Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod urokiem Straussa lub jak nadgryźć Wiedeń w dwa dni?

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.10.2011 21:31

bonar napisał(a):Koniecznie, za jednym strzałem można tylko tym pięknem się zauroczyć.
Wiedeń jak magnes, przyciąga, i zawsze coś nowego :):

Gdzieś czytałam, że będąc nawet dwa tygodnie w Wiedniu, można nie wychodzić z parków! Tak właśnie traktuję Schönbrunn. Nie tylko jako pałac pełen komnat, ale gigantyczny parkowy kompleks 8O Z palmiarnią, kompleksem basenowym, z zoo, z labiryntem luster... Oczywiście niczego nie zobaczyliśmy, ale kawa z jednej z kawiarni na terenie palacu była rewelacyjna!
Obrazek

bonar napisał(a):Obrazek:

Piękne miejsce!

bonar napisał(a):proszę wycieczki, dokąd teraz idziemy :?: :?: :arrow:

No oczywiście niebawem okrążymy sobie Ringstrasse :papa:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.10.2011 21:46

dangol napisał(a):
Kilka lat temu babska część naszej ekipy miała taki pomysł :wink: na weekendy bożociałowe

Danusiu, genialny pomysł!
Ja z kolei od iluś tam lat obiecuję sobie takie weekendowe wypady, przyjamniej raz/dwa razy do roku. Jak zwykle z planów wynika co wynika... :?

dangol napisał(a):
Wiedeń w dwa dni... Też tak miałam, więc wiem co to znaczy :wink: . Atmosfery miasta, w takiej bieganinie za architekturą, nie udało mi się niestety uchwycić :( , romansu ze Straussem więc nie było :wink: ...

Romans to i u nas za dużo powiedziane :wink: Ale do zakochania pierwszy krok został wykonany. Teraz pora na bliższą znajomość :lol:

dangol napisał(a):
Cieszę się, że zanim uda mi się ponownie znaleźć w Wiedniu, :idea: mogę tam teraz być z Tobą :) , tak jak wcześniej radowałam się ze spaceru z Roxi

U mnie będzie znacznie skromniej niż u Roxi :cry: Jej 4 dni a moje 2 to jednak kolosalna różnica w dreptaniu. Ale świetnie, że jesteś. I wklejaj, uzupełniaj, nie pytaj nawet! :D W ten sposób uszyjemy całkiem kolorowy mini przewodnik :lol:

dangol napisał(a):
wówczas po zakończeniu podstawowej relacji, dodam swoje trzy grosze na ten temat

Ja myślę, że nie czekaj na koniec, tylko pomagaj mi na bieżąco :D Od razu będzie pełniej i ciekawiej. Bonar to robi i bardzo mi się to podoba.

Pozdrawiam Cię ciepło,
Anka
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.10.2011 21:51

Franz napisał(a):Mahadarbi, mam nadzieję, ze nie bierzesz mi za złe. Ja tu teraz jako woka robię. :lol:

Franz, ani trochę nie mam Ci za złe. Przecież nie jestem woka :lool: :wink:

Woka, nie masz mi chyba za złe i nie bawisz się w "dulszczyznę" :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.10.2011 21:54

[quote="weldon"]

Obrazek
za: http://syrenigrod.fotolog.pl/

Witaj, weldon!
O ile mnie pamięć nie myli, pytałeś w tamtym roku, ile jechaliśmy z Wiednia do W-wy... No, popatrz, rok mi zajęło zastanawianie się na tym Wiedniem :wink:

Pozdrawiam
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.10.2011 22:00

helen napisał(a):Aleś Ty pracowita Aniu, relacja za relacją, suuuper. Wiedeń znam tylko teoretycznie :oops: i z opowiadań i zdjęć koleżanki z pracy, która wydała córę z Wiedeńczyka. Mieszkają sobie w pięknej, starej kamienicy, a koleżanka co rusz tam bywa, a potem opowiada i opowiada... u nas Wiedeń wciąż czeka w kolejce.

Helen!
Ano jakoś tak mnie wzięło na wywnętrzanie się :oops: Choć to dość skąpa relacja, to jednak obowiązek, którego nie mogę się pozbyć :wink: Sama wiesz, ile nad tym Wiedniem myślałam... :roll: :wink: I trudno. Poooszło :D A jak już poszło to trzeba skończyć.
Fajnie, że zaglądasz. Ja jakoś też nie mogę opuścić tego forum, choć już dawno po wakacjach...

Buziaki!
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.10.2011 22:21

Wracajmy do tematu, drodzy zainteresowani :D

Wiedeński Ring to jeden z symboli miasta. Cesarz Franciszek Józef I w miejscu rozbieranych murów zlecił budowę reprezentacyjnej alei, okrążającej od południa Innere Stadt. To właściwie jeden wielki pomnik monarchy, któremu Wiedeń zawdzięcza dzisiejszy wygląd. Większość budynków wybudowana jest w stylu historycznym.

Na Ringu w ciągu dnia roi się od samochodów, w nocy za to jest pięknie oświetlony i zachęca do spacerów. Cisza, zieleń, spokój. Sterylnie czysto. Tramwaje, mimo iż jeżdżą z dużą częstotliwością, nie robią prawie żadnego hałasu. Oznakowanie dziecinnie proste. "Jedynka" mknie w kierunku Staatsoper, "dwójka" w kierunku przeciwnym (nią jechać można na Prater lub do Hundertwasser).
Na Ringu nie sposób się zgubić. Puls tej dzielnicy miasta wyznaczają luksusowe sklepy, hotele z ponad dwustuletnią tradycją i Ring Gallery - elegancki kompleks z masą kawiarni, marek, metek i etykietek :roll: :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.10.2011 22:58

W czasach analogowej fotografii zrobiłem prawie identyczne zdjęcie :D pod Grand Hotelem - różnica polega na tym , że samochody . . . jakby z innej epoki :wink:

Pozdrawiam
Piotr
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 12.10.2011 23:10

:D

... i Arabów pewnie mniej :wink: To, co mnie zdumiało w tym mieście to tygiel kulturowy, z czego największy jego procent stanowią właśnie Arabowie. To mnie zadziwiło, bo nie sądziłam, że Wiedeń może ich w jakiś sposób zainteresować. Po zamachach w londyńskim metrze okazało się, że Arabowie upodobali sobie urlopowo właśnie austriackie 'miejscówki'. Wiedeń należy do ich ulubionych. Dość wspomnieć, że Bristol w 90% zajęty był przez rodziny szejków...

Pozdrawiam,
Anka
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 13.10.2011 13:14

Czy wyobrażamy sobie, by w naszym kraju języka polskiego nauczał obcokrajowiec, np. narodowości tureckiej, albo ślubu udzielał urzędnik z Hondurasu :) My ich wybieramy do parlamentu, by nam uchwalali ustawy :(

Spacerując Kaertnerstrasse spod opery w stronę katedry słyszymy i widzimy różne nacje, a nawet faceta w różowych bucikach :)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.10.2011 14:28

mahadarbi napisał(a)::D

Po zamachach w londyńskim metrze okazało się, że Arabowie upodobali sobie urlopowo właśnie austriackie 'miejscówki'. Wiedeń należy do ich ulubionych.
Anka

Rozumiem, że od wiedeńskiego metra należy trzymac się z daleka? :lol: :lol: :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.10.2011 14:29

Raul73 napisał(a):Rozumiem, że od wiedeńskiego metra należy trzymac się z daleka? :lol: :lol: :lol:

To zależy, ilu ich, z tobą, wsiada do wagonu.

Jak jeden, to zwiewaj ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.10.2011 15:14

bonar napisał(a):
Spacerując Kaertnerstrasse spod opery w stronę katedry słyszymy i widzimy różne nacje, a nawet faceta w różowych bucikach :)

A nawet bez bucików, to nie o to chodzi :wink:
Mieszanka kultur to najwspanialsza rzecz w stolicach miast, ja jednak zaobserwowałam, że Wiedeń przypominał stricte muzułmańską kolonię. Na każdym rogu kebab, szisza, fajki, całe rodziny arabskie, nie pojedyncze jednostki. Ring jest wyjątkowy jeśli chodzi o ilość Arabów. Mnie to nie przeszkadza, Boże broń, tylko podkreślam fakt.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.10.2011 15:15

Raul73 napisał(a):
mahadarbi napisał(a)::D

Po zamachach w londyńskim metrze okazało się, że Arabowie upodobali sobie urlopowo właśnie austriackie 'miejscówki'. Wiedeń należy do ich ulubionych.
Anka

Rozumiem, że od wiedeńskiego metra należy trzymac się z daleka? :lol: :lol: :lol:

Od Bristolu, Imperialu i całego Ringu także :wink: Nie przesadzaj :roll: :lol:
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 13.10.2011 16:08

Słuchajcie, spokojnie... nie wiem, ale jak obserwuję, to te "inne" nie austriackie nacje się przystosowują do ichniejszego porządku prawnego. Fakt, wszędzie ich pełno, są nawet takie dzielnice gdzie są ich większe skupiska, ale są też takie jak Grinzing (19) czy Hietzink (13) gdzie w przeważającej większości to rodowici Wiedeńczycy. Ogólnie około 2/3 mieszkańców Austrii to ludność napływowa, nie trudno o wiedeńczyka o czesko czy polsko brzmiącym nazwisku, np: Trześniewski, Swarowski...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 13.10.2011 16:10

mahadarbi - z tym metrem to miał być żart, jeśli się jeszcze nie zorientowałaś. To twoje nawiązanie do zamachów londyńskich mi się tak zabawnie skojarzyło.
W swoich planach na lipiec mam właśnie zwiedzanie całego Ringu i do tego przejazdy meterem m.in. do Schönbrunn i żadna ilość Arabów mnie raczej od tego nie odwiedzie :D Przeszedłem cały muzułmański Kujundziluk w Mostarze i żyję :wink: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Austria - Österreich