Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2014

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 30.04.2014 12:49

Prosty przykład:
Kupujesz euro w Polsce za 4,2zł, w Cro wymieniasz po 7,6 kuna/euro (dziś sprawdzony kurs na stronie splitska banka), co daje 0,552zł za kunę.
Znajdziesz tańsze kuny w PL - kup w PL.

Dwa spredy masz w przypadku, gdy chciałbyś zapłacić kartą do konta złotówkowego - kunami. Wtedy masz jedno przewalutowanie z kuny do euro (po dobrym zazwyczaj kursie) i drugie przewalutowanie z euro do złotówki (zazwyczaj po bandyckim przeliczniku).

Przepraszam za oftopic.
Podaca jest bardzo OK, polecam bo też byliśmy z żoną :)
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 02.05.2014 07:42

dla mnie to nie jest "oftopic" a Twoja argumentacja przemawia! :)
juras73
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) juras73 » 02.05.2014 10:30

Byłem i polecam, fajnie i spokojnie :)
Absolut
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Absolut » 02.05.2014 22:40

Dla mnie to też nie jest oftopic, ja kupiłem kuny po 0,57 i wchodzę o dobrą flaszkę ( może być jakaś przaśna rakija), że wyjdę na tym in plus, z perspektywy sierpnia 2014 oczywiście, życzę wszystkim kursu po 0,55 w sierpniu. A co do spredu to OK, lecz pierwszy już jest w plecy przy kupnie euro w Polsce, tak mi się przynajmniej wydaje. A propos, zaczynam wakacje w Podace od 2 sierpnia, pozdrawiam wszystkich podacomaniaków. I jeszcze jedno może głupie pytanie, wymawia się Podaca czy Podaka?, myślę, ze Podaca, ale lepiej się upewnić :).
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 02.05.2014 22:48

marcin_plock napisał(a):Prosty przykład:
Kupujesz euro w Polsce za 4,2zł, w Cro wymieniasz po 7,6 kuna/euro (dziś sprawdzony kurs na stronie splitska banka), co daje 0,552zł za kunę.
Znajdziesz tańsze kuny w PL - kup w PL.

Dwa spredy masz w przypadku, gdy chciałbyś zapłacić kartą do konta złotówkowego - kunami. Wtedy masz jedno przewalutowanie z kuny do euro (po dobrym zazwyczaj kursie) i drugie przewalutowanie z euro do złotówki (zazwyczaj po bandyckim przeliczniku).

Przepraszam za oftopic.
Podaca jest bardzo OK, polecam bo też byliśmy z żoną :)

Witam forumowiczów.
Chciałbym się odnieść do wypowiedzi Marcina.
Temat kupna eur w pl i wymiany w cro zgoda.
Co do płatności kartą i stosowaniem bandyckich kursów nie do końca tak jest jak piszesz.
Otóż Organizacja mastercard, na swojej stronie stworzyła kalkulator walutowy i na przykład dziś wybierając walutę transakcji HRK - otrzymujesz kurs przewalutowania PLN złoty polski 0.552503. Jak widać bardzo podobny, jak przy wymianie pieniędzy papierowych z twojego przykładu.
Reasumując.
Posiadając kartę debetową do rachunku prowadzonego w złotych i płacąc nią w sklepie w hrvatsku, transakcja jest przeliczana z HRK na USD a następnie na PLN. Tyle ode mnie.
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 03.05.2014 19:35

Jestem zbudowany tym co pokazuje ten kalkulator. Jeżeli faktycznie byłoby tak jak on pokazuje, to nie ma co biegać po kantorach, szukać dobrych kursów, wymieniać. Niestety obawiam się że to tylko teoria, bo mastercard to tylko operator płatności. Tak naprawdę to ile zapłacimy za coś płacąc kartą zależy od banku w którym mamy rachunek. Uwierz, banki muszą swoje zarobić i nie odpuszczą sobie żadnej do tego okazji. Znam już nawet takie sztuczki banków, że przetrzymują przewalutowanie transakcji o kilka dni, w momencie gdy złoty pokazuje osłabienie do obcych walut. Oczywiście w drugą stronę też to działa, bardzo szybkie rozliczenie płatności, gdy złoty się umacnia.
Pytanie, skąd wiesz że transakcja z HRK przeliczana jest na USD, a później na PLN ( dlaczego na USD a nie na EUR) ???
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 03.05.2014 20:19

Visa i Mastercard to dwie główne firmy obsługujące system kartowy na świecie. Można powiedzieć, że mają monopol na plastikowy cash. Obie oferują na swoich stronach wspomniane wyżej kalkulatory i raczej na ściemę nie mogłyby sobie pozwolić z tymi kursami. Banki działające u Nas właśnie takie karty oferują i to różnego rodzaju - począwszy od debetówek podłączonych bezpośrednio pod ror a na kredytówkach skończywszy. Byłem w HR w 2011 i płaciłem kartami debet i kredyt Mastercard w sklepach i wyciągałem także kasę z bankomatu - przelicznik był lepszy niż kantorze. Przyznam, jak po przyjeździe do domu śledziłem historię transakcji to byłem mile zaskoczony kursem wymiany. A to, że kurs jest przeliczany przez USD wiem z regulaminu wydawanego do kont osobistych w Pekao SA bo akurat mam tam ror.
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 03.05.2014 21:38

Może jestem trochę uprzedzony, bo mam złe doświadczenia. Zdarzyło mi się wypłacić pieniądze w bankomacie w Słowacji. Przewalutowanie poszło po kursie 4,17, przy średnim kursie NBP tego dnia 4,05. Nie wydaje mi się że spread doliczyli sobie w VISA/Mastercard, tylko właśnie w moim banku. Dlatego wolę kupić euro, wrzucić na r-k walutowy i faktycznie rozliczać się po kursach mastercarda.
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 04.05.2014 13:04

Widzę ,że zrobiła się tutaj zamiast wątku o milej , spokojnej wiosce wakacyjnej jaką jest Podaca dyskusja co najmniej na miarę światowego forum ekonomicznego w Davos. Wybaczcie ale za moment zacznę się zastanawiać czy zyskam a może stracę 10-15 pln w skali dwóch tygodni które zamierzam beztrosko spędzić wygrzewając kości w słońcu Podaca. Urlop powinien raczej być uwolnieniem od codzienności a mam wrażenie że ważniejsze od olejku z wysokim filtrem będzie dla mnie czy wziąłem kalkulator na plażę. Arbuzy na plaży po 3 kuna- ale w Makarskiej w Konzumie promocja !!! Po 1,99 Trzeba jechać !!! Kupić 10 kilogramow ,spalić odpowiednią ilość paliwa na pokonanie odcinka 70 km w obie strony i stracić ponad godzinę. Interes na wagę Amber Gold.
Wyluzujcie proszę , może lepiej zamiast o spreadach napiszcie co ciekawego widzieliście , gdzie można coś fajnego zjeść itp.
pozdrawiam ekonomistów - zostawcie kalkulatory w domu i cieszcie się słońcem
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 04.05.2014 19:18

signum69 napisał(a):Widzę ,że zrobiła się tutaj zamiast wątku o milej , spokojnej wiosce wakacyjnej jaką jest Podaca dyskusja co najmniej na miarę światowego forum ekonomicznego w Davos. Wybaczcie ale za moment zacznę się zastanawiać czy zyskam a może stracę 10-15 pln w skali dwóch tygodni które zamierzam beztrosko spędzić wygrzewając kości w słońcu Podaca. Urlop powinien raczej być uwolnieniem od codzienności a mam wrażenie że ważniejsze od olejku z wysokim filtrem będzie dla mnie czy wziąłem kalkulator na plażę. Arbuzy na plaży po 3 kuna- ale w Makarskiej w Konzumie promocja !!! Po 1,99 Trzeba jechać !!! Kupić 10 kilogramow ,spalić odpowiednią ilość paliwa na pokonanie odcinka 70 km w obie strony i stracić ponad godzinę. Interes na wagę Amber Gold.
Wyluzujcie proszę , może lepiej zamiast o spreadach napiszcie co ciekawego widzieliście , gdzie można coś fajnego zjeść itp.
pozdrawiam ekonomistów - zostawcie kalkulatory w domu i cieszcie się słońcem

Popieram signum69!!! Jako założyciel wątku proszę pisać o Podacy!!
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 04.05.2014 21:00

Szanowni koledzy. Jeśli mnie wzrok nie myli to kilka postów wyżej forumowicze pisali, że to nie jest offtopic, więc chyba dyskusja pomogła niektórym wyciągnąć wnioski bo temat wbrew pozorom nie jest błahy. Pozdrav
maniusc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniusc » 04.05.2014 21:54

a ja będę płacił w euro za pobyt a w kunach i kartą ... gdzie się da! ;)
hatatitla
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hatatitla » 06.05.2014 19:49

maniusc napisał(a):a ja będę płacił w euro za pobyt a w kunach i kartą ... gdzie się da! ;)

Zgadzam się. Ja też mam taki plan. Dodatkowo kartą jeszcze na bramkach bo tam zwykle znacznie mniejsza kolejka niż przy konwencjonalnych okienkach.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 06.05.2014 20:08

hatatitla napisał(a): Dodatkowo kartą jeszcze na bramkach bo tam zwykle znacznie mniejsza kolejka niż przy konwencjonalnych okienkach.

Racja. Boleśnie się przekonaliśmy o tych kolejkach, gdy w drodze powrotnej przed Zagrzebiem przegapiliśmy zjazd do bramek na kartę - godzina w korku... :(
marcin_plock
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin_plock » 07.05.2014 11:33

Faktycznie opcja z płaceniem kartą na bramkach jest wygodna, trzeba tylko pamiętać i nie przegapić zjazdu na odpowiedni pas :
Podaca jako miejscowość wypoczynkowa jest bardzo ok. Ładna plaża północna, z pięknymi widokami na Pljesac, i rykoszetem na Hvar, piękne góry. Jest sklep, kantor, są restauracje gdzie można smacznie zjeść, jest fajna promenada do samego Gradac'a. Warto też zapuścić się w wyższe rejony, tam gdzie opuszczone ruiny starej Podacy.. widoki niepowtarzalne.
Dodatkowo Podaca to ciekawe miejsce jako baza wypadowa na wycieczki w okoliczne rejony. Jest relatywnie blisko zarówno do Dubrownika, Makarskiej, jak za miedzę do BiH (Mostar, Medjugorje, Blagaj, Kravice).
Mieliśmy z żoną chwile refleksji czy w tym roku znów tu nie przyjechać , ale tym razem jedziemy na Hvar.

A wracając jeszcze do przewalutowań i płatności. W przypadku konta w ING, przy płatności kartą do konta złotówkowego macie dwa przewalutowania PLN -> EUR po kursie banku (dziś 4,328 !! ) i z EUR -> KUN po kursie mastercarda. Przy płatności kartą do konta w euro przewalutowanie idzie po kursie mastercard. Tyle z mojej strony, ucinamy temat.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne