Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2013

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 30.05.2013 20:27

janusz0990 napisał(a):Chcemy również zobaczyć wodospady Kravice w BiH. Czy moze Pan wie jak tam dojechac, czy są jakieś oplaty ? :D

W zasadzie droga na Mostar. A raczej jedna z dwóch dróg (trasa przez Ljubuśki).
Masz tu Kravicę w zbliżeniu na mapie:
http://www.openstreetmap.org/?lat=43.15 ... rs=B000FTF
Do tej pory wciąż podobno "partyzana", czyli można podjechać aż do wodospadów, jest bezpłatnie, i można się kąpać wprost pod wodospadem. Ale to się może w końcu zmienić.
Też się wybieram z Podacy przy okazji wycieczki do Mostaru (jak dotąd nie byłem).
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.05.2013 20:31

No właśnie, ciekawe jak tam na granicy z BiH. Też wybieramy się do Dubrovnika oraz Mostaru i okolic. O jakiej porze dnia czeka się najkrócej na granicy? Jak najlepiej zaplanowaćtakie wycieczki? Bardzo chcielibyśmy uniknąć korków ze względu na dzieci.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 30.05.2013 20:38

Mikromir napisał(a):No właśnie, ciekawe jak tam na granicy z BiH. Też wybieramy się do Dubrovnika oraz Mostaru i okolic. O jakiej porze dnia czeka się najkrócej na granicy? Jak najlepiej zaplanowaćtakie wycieczki? Bardzo chcielibyśmy uniknąć korków ze względu na dzieci.

Podobno należy unikać weekendów.
Na logikę - łatwiej będzie pojechać do Mostaru niż Dubrownika i Kotoru, bo to inny kierunek i inne przejście graniczne.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 31.05.2013 06:01

Na przejściu z Bośnią - kierunek do Mostaru, trzeba poświęcić z 0,5 do 1 godziny na odprawę zawsze jest kolejka na kilkadziesiąt aut osobowych!! Za to po drodze mozna się zaopatrzyć w fantastyczne owoce i warzywa sprzedawane na przydrożnych straganach wzdłuż Neretwy. Do Dubrovnika w Neumie odprawa odbywa się na bieżąco, nawet paszportów nie sprawdzają jak widzą polskie rejestracje. Pozdrawiam!
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 31.05.2013 06:08

VONPLES napisał(a): Do Dubrovnika w Neumie odprawa odbywa się na bieżąco, nawet paszportów nie sprawdzają jak widzą polskie rejestracje. !

Dzięki za info! Trochę się jednak obawiam, czy to się nie zmieni po wejściu Chorwacji do Unii... :?:
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 31.05.2013 06:17

Marek358 napisał(a):
VONPLES napisał(a):godzina spaceru nadmorską promenadą!!

Tam jest jakaś "promenada" do Gradaca?

stateczkiem na Peljesać i Hvar w ramach tak zwanego "fish pikniku"

Wprost z Podacy? Brałeś w tym udział? Ma to sens?

Promenada prowadzi brzegiem morza od plaży południowej do samego Gradaca!! 1-1,5 godziny na nogach!!

W rejsie z Podacy brałem udział. Stateczek wypływa gdzieś koło 8 rano płynie na Peljesać tam 2-3 godzinki i odpływa na Hvar tam znowu jakieś 3 godzinki i powrót do Podacy około chyba 18!! A czy ma to sens?? Nie zastanawiałem się....,ot taki przerywnik w trakcie pobytu!!
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 31.05.2013 06:19

Mikromir napisał(a):
VONPLES napisał(a): Do Dubrovnika w Neumie odprawa odbywa się na bieżąco, nawet paszportów nie sprawdzają jak widzą polskie rejestracje. !

Dzięki za info! Trochę się jednak obawiam, czy to się nie zmieni po wejściu Chorwacji do Unii... :?:

Nie sądzę, żeby nastąpiły jakieś radykalne zmiany. Pozdrawiam!!
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 31.05.2013 07:23

Mam nadzieję, że czas czekania na granicy się nie wydłuży. Chciałabym pojechać do Mostaru, Dubrovnika i Stonu z kawałkiem Peljesca, a to oznacza granicę x 6. :?
A tak przy okazji, gdzie najlepiej parkować w Mostarze i Stonie? W Dubrovniku już wiem :-)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 31.05.2013 07:26

VONPLES napisał(a): Stateczek wypływa gdzieś koło 8 rano płynie na Peljesać tam 2-3 godzinki i odpływa na Hvar tam znowu jakieś 3 godzinki i powrót do Podacy około chyba 18!

Na Peljescu podejrzewam, że statek odwiedza Dubę Peljeską. A gdzie zatrzymuje się na Hvarze?
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 31.05.2013 07:47

Mikromir napisał(a):
VONPLES napisał(a): Stateczek wypływa gdzieś koło 8 rano płynie na Peljesać tam 2-3 godzinki i odpływa na Hvar tam znowu jakieś 3 godzinki i powrót do Podacy około chyba 18!

Na Peljescu podejrzewam, że statek odwiedza Dubę Peljeską. A gdzie zatrzymuje się na Hvarze?

Na Peljesacu - TRPANJ!
Na Hvarze - SUĆURAJ!!
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 31.05.2013 07:50

Mikromir napisał(a):A gdzie zatrzymuje się na Hvarze?

Płynąłem w zeszłym roku z Gradaca i podrodze zabieraliśmy pasażerów z Bristu i Podacy.
Punkt pierwszy wycieczki to Duba Peljeska a drugi punkt to Hvar, Sućuraj
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 31.05.2013 07:53

Dzięki za odpowiedzi!
Czyli opcje są różne - zależnie od organizatora.
Myślałam też o Korczuli z Drvenika, ale nie ma jeszcze "rozkładu jazdy" promów.
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 31.05.2013 15:55

a ile średnio kosztuje taka wycieczka statkiem z podaca ? :)
gitmar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gitmar » 31.05.2013 16:11

Ja również w tym roku melduję się w Podacy :) Dzisiaj właśnie zrobiłem rezerwację od 16.08 do 28.08. Będzie to drugi raz w Podacy, piąty w HR. Nigdy dotychczas nie rezerwowałem, zazwyczaj szukałem na miejscu. Tym razem skorzystałem z wizytówki gospodarza sprzed 2 lat...
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 31.05.2013 16:54

gitmar napisał(a):Ja również w tym roku melduję się w Podacy :) Dzisiaj właśnie zrobiłem rezerwację od 16.08 do 28.08. Będzie to drugi raz w Podacy, piąty w HR. Nigdy dotychczas nie rezerwowałem, zazwyczaj szukałem na miejscu. Tym razem skorzystałem z wizytówki gospodarza sprzed 2 lat...

Na jakiej ulicy masz kwaterę?? My do Podacy wybieramy się po raz 4!!!! Dwie pierwsze rezerwację przez "biuro" w ubiegłym roku nasi "gospodarze" z Podacy znaleźli nam cudowną kwaterę ..dziś napisałem do nich maila z prośbą o poszukanie "dachu nad głową" na urlop od 5 do 15 sierpnia!!
Rozminiemy się ale...ciagłość będzie zachowana :lol: Pozdrawiam!!
Ostatnio edytowano 31.05.2013 19:17 przez VONPLES, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone