Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2013

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 01.08.2013 19:26

Marek358 napisał(a):Ty już chyba tak jak ja "grzejesz motor" :D

Grzeję i chłodzę....cholera jeszcze jutro do pracy....sobota pakowanie...i...w drogę ....!!
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 01.08.2013 22:39

Dziś opuściłam Podacę. Teraz jesteśmy przy Plitvickich Jeziorach.

Obawiam się, że jednak kilka komarów w Podacy się pojawiło, bo moje dzieci obudziły się pewnego ranka ze śladami ich uczty - spały przy otwartym oknie, a tuż za nim rósł wielki figowiec. Jednak podejrzewam, że były to pojedyncze sztuki, nie jakieś wielkie stada, z pewnością komary nie przeszkadzały nam podczas wieczornych spacerów czy kolacji na balkonie. Gdy pryskałam dzieci lekko odpowiednim sprayem problem się skończył.

Na Primorski Put asfalt rzeczywiście nowiutki.

Z Primorski Put 14 do plaży 100-150m. Mieszkaliśmy prawie naprzeciwko, przy 15A. W pobliżu knajpka.

Wczorajszy kurs euro w Podacy ok. 7,2.

Ostatnio trochę wiało - niesamowite fale, dzieci miały dużo uciechy :-) Poza tym bardzo upalnie.

Jutro obejrzymy Plitvickie Jeziora, a potem już do domu...

Pozdrawiam serdecznie.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 01.08.2013 23:09

Za 54 godziny wyjeżdżamy....szczerze mówiąc nie mogę się doczekać "zobaczenia" nowego asfaltu na Primoskim Put.. od 4 lat jak tam jeżdżę..proponowałem...zainstalowanie ruchomych schodów!! Żartuję...pozddrawiam ..do zobaczenia,,,wracajcię szczęśliwie!!
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 02.08.2013 22:38

VONPLES napisał(a):Za 54 godziny wyjeżdżamy....szczerze mówiąc nie mogę się doczekać "zobaczenia" nowego asfaltu na Primoskim Put.. od 4 lat jak tam jeżdżę..proponowałem...zainstalowanie ruchomych schodów!! Żartuję...pozddrawiam ..do zobaczenia,,,wracajcię szczęśliwie!!

Może ja zrobię jakąś bramę na Primorski Put...?
Na weselach to i flaszkę dają :)
angrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) angrius » 03.08.2013 12:02

ja muszę jeszcze poczekać do przyszłego pt do 21 na wyjazd :( już nie mogę się doczekać. Oby tylko nie było korków po drodze i płynnie trasę przejechać.

Tak przy okazji... myślicie że 1600 kn wystarczy na "życie" na 9 dni? w tym są wejściówki na różne atrakcje w Dubrovniku, Makarskiej, Hvarze, przejazd na hvar tam i z powrotem (obliczyłem że wyjdzie to 280kn - prom) jakiś obiad jeden czy drugi na mieście itp. itd...
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 03.08.2013 19:36

angrius napisał(a):ja muszę jeszcze poczekać do przyszłego pt do 21 na wyjazd :( już nie mogę się doczekać. Oby tylko nie było korków po drodze i płynnie trasę przejechać.

Tak przy okazji... myślicie że 1600 kn wystarczy na "życie" na 9 dni? w tym są wejściówki na różne atrakcje w Dubrovniku, Makarskiej, Hvarze, przejazd na hvar tam i z powrotem (obliczyłem że wyjdzie to 280kn - prom) jakiś obiad jeden czy drugi na mieście itp. itd...

Zależy na ile osób ma wystarczyć ta kwota ale wejściówki, prom, obiadek itp...
Wychodzi 177 kuna na dzień, może i "na życie" starczy ale co to za życie...
Bez urazy ale lepiej przygotuj się na większą kwotę
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 03.08.2013 19:56

Kilka świeżutkich zdjęć pod tytułem "Wiatrodzień w Podacy":
Obrazek
Obrazek
Obrazek
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 03.08.2013 20:46

Za 8 godzin wyjeżdżam!! Do zobaczenia w Podacy!!
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 04.08.2013 12:44

pozostało 6 dni do wyjazdu :D
super zdjęcia :D prosimy o wiecej :)
POZDRAWIAM!
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.08.2013 14:06

Jeszcze parę świeżych fotek.

Primorski Put z knajpką:
Obrazek

Plaża północna w lipcowym szczycie:
Obrazek
Obrazek

Promenada do Zaostroga:
Obrazek

Małe plaże pod jadranką:
Obrazek

Klasztor w Zaostrogu:
Obrazek

Zachód słońca z Hvarem:
Obrazek
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 04.08.2013 15:26

super zdjecia :D czy każdego dnia jest tyle ludzi na plaży ? 8O
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.08.2013 16:53

Niestety tak. To Riwiera Makarska w sezonie. Już tam byłam, widziałam, następny raz tylko wyspa albo Peljesac ;-)

Na Kapciu było jakby odrobinę luźniej, w Briście też. I pod koniec południowej plaży w Podacy.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 04.08.2013 19:44

Sama plaża północna w Podacy jest bardzo fajna: ładne otoczaki, sporo cienia pod piniami. Poza sezonem cudnie. Nawet tę jadrankę na końcu dałoby się przełknąć. Tylko ten tłum... No cóż, my też go tworzyliśmy ;-)

Ta sytuacja miała jeden plus - nie było nam żal opuszczać plażę i wędrować bądź jechać na bliższe lub dalsze wycieczki.

Zrobiliśmy sobie rodzinny spacerek do Starej Podacy:

Obrazek

klasztoru w Zaostrogu:

Obrazek

Bristu:

Obrazek

Pojechaliśmy na wycieczkę do Dubrownika:

Obrazek

zaliczając przy okazji kąpiel w zatoce umarłych hoteli w Kupari:

Obrazek

oraz wizytę w arboretum w Trsteno:

Obrazek

Zwiedziliśmy Mostar w 40-stopniowym upale ;-)

Obrazek
Obrazek

a potem chłodziliśmy się w także zatłoczonych wodospadach Kravice:

Obrazek

Zobaczyliśmy Ston z murami oraz uroczy kawałek półwyspu Peljesac:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zrobiłam sobie Dzień Matki udając się na samotną wyprawę na Korczulę z Drvenika - i to były jedne z najpiękniejszych chwil ;-)

Obrazek
Obrazek

Jednym słowem - fajnie było w Podacy :oczko_usmiech:

:hut:
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 05.08.2013 07:21

mamy podobny plan wycieczki, która zaczyna się już w najbliższy piątek :D
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.08.2013 08:09

To super!

Chcieliśmy jeszcze na Sv. Jure, ale sprzęgło w samochodzie zaczęło się podejrzanie zachowywać i mąż wyraził sprzeciw :-(

W drodze do Mostaru omijajcie Metkovic - korek na granicy był na pół godziny. Lepiej jechać przez małe przejście na Ljubuski. Sprawdzali też zieloną kartę. W drodze do Dubrovnika na granicy zwykle było tylko kilka samochodów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne