Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod urokiem Straussa lub jak nadgryźć Wiedeń w dwa dni?

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 13.10.2011 16:45

Też tym roku w drodze do Cro wpadliśmy na dwa dni do Wiednia. Piękne miasto. Wszystko od kamieniczek po pałace super zadbane. Bogate państwo, ale nie ma się co dziwić trochę tych państw pod zaborami i krajów kolonialnych mieli. Wszędzie poruszałem się metrem, rewelacja.
Oczywiste, że sznycel po wiedeńsku zaliczyłem. Fajnie było po Dunaju stateczkiem popływać. Po sklepach, ani po muzeach nie latałem z braku czasu. Miasto kolorowe, ale więcej nacji spotkałem w Vancouver. Tam to było tego świata!!! Oczywiście z aparatem się nie rozstawałem, mogę parę fotek wkleić?
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.10.2011 18:55

Jurek, nawet nie pytaj! No pewnie, że wklejaj :D Wszyscy wklejacie jak coś macie wiedeńskiego, będzie fajniejsza relacja, bo wspólnymi siłami :lol:

Wiedeń akurat pod kątem arabskiej ludności totalnie mnie zaskoczył. Ale potem, jak sobie to analizowałam, nie powinien. To bardzo bogate, snobistyczne miasto. W sam raz na portfel szejków. Tyle tylko, że nie pasował mi mentalnie do nich. Myliłam się. Człowiek zdumiewa się całe życie... 8O

Pozdrawiam,
Anka
Ostatnio edytowano 13.10.2011 20:35 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 13.10.2011 19:45

no proszę, maszerujmy dalej...

kiedyś było mi dane :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.10.2011 20:32

Raul73 napisał(a):mahadarbi - z tym metrem to miał być żart, jeśli się jeszcze nie zorientowałaś. To twoje nawiązanie do zamachów londyńskich mi się tak zabawnie skojarzyło.
W swoich planach na lipiec mam właśnie zwiedzanie całego Ringu i do tego przejazdy meterem m.in. do Schönbrunn i żadna ilość Arabów mnie raczej od tego nie odwiedzie :D Przeszedłem cały muzułmański Kujundziluk w Mostarze i żyję :wink: :wink:

Raul, luz :lol: Mam sporą dozę tolerancji dla tego typu żartu, spokojnie :D
W tajemnicy powiem Ci, że do nacji arabskich mam ogromną słabość. Mieszkałam ponad rok w muzułmańskim kraju. I żyję :wink: :lol:

A metro to najfajniejszy sposób poruszania się po Wiedniu. O czym jeszcze wspomnę.

:papa:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.10.2011 21:09

Zanim jednak pokręcimy się po Ringu, powspominajmy. Pamiętacie Falco? To był szał:

Zginął w wypadku samochodowym na Dominikanie.
To nagranie jest z orkiestrą smyczkową. Perełka.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.10.2011 21:40

No to co? Chodźmy wreszcie połazić po tym Ringu :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Szerokość ulic i placów poraża. Z dziecięcą naiwnością patrzyłam trochę na ten Wiedeń. Od razu przypomniał mi się obraz Berlina Wschodniego. Przede mną słynny mur i ta strasse... Jeny, szeroka jak 7x Wisła! A my tam, w tej komunie takie wąskie ulice jak makaron...
Obrazek

To jest fajny patent. Prosty, wygodny. Stoją prawie na każdym kroku. Wystarczy euro czy pięć na cały dzień (nie pamiętam) i w drogę! Amsterdam w Wiedniu. Można? Można.
Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.10.2011 23:44

mahadarbi napisał(a):To jest fajny patent. Prosty, wygodny. Stoją prawie na każdym kroku. Wystarczy euro czy pięć na cały dzień (nie pamiętam) i w drogę! Amsterdam w Wiedniu. Można? Można.
Obrazek

Swego czasu jeździłem po Stavanger w Norwegii za darmo takimi rowerami. Zostawialo się kaucję, którą w całości odzyskiwało się, oddając rower.

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.10.2011 04:31

Nie znam kosztów, ale można w etn sposób zwiedzić Warszawę, jak również pojeździć po Kampinosie, po okolicach cmentarza palmirskiego.

No z tym, że teraz to pewnie znów się uaktywnią raczej wypożyczalnie biegówek, niż rowerów :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.10.2011 07:56

Z rowerami fajna sprawa, tylko problem jest w tym, że trzeba mieć gdzie na nich jeździć.
W Wiedniu takiego problemu nie ma, ale u nas różnie z tym bywa.

Ostatnio nawet sporo jeżdżę na rowerku i muszę powiedzieć, że czasami mam ze strachu gęsią skórkę. Samochody mijają mnie o kilka centymetrów :roll:

Na szczęście w Gliwicach powstaje coraz więcej ścieżek dla rowerów, tylko nie rozumiem dlaczego powstają właściwie tylko w miejscach, gdzie brana jest pod uwagę jazda rekreacyjna. Dlaczego nie buduje się ich przy normalnej drodze, tak żeby można było spokojnie do pracy podjechać?
Aaaa i jeszcze apel do piechurów.... nie łaźcie jak te święte krowy po drodze dla rowerów, bo kiedyś ktoś może nie wyhamować ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.10.2011 09:28

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Swego czasu jeździłem po Stavanger w Norwegii za darmo takimi rowerami. Zostawialo się kaucję, którą w całości odzyskiwało się, oddając rower.

Pomysł prosty jak konstrukcja cepa za przeproszeniem, a lata świetlne miną zanim go u nas zobaczymy... :evil:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.10.2011 09:30

weldon napisał(a):Nie znam kosztów, ale można w etn sposób zwiedzić Warszawę, jak również pojeździć po Kampinosie, po okolicach cmentarza palmirskiego.

A ja nie widziałam takiego rozwiązania... :?: Chyba że masz na myśli prywatne inicjatywy :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.10.2011 09:40

Roxi napisał(a):Aaaa i jeszcze apel do piechurów.... nie łaźcie jak te święte krowy po drodze dla rowerów, bo kiedyś ktoś może nie wyhamować ;)

Temat - rzeka. Wkurza zarówno w jedną, jak i drugą stronę :wink:
Przeżywam horror każdego dnia, kiedy odbieram dziecko z przedszkola i wracamy rowerem. To znaczy, ona jedzie, ja za nią truchtam :lol: To, jak jeżdżą niektóre świry przechodzi ludzkie pojęcie :roll: Widzą, że jedzie dziecko, e gdzie, zero wyobraźni :!: :!: :!: :evil:
Więc ja także mam apel do takich :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2011 10:08

We Wrocławiu w tym roku pojawiło się trochę punktów wypożyczania rowerów miejskich, zwłaszcza wokół rynku.
Pierwsze pół godziny jest za darmo, opłata za dalszy czas wypożyczenia nie jest duża. Żeby sprawnie to hulało, punktów jest jeszcze trochę za mało, ale wszystko idzie w dobrym kierunku, łącznie z przybywaniem ścieżek rowerowych.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.10.2011 10:10

Wrocław to w ogóle fajne miasto jest! :D

O maj god :!: :!: :!: Stuknął mi tysiączek taaadaaam :!: :!: :!: :D :lol: :wink:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 14.10.2011 11:01

Roxi - Gliwice nie są wyjątkiem. W naszym kraju jest powiedzenie "papier wszystko przyjmie", u nas np. na papierze jest 7 tras rowerowych gdzie pięknie zakręcono tematem i podano część w kilometrach część w czasie do pokonania trasy.
I tak: 5 tras o łącznej długości 195km, natomiast dwie trasy do pokonania po 6 godzin każda :lol: O matko, jeżeli ktoś to przeczyta - powie - chłopie co marudzisz :roll: Należy pamiętać, że są to wszystko trasy duktami leśnymi, wyruwnane spychaczem wytyczone poza terenami miejskimi z wyjątkiem z prawdziwego zdarzenia dróżek wokół jezior Pogoria. W centrum był plan budowy ścieżek rowerowych, ale zdążono zrobić cca 500m z okazji goszczenia w naszym mieście jednego z etapów wyścigu tour de pologne. Były zdjęcia, była reklama :cry:

mahadarbi - gratulacje a okazji 1000 aktywność na forum jest nagradzana :hearts:
Ostatnio edytowano 14.10.2011 12:02 przez bonar, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Austria - Österreich