej Podacy nam sie bardzo podoba, jestesmy zauroczeni ;)))))))
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 15.07.2014 13:29

Ula, dziękuję za szybką odpowiedź. Moi znajomi jechali do Chorwacji po raz pierwszy, wszyscy "bywalcy" opowiadali im o ciepełku i słońcu, a tu masz - ponad połowę urlopu mieli jak nad Bałtykiem. Cóż zrobić, pech...
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 15.07.2014 18:18

Mikromir napisał(a):
Marek358 napisał(a):
Mikromir napisał(a):
W tym sezonie spędzę kilka dni w Czarnogórze nad Boką Kotorską, o której marzyłam od lat - na ten krótki czas zarezerwowałam apartament z klimą dla 5 osób za... 35E.

Prčanj - jakieś 5km od Kotoru, nic szczególnego do plażowania, ale jako baza wypadowa dla nas ok, no i widoki w tym miejscu są dość ładne, a na tym mi zależało. Apartman bez wodotrysków, jednak ze wszystkim co niezbędne.

Liczę na jakiś feedback na temat optymalnych miejscowości nad Boką (optymalnych do kwaterowania i plażowania). :)
papagaja
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) papagaja » 16.07.2014 13:29

Mikromir napisał(a):A może jest tam ktoś teraz i powie mi, jak tam naprawdę jest z tą pogodą? "Wysłałam" znajomych do Bristu, są 10-20 lipca i coś mi się widzi, że równie dobrze mogli jechać nad Bałtyk jak zwykle... :?

Jestem w Podacy od poniedziałku. W poniedzialek było chłodno ale wczoraj i dzis jest niesamowity upal i bardzo słonecznie:) musimy uważać z opalaniem bo na prawde łatwo przesadzić po takim długim niedoborze w Polsce:)
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 16.07.2014 13:55

I tak ma być :!: ...Ja będę w Podacy od 3 sierpnia i nie wyobrażam sobie chłodnych dni. W końcu przez 4 poprzednie lata spędzając tam urlop, dopiero w ubiegłym roku ujrzałem na własne oczy błyskawice i usłyszałem pioruny!! Miłego wypoczynku i cudownej opalenizny :wink:
uluniak
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) uluniak » 16.07.2014 14:38

To prawda, pogoda sie poprawila chociaz chmury nie do konca zniknely ale jest pieknie i cieplo i z miejscem na plazy zadnych problemow, kazdy znajdzie cos co mu odpowiada, czy to blizej wody czy dalej czy w sloncu czy w cieniu i wcale nie trzeba isc rano z recznikiem by "zaklepac" miejsce.
Ja mam pytanie do forumowiczow, jaka knajpke polecacie w podacy lub okolicach gdzie mozna smacznie zjesc? I ktora wycieczke stateczkiem najbardziej polecacie? Jestesmy z malym dzieckiem, chcielibysmy sie przeplynac ale jednak zeby dla malucha w upale to tez bylo znosne...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 16.07.2014 14:46

Marek358 napisał(a):Liczę na jakiś feedback na temat optymalnych miejscowości nad Boką (optymalnych do kwaterowania i plażowania). :)

Może będę mogła powiedzieć więcej po wakacjach. :)
Na razie wiem tylko, że w Prčanj jest znośna plaża żwirowa w okolicy Markov Rt - gdziekolwiek to się znajduje... :roll:
Z drugiej strony Kotoru wiele osób zatrzymuje się w Dobrocie - ale tam też żwir na plaży na przemian z betonowymi podestami. Ciekawsze plaże ponoć ma Tivat - ale tam widoki już nie te same, no i wiem, że preferujesz raczej mniejsze miejscowości, a tam ciągły młyn, kupa ludzi i lotnisko. Zajrzę pewnie do Risan i Perastu, bo tęskną mi do klimatu starych kamiennych miasteczek, to na plaże też popatrzę.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 16.07.2014 14:54

uluniak napisał(a):To prawda, pogoda sie poprawila chociaz chmury nie do konca zniknely ale jest pieknie i cieplo i z miejscem na plazy zadnych problemow, kazdy znajdzie cos co mu odpowiada, czy to blizej wody czy dalej czy w sloncu czy w cieniu i wcale nie trzeba isc rano z recznikiem by "zaklepac" miejsce.
Ja mam pytanie do forumowiczow, jaka knajpke polecacie w podacy lub okolicach gdzie mozna smacznie zjesc? I ktora wycieczke stateczkiem najbardziej polecacie? Jestesmy z malym dzieckiem, chcielibysmy sie przeplynac ale jednak zeby dla malucha w upale to tez bylo znosne...

Proponuję rejs na Peljeśac i Hvar....pływają tam Mali Zoran i Menula!!Upał podczas rejsu nie grozi a w trakcie "przystanków" w Tripanj i Sucuraju też można się przed upałem "schować" :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne