Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2013

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 09.06.2013 14:00

Chyba jesteśmy rekordzistami :)
W Podaca pierwszy raz byliśmy w 2006 roku i od tamtej pory co roku spędzamy tam urlop. 27 lipca meldujemy sie u zaprzyjaźnionych gospodarzy, którzy po raz ósmy będą nas gościć.
Potwierdzam,że to oaza spokoju i świetna baza wypadowa. Poza miejscami o których pisaliście polecam wjazd na Sveti Jure w masywie Biokowo. Piękne widoki i niezapomniana droga. Z Podaca do Podgory a potem już tylko adrenalina i wspaniała przyroda.
Dużo słońca i niezapomnianych wakacji dla wszystkich ....
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 09.06.2013 16:30

signum69 napisał(a): polecam wjazd na Sveti Jure w masywie Biokowo. Piękne widoki i niezapomniana droga. Z Podaca do Podgory a potem już tylko adrenalina i wspaniała przyroda.

Korci mnie ta trasa, ale boję się o samochód...
W sezonie pewnie jest tam duży ruch, a nie wiem jak z mijaniem na tej trasie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.06.2013 16:51

signum69 napisał(a):polecam wjazd na Sveti Jure w masywie Biokowo. Piękne widoki i niezapomniana droga. Z Podaca do Podgory a potem już tylko adrenalina i wspaniała przyroda.

Od 2006 to... ósmy raz :?: 8O

Czy ta droga na Sv. Jure od Podgory jest dobrze oznakowana?
Bardzo mnie korci Sv. Jure i może mi się uda przekonać męża... Najlepiej pewnie wyruszyć wcześnie rano, kiedy turyści w większości śpią.

A gdzie będziecie stacjonować?
My będziemy w Podacy od 24.07.
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 09.06.2013 17:00

Jesteśmy w apartamentach Nikolić, przy zejściu na pólnocną plaże.
Co do drogi na Biokowo to oznakowanie nie jest potrzebne- jak sie wjedzie do parku Biokovo (wstęp płatny)
To już nie ma żadnej innej drogi tylko przed siebie. Z mijaniem jest tak ,że są zatoczki co kilkadziesiąt metrów i jedno auto się po prostu "chowa" Wjeżdżałem tam już 3 razy i nie bylo problemu. A sama droga plus widoki na górze naprawde bezcenne. Warto wybrać się tam po południu - jest mniej ludzi. Trasa ma jakieś 25 km (ale mogę się mylić)
Na górze jest parking na kilkanascie aut. Wjazd zajmuje około 40 minut na górę
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.06.2013 17:25

signum69 napisał(a):Warto wybrać się tam po południu - jest mniej ludzi.

O, to mnie zaskoczyłeś. Sądziłam, że właśnie popołudniu będą tłumy.

Ap. Nikolić to Miosica 1? Jeśli tak, to będziecie nas mijać w drodze na plażę - będziemy przy Primorski Put 17 do 01.08.
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 09.06.2013 17:35

Mikromir napisał(a):

O, to mnie zaskoczyłeś. Sądziłam, że właśnie popołudniu będą tłumy...

Też jestem zdziwiony.

Na Sv. Jure, za radami cromaniaków, wjeżdżaliśmy raniutko jako pierwsze dwa samochody.
Wg. mnie lepiej i łatwiej chyba nie można.
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 09.06.2013 18:00

Ok, jak naprawdę rano to się zgadzam jednak weź proszę pod uwagę zjazd z góry.Jak już koło 9.00 będą wjeżdzać auta to droga w dół będzie mocno utrudniona. Nie mam zamiaru nikogo na siłe przekonywac ale obawiam się ,że sam zjazd nie będzie już taki przyjemny.
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 09.06.2013 18:02

:papa: będziemy Wam machać po drodze
Mikromir napisał(a):

O, to mnie zaskoczyłeś. Sądziłam, że właśnie popołudniu będą tłumy.

Ap. Nikolić to Miosica 1? Jeśli tak, to będziecie nas mijać w drodze na plażę - będziemy przy Primorski Put 17 do 01.08.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.06.2013 18:05

signum69 napisał(a): sam zjazd nie będzie już taki przyjemny.

