Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PODACA 2013

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 28.07.2013 21:54

VONPLES napisał(a):
Marek358 napisał(a):
VONPLES napisał(a):Reasumując....do zobaczenia na plaży....bez względu na "obrzydzanie" życia przez nastolatki!! Skąd ja to znam?? Problem polega na tym, że na plaży nie ma "wi-fi"....gdyby było połączenie....cały urlop spędzalibyśmy na ...plaży!! Do zobaczenia!!

A jest gdziekolwiek wifi? Bo czasem by się przydało...

W knajpie naprzeciw Studenaca!!! :D

Szkoda, że nie ogólnodostępny :)
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 28.07.2013 22:28

Marek358 napisał(a):
signum69 napisał(a):No i pierwszy dzień stał się faktem. Jest bardzo gorąco na szczęście klima działa :)
Nowy asfalt na drodze do plaży południowej ku wygodzie plażowiczów i nowy tunel ( 4350 metrów za 20 kun) prowadzący przez góry do Makarskiej (zjazd Zagvozd) ku wygodzie kierowców Szybko, przyjemnie i na światowym poziomie.
pozdrawiam

Twoim zdaniem lepiej jechać przez Zagvozd (i dalej przez Makarską) czy lepiej jechać do Vrgoraca i dalej naokoło przez Ploce?

No coż...
Z Vrgorac do Ploce jest pare km plus dojazd do Podaca, My pojechaliśmy tunelem trochę z ciekawości, znajduje się on tuż za zjazdem w Zagvozd i wyskakuje się na nowym rondzie w kierunku Makarskiej .Nawigacja pokazała od tego ronda 38 km do Podaca.Na pewno jest więc szybciej zakładając że nie będzie korków na odcinku Makarska-Podaca. Myślę,że sporo zależy od pory dnia. Świetne jest też wrażenie jak się "wylatuje" z tego tunelu - miałem wrażenie że wjedziemy zaraz do Jadrana. Ogolnie ja bym wybrał tunel chyba jednak jest szybciej- trzeba pamiętać ze do Vrgorac autostradą też jest do przejechania kawałek.
Tak czy inaczej jakoś dojedziecie a na miejscu już tylko plaża ,słońce, cieplutka woda w morzu i zimne karlovacko
pozdrawiam :papa: :papa:
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 28.07.2013 22:36

signum69 napisał(a):Z Vrgorac do Ploce jest pare km plus dojazd do Podaca, My pojechaliśmy tunelem trochę z ciekawości, znajduje się on tuż za zjazdem w Zagvozd i wyskakuje się na nowym rondzie w kierunku Makarskiej .Nawigacja pokazała od tego ronda 38 km do Podaca.Na pewno jest więc szybciej zakładając że nie będzie korków na odcinku Makarska-Podaca. Myślę,że sporo zależy od pory dnia. Świetne jest też wrażenie jak się "wylatuje" z tego tunelu - miałem wrażenie że wjedziemy zaraz do Jadrana. Ogolnie ja bym wybrał tunel chyba jednak jest szybciej- trzeba pamiętać ze do Vrgorac autostradą też jest do przejechania kawałek.

No właśnie trochę obawiam się korków na odcinku Makarska-Podaca bo jadę niestety w sobotę...
marekurek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekurek » 29.07.2013 11:29

VONPLES napisał(a):
marekurek napisał(a):Witam wszystkich Cromaniaków

Ja wybieram się do Podacy w składzie 4+4 07.08.2013 do apartamentu Bonaca Marin Kosović.
Czy ktoś z Was może był, ma jakieś opinie ew zdjęcia.
Bardzo interesuje mnie dojście do plaży, mam małego Bąbla 2 lata i zależy mi na bezproblemowym dostępie do Jadranu.

Pozdrav

Marek

Z tego co widzę na mapie apartament jest przy południowej plaży....jako stały bywalec tej miejscowości ( 4 raz z rzędu), gwarantuje Ci , że nie będziesz miał żadnych problemów z Bąblem na plaży!! My siedzimy w Podacy od 5 sierpnia tyle tylko, że przy plazy północnej!! Do zobaczenia miedzy plażami....czyli w sklepie "Studenac"!!

Halina M i Vnoples

Dzięki za kilka wskazówek odnośnie Podacy i mojej plaży :-))
Czy macie może jakieś zdjęcia bezpośrednio z tego miejsca?
Jeśli coś macie to proszę na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Pozdrav

Marek
janusz0990
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz0990 » 29.07.2013 11:30

my co roku mamy rezerwacje od soboty do soboty ( 2 tygodnie) ale wyjeżdżamy w piatek rano, żeby ominąć korki :) a nasza podróż trwa około 15 h w tym przerwy na siku co około 3h
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 29.07.2013 14:36

janusz0990 napisał(a):my co roku mamy rezerwacje od soboty do soboty ( 2 tygodnie) ale wyjeżdżamy w piatek rano, żeby ominąć korki :) a nasza podróż trwa około 15 h w tym przerwy na siku co około 3h

W przypadku Wawy, biorąc pod uwagę nocleg i tak rzetelne dwa dni wychodzą.
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 29.07.2013 17:33

Marek358 napisał(a):
janusz0990 napisał(a):my co roku mamy rezerwacje od soboty do soboty ( 2 tygodnie) ale wyjeżdżamy w piatek rano, żeby ominąć korki :) a nasza podróż trwa około 15 h w tym przerwy na siku co około 3h

W przypadku Wawy, biorąc pod uwagę nocleg i tak rzetelne dwa dni wychodzą.

No to ja mam "uparty" rozkład jazdy, który wygląda o 4 lat tak. Wyjazd w niedzielę około godziny 6 rano o 7:30 jestem na granicy słowackiej....o 10:00 na słowacko-węgierskiej. Gdzieś przed 15-stą dopadam przejścia granicznego węgiersko-chorwackiego i tak sobie do 22-szej śmigam. Kolacyjka na jakimś większym parkingu oczywiście ze spotkanymi Rodakami, odpoczynek na świeżym chorwackim powietrzu i po 3-4 godzinach wyruszam do celu!! Około 7 jestem w Makarskiej a o 8 w Podacy... 1300 kilometrów "zaliczone"!! Zajeżdżam do Państwa Kvesić....kawę podaje gospodyni Pani Róża, Pan Grgo wita nas rakiją....wnosimy bagaże, prysznic..szybkie i lekkie śniadanie...i na północną plażę!! I o 10-tej godziny w poniedziałek zaczynamy pobyt, to już ....DOKŁADNIE W NAJBLIŻSZY PONIEDZIAŁEK!! :lol:
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 29.07.2013 19:56

signum69 napisał(a):No i pierwszy dzień stał się faktem. Jest bardzo gorąco na szczęście klima działa :)
Nowy asfalt na drodze do plaży południowej ku wygodzie plażowiczów i nowy tunel ( 4350 metrów za 20 kun) prowadzący przez góry do Makarskiej (zjazd Zagvozd) ku wygodzie kierowców Szybko, przyjemnie i na światowym poziomie.
pozdrawiam

Mała korekta dla zainteresowanych, asfalt wylany do plaży północnej oczywiście, dopiero teraz zauważyłem że bylem bardzo "zmęczony " pisząc ten wątek
VONPLES
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VONPLES » 29.07.2013 20:22

signum69 napisał(a):
pozdrawiam

Mała korekta dla zainteresowanych, asfalt wylany do plaży północnej oczywiście, dopiero teraz zauważyłem że bylem bardzo "zmęczony " pisząc ten wątek

I dziękuję za korektę!!
literat
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) literat » 29.07.2013 21:45

Marek358 napisał(a):Twoim zdaniem lepiej jechać przez Zagvozd (i dalej przez Makarską) czy lepiej jechać do Vrgoraca i dalej naokoło przez Ploce?

Ja jechałem przez Ploce i doradzam tę drogę. Gdybym wiedział o tunelu to na pewno bym nim pojechał :( Po zakończeniu autostrady droga robi się nieciekawa. Mam wrażenie, że tamtędy jeżdżą tylko ludzie do Medjugorie :)
marekurek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekurek » 30.07.2013 09:04

A czy ktoś może podać szczegóły jak trafić na tunel - to chyba najlepsze rozwiązanie,
jeśli tunel jest nowy to navi chyba nie poprowadzi...
signum69
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum69 » 30.07.2013 10:07

marekurek napisał(a):A czy ktoś może podać szczegóły jak trafić na tunel - to chyba najlepsze rozwiązanie,
jeśli tunel jest nowy to navi chyba nie poprowadzi...

Nie sposób nie trafić w tunel :)
Na zjeździe Zagvozd (kolejny po Sestanovac ) po dokonaniu zapłaty w odległości może 100 metrów są kolejne bramki gdzie placi się z góry przed wjazdem do tunelu. Można kartą lub gotówką (automat wydaje resztę) Nie ma obsługi osób w okienku. Koszt 20 kuna lub niecałe 3 euro (bo euro też przyjmuje maszyna ale nie wiem czy wydaje eu czy kuny) Poniżej linki chyba tuż przed oddaniem do użytku
pozdrawiam :hut:

marekurek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekurek » 30.07.2013 11:03

Super dzięki! Właśnie odpisał mi na maila właściciel mojego apartamentu ze wskazówkami dojazdu do Podacy, wklejam poniżej.

Route from Zagreb to apartment you can see at:
http://goo.gl/maps/8WSwP

You just follow highway "A1" till Zagvozd (exit 29, Zagvozd, Imotski and Makarska), then you go in direction of Makarska through the new tunnel Sv. Ilija, and follow the road D8 through Makarska in direction Dubrovnik. Podaca is around 35km from Makarska.
angrius
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) angrius » 30.07.2013 16:30

Witam :) to mój pierwszy post na tym forum. Do tej pory czytałem i zbierałem info na temat Chorwacji i dojazdu. Razem z żoną wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji do Podacy. Pobyt mamy od 10.08 do 19.08. w apartamencie przy ulicy Primorski put 14. Czy ktoś się może orientuje czy daleko stamtąd do plaży? gugl niestety nie chce mi pokazać tej dokładnej lokalizacji.
Marek358
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marek358 » 30.07.2013 17:00

angrius napisał(a):Witam :) to mój pierwszy post na tym forum. Do tej pory czytałem i zbierałem info na temat Chorwacji i dojazdu. Razem z żoną wybieramy się pierwszy raz do Chorwacji do Podacy. Pobyt mamy od 10.08 do 19.08. w apartamencie przy ulicy Primorski put 14. Czy ktoś się może orientuje czy daleko stamtąd do plaży? gugl niestety nie chce mi pokazać tej dokładnej lokalizacji.

Ante Kožul?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne