Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod urokiem Straussa lub jak nadgryźć Wiedeń w dwa dni?

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 26.10.2011 19:12

AndrzejJ. napisał(a):Zagłębiacy każą do siebie mówić per panie magistrze, nawet, jeśli skończyli jedynie podstawówkę.

Nie chcę być złym prorokiem, ale na forum jest chyba większość mieszkańców Śląska i okolic, także wiesz... tego... uważaj, albo podawaj źródło cytatu :wink:

A tak swoją drogą, wiecie na jakie miasto mówiono kiedyś Mała Moskwa? :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.10.2011 19:13

mahadarbi napisał(a):A tak swoją drogą, wiecie na jakie miasto mówiono kiedyś Mała Moskwa? :D

przeczytałaś u Adamosa pod avatarem ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 26.10.2011 19:16

A Boże broń :!: Nie znam gościa :wink:
Tak mi się skojarzyło z pewnym obrazem... :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.10.2011 19:17

mahadarbi napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Zagłębiacy każą do siebie mówić per panie magistrze, nawet, jeśli skończyli jedynie podstawówkę.

Nie chcę być złym prorokiem, ale na forum jest chyba większość mieszkańców Śląska i okolic, także wiesz... tego... uważaj, albo podawaj źródło cytatu :wink:

Mieszkańcy Śląska się cieszą. :D A okolice nie wiedzą co to zródło cytatu. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.10.2011 19:19

mahadarbi napisał(a):Czemu nie można na tarasie widokowym PKiN w stolicy zrobić tak miłego miejsca, hę?...

Bo wieje i się ludzie kręcą? ;)

Wiesz, wydaje mi się, że jak nie wieje, to rozkładają tam te krzesełka i stoliki zebrane na tarasie,
a jak wieje, to masz kafejkę pod dachem, ale głowy sobie nie dam uciąć,
bo łażenie po kawiarniach nie należny do moich najmocniejszych stron i nie zwróciłem na to za bardzo uwagi.

A mają tam, w tym wieżowcu, jakieś ciekawe wystawy?

U nas ostatnio była niesamowita o ewolucji.

Zaczynała się na parterze, potem kontynuowana była przez XXX piętro, po czym zjeżdżało się chyba na piąte, gdzie była ciekawa część poświęcona ewolucji człowieka.

Cóż, co kraj to obyczaj :D

Zresztą można do Mariotta zawsze się przejść, albo poczekać na Żagiel - tam na pewno zrobią jakąś wysoko położona knajpę :)
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.10.2011 19:25

BeJur napisał(a):
mahadarbi napisał(a):A tak swoją drogą, wiecie na jakie miasto mówiono kiedyś Mała Moskwa? :D

Bielsko czy Sosnowiec oto jest pytanie? :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 26.10.2011 19:27

weldon napisał(a):Bo wieje i się ludzie kręcą? ;)

Można zabudować i od razu milej by się zrobiło. Wymalować, odpicować - od razu mniej obleśnie by teź było, a tak? Ja cały czas tam czuję... mocz :twisted: :roll:

weldon napisał(a): ... masz kafejkę pod dachem, ale głowy sobie nie dam uciąć

Ja tam nic nie widziałam... :cry:

weldon napisał(a):Cóż, co kraj to obyczaj :D

No przecież Wiedeń to nie Azja! Moglibyśmy coś czasem podpatrzeć :wink:

weldon napisał(a):Zresztą można do Mariotta zawsze się przejść

O nie :!: Tylko nie tam! Kawę powinno się wypić po dobrej wystawie (o ewolucji na przykład) na jakimś miłym tarasie widokowym a nie w jakimś smutnym hotelu, Pioootrek!
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 26.10.2011 19:27

AndrzejJ. napisał(a):
BeJur napisał(a):

Bielsko czy Sosnowiec oto jest pytanie? :D

Ani to, ani to :roll: :lol:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 26.10.2011 19:29

AndrzejJ. napisał(a):Bielsko czy Sosnowiec oto jest pytanie? :D

Bielsko???????????????????? Bielsko-Biała?????????????????????? 8O

czysta prowokacja ...
:roll:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.10.2011 19:33

BeJur napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Bielsko czy Sosnowiec oto jest pytanie? :D

Bielsko???????????????????? Bielsko-Biała?????????????????????? 8O

czysta prowokacja ...
:roll:

Na forum jest prowokator z Zagłębia. :D
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 26.10.2011 19:38

:lol:

Obrazek

:lol: :lol: :lol:

mahadarbi proszę, przywołaj wycieczkę do porządku i prowadź Pani wycieczkę po Wiedniu
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.10.2011 19:42

mahadarbi napisał(a):Kawę powinno się wypić po dobrej wystawie (o ewolucji na przykład) na jakimś miłym tarasie widokowym a nie w jakimś smutnym hotelu, Pioootrek!

Na tarasie Zamkowej na przykład :D

Pekin jest fajny, ale na kawę też bym tam nie poszedł :/

Jak to było? Jedyne miejsce, z którego go nie widać? :D

Wiesz, ja się cieszę z tego i uważam, że niska, kameralna zabudowa pasuje Warszawie i nie ma co z tym kombinować.

Robią ten Żagiel, coś tam kombinują w Porcie Praskim, jest Gdynia Tower, coś robią, czy zrobili we Wrocławiu i styknie.

Wystarczy, jak mocno staniemy na ziemi, a drapanie głowa chmur pozostawmy obcym krajom :D

Wolę lody w Nowej Kordegardzie, wśród zieleni, pawi i wszelkiej masy wróblów :D

EDIT: to ja się sam przywołam :D

Przepiękna para ... Gdańskiem mi zapachniało ;)

:D Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 26.10.2011 19:44 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 26.10.2011 19:43

,,W narożu kamienicy przy ul. Piłsudskiego 5 w Bytomiu rozłożył swe skrzydła latający smok z zakręconym ogonem. Nie wiadomo, jakie jest jego pochodzenie. Secesyjna kamienica pochodzi najprawdopodobniej z 1805 roku, a że wiadomo, iż zbudowano ją już specjalnie z miejscem na smoka, który łapami obejmuje narożnik budynku, jest to również data jego narodzin.

Smoka umieszczono na ścięciu naroża, dokładnie nad parterem budynku. Zdobił kamienicę przez 180 lat. W połowie lat 80. XX wieku poddano go renowacji, gdyż był już bardzo zniszczony - miał uszkodzone pazury i pysk z wystającym językiem. O odnowienie rzeźby Towarzystwo Opieki nad Zabytkami starało się w Urzędzie Miejskim prawie 20 lat. W końcu konserwację przeprowadził bytomski rzeźbiarz i artysta plastyk, Henryk Fudali."
A w Dąbrowie Górniczej? Ciemność widzę . :D
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 26.10.2011 19:54

Wystarczy, jak mocno staniemy na ziemi, a drapanie głowa chmur pozostawmy obcym krajom :D

Czy jest u nas możliwe jak w przypadku Donauturm, od projektu w 1962 do otwarcia w 1964 roku :?:

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.10.2011 19:59

bonar napisał(a):Czy jest u nas możliwe jak w przypadku Donauturm, od projektu w 1962 do otwarcia w 1964 roku :?:

Nie prowokuj :D

Nie wiem jak gdzie indziej, ale u nas, niedawno zaczynali wywozić ziemię, a tu już, na dniach szykuje się otwarcie nowego mostu, stadionu, metro zaczynają kopać, a mam nim pojechać na Euro, więc nie jest tak źle :D

Ale, ad rem, ad rem ... ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Austria - Österreich