napisał(a) bonar » 26.10.2011 11:32
OK, a co to za roślina
Ma silne działanie bakteriobójcze, obniża ciśnienie krwi, korzystnie działa na serce, zapobiega nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci. Jego silne działanie bakteriobójcze szczególnie przydatne jest przy leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przy tym dodatkowo oprócz zabijania bakterii, pobudza wydzielanie śluzu w oskrzelach. Jeśli ma być stosowany do pobudzenia procesów trawiennych, to najlepiej jest go zebrać na początku pory kwitnienia.
Bardzo polecam, z tej rośliny przyrządzamy pesto do spaghetti; zmiksować listki obrane z łodyg, dodać zmielone orzeszki piniowe, dodać dużo oliwy z oliwek, sól, pieprz przyprawić do smaku. Palce lizać
Gotowe pesto stosować do wędlin, można zmieszać z musztardą, jest wyśmienite
Ostatnio edytowano 26.10.2011 11:42 przez
bonar, łącznie edytowano 1 raz