To o której radziłbyś ruszyć? Bo tak wcześnie rano to obawiam sie jednak buntu rodziny :wink:
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 09.06.2013 18:59

:D Najlepiej koło 16 wyjechać z Podaca . zresztą jak będziecie od 1 sierpnia to pogadamy na miejscu.
Będziemy parkować czerwoną meganką kombi na Kasica Miosica 1,
Zapraszamy na kawę
Mikromir napisał(a):
signum69 napisał(a): sam zjazd nie będzie już taki przyjemny.

To o której radziłbyś ruszyć? Bo tak wcześnie rano to obawiam sie jednak buntu rodziny :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.06.2013 19:14

signum69 napisał(a):jak będziecie od 1 sierpnia to pogadamy na miejscu.

Zapraszamy na kawę

Będziemy od 24.07. do 01.08. Ale i tak parę dni pobytu na się zazębi, więc bardzo dziękujemy za zaproszenie :D Jakoś się znajdziemy na miejscu. Nasza granatowa astra kombi będzie parkowała przy Primorski Put 17. :papa:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 09.06.2013 19:34

signum69 napisał(a):Ok, jak naprawdę rano to się zgadzam jednak weź proszę pod uwagę zjazd z góry.Jak już koło 9.00 będą wjeżdzać auta to droga w dół będzie mocno utrudniona. Nie mam zamiaru nikogo na siłe przekonywac ale obawiam się ,że sam zjazd nie będzie już taki przyjemny.

Z uwagi na to, że samochody jadące pod górę mają obowiązek cofania, jazda w dół po 9-tej problemem nie była...
Oczywiście macie swoje doświadczenia i Wam bardziej pasuje po południu, sprzeczał się nie będę.

Wydaje mi się, że do południa, widok na Jadran, wyspy i miasteczka jest lepiej doświetlony i łatwiej robić zdjęcia (słońce mamy za plecami), ale to też moje subiektywne odczucie (w końcu po południu nie byłem :wink: )

... niech każdy wybierze sobie porę jaka mu pasuje. Jedno jest pewne. Na pewno warto.
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 09.06.2013 19:49

Chyba tym razem wybiorę się rano :D
Tylko nie wiem czy wstane tak szybko...
krispinus napisał(a):
signum69 napisał(a):Ok, jak naprawdę rano to się zgadzam jednak weź proszę pod uwagę zjazd z góry.Jak już koło 9.00 będą wjeżdzać auta to droga w dół będzie mocno utrudniona. Nie mam zamiaru nikogo na siłe przekonywac ale obawiam się ,że sam zjazd nie będzie już taki przyjemny.

Z uwagi na to, że samochody jadące pod górę mają obowiązek cofania, jazda w dół po 9-tej problemem nie była...
Oczywiście macie swoje doświadczenia i Wam bardziej pasuje po południu, sprzeczał się nie będę.

Wydaje mi się, że do południa, widok na Jadran, wyspy i miasteczka jest lepiej doświetlony i łatwiej robić zdjęcia (słońce mamy za plecami), ale to też moje subiektywne odczucie (w końcu po południu nie byłem :wink: )

... niech każdy wybierze sobie porę jaka mu pasuje. Jedno jest pewne. Na pewno warto.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.06.2013 20:09

signum69 napisał(a):Trasa ma jakieś 25 km (ale mogę się mylić)
Na górze jest parking na kilkanascie aut. Wjazd zajmuje około 40 minut na górę

Usiłuję jakoś oszacować ile czasu zajmie droga z samej Podacy... Jakie macie doświadczenie w tej kwestii? Pewnie na jadrance też bywa różnie...

Czy w godzinach popołudniowych nie ma problemu z miejscami parkingowymi na górze? Będziemy ze znajomymi, w sumie 3 samochody, więc to dość istotne.

Pora wyjazdu niestety zależeć będzie głównie od wyniku negocjacji z rodziną - a to same śpiochy :|
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 09.06.2013 20:24

Do Podgory jest jakieś 20 km ,przed małą stacją benzynową Ina trzeba skręcić w prawo po łuku i jeszcze raz w prawo,potem cały czas do góry.Co do korkow to nie musicie się matrwić. Z reguły do Makarskiej ich nie ma. A podgora jest przed Makarską.Myślę,że droga z Podaca na samą górę Biokovo to około 1,5 godziny
Z miejscami na górze nigdy się nie da oszacować ile będzie wolnych. Nie będę się upierał ,że po południu jest więcej ale nigdy z tym nie mieliśmy problemów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne