Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod urokiem Straussa lub jak nadgryźć Wiedeń w dwa dni?

Około 1/4 ludności Austrii mieszka we Wiedniu – stolicy kraju. Jest to głównie spowodowane górzystym, alpejskim krajobrazem. Wodospad Krimml jest największym europejskim wodospadem (380 metrów wysokości). Największy szmaragd na świecie jest wystawiony w Wiedniu (2860 karatów).
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2011 10:16

mahadarbi napisał(a):
Franz napisał(a):Mało kto rozumie ją tak dobrze, jak ja. ;)

:lol: :lol: :lol: No wieesz? :evil:

Wiem. :D
Mimo, że minęło juz dwadzieścia i więcej lat, pamiętam, jak ciężko było zainteresować dzieciaki tym, co nam podobało się najbardziej.

Pozdrawiam,
Wojtek
bonar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bonar » 18.10.2011 10:17

A jakie lepsze miejsce na parking byś proponował?

Wiedeń jest miastem przyjaźnie ustosunkowanym do turystów, co nie znaczy by łamać ich porządek prawny. W soboty i niedziele w Wiedniu można parkować bezpłatnie, (jednak nie wszędzie) tylko kwestia wolnego miejsca. Dzielnice w kolejności 1 do 9 i 20 w całości są objęte strefą krótkiego parkowania. W dawnych trudnych czasach darmowo parkowaliśmy w 12 Bezirku Meidling i dojazd środkami komunikacji miejskiej i tak proponuję zrobić. Spisać dokładnie adres pozostawienia auta i U4 dojechać do centrum.

Można też zaparkować na Hitzingu w 13 Bezirku i U4 dojechać do Stadpark. Dysponując dużym szczęściem można załapać się na darmowy parking u góry Schunbrunu w dzielnicy Hitzing.

Aby tu dojechać Wiedeń omijamy nową obwodnicą kierując się na Graz, z A23 należy zjechać zjazdem na Knoten Inzersdorf dalej Altmansdorf, na końcu ulicy ustawiamy się na lewym pasie, skręcamy w lewo w ulicę Sagedergas, na światłach skręcamy w prawo w Breitenfurter Strasse, zaraz na światłach w lewo w ulicę Hetzendorfer Strasse, u góry ustawiamy się po prawej obok tramwaju, najeżdżamy na wysepkę (przystanek) skręcamy w prawo przez wiadukt, na światłach w górę w Stranzenberggasse, na końcu w prawo i w lewo i jesteśmy na Seckendorff-Gudent-Weg darmowym parkingu obok cmantarza. uffff, ale warto.
Dalej przejść zabytkowym najstarszym cmentarzem lub parkiem do Glorietty. I z tego miejsca zaplanować sobie zwiedzanie Wiednia. Wiem, że zakręcam tematem, ale rozwiązań jest wiele, w tym przypadku nie kręcimy po zatłoczonych ulicach w centrum miasta, podstawą jest czas, jaki musimy sobie przeznaczyć na "deptanie" ziemi wiedeńskiej. Wszędzie warto być, nie wszystko jest realne zobaczyć.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... n_Wien.png
http://www.parkeninwien.at/index.asp?menuID=1
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.10.2011 11:14

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):
Franz napisał(a):Mało kto rozumie ją tak dobrze, jak ja. ;)

:lol: :lol: :lol: No wieesz? :evil:

Wiem. :D
Mimo, że minęło juz dwadzieścia i więcej lat, pamiętam, jak ciężko było zainteresować dzieciaki tym, co nam podobało się najbardziej.

To nawet nie to, Wojtek. Jak już gdzieś nadmieniłam, "trafił" nam się wyjątkowy egzemplarz. Dziecko karne i znoszące bez kwękania każdego rodzaju niedolę. Nawet zwiedzanie :lol: Jednak wtedy akurat upał był absolutnie nieziemski, a Nadia po tych chorobowych przejściach na Pag-u... Cud, że w ogóle udało nam się dotrzeć do pałacu.

Pozdrawiam,
Anka
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.10.2011 13:19

bonar

Wszystko fajnie, tylko że Park & Ride Erdberg jest pod dachem - a to robi dużą różnicę dla auta pozostawionego na cały dzień, pełnego różnego żarcia wiezionego do Chorwacji.

O co dokładnie chodzi z tym "Gruss Got" i tą jak to określiłeś "pożyczką w Euro"?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.10.2011 13:38

To odpowiednik naszego Szczęść Boże.
Przywitanie występujące w południowych Niemczech i niektórych regionach Austrii.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 18.10.2011 13:47

FUX napisał(a):To odpowiednik naszego Szczęść Boże.
Przywitanie występujące w południowych Niemczech i niektórych regionach Austrii.

No, tyle to sobie w Wikipedii znalazłem :lol: :lol:

Chodziło mi o to, czemu nie wolno akurat na to reagować na dworcu? I jak mam rozumieć wyrażenie "poproszony o bezzwrotną pożyczkę w Euro"?
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.10.2011 17:53

Muzeum Sissi odpuściłam, przy dwóch dniach do dyspozycji, z czegoś trzeba było zrezygnować. A że był już Schönbrunn...

We wnętrzach zdjęć robić nie można, w ramach wspominek :idea: zajrzę więc na stronę podlinkowaną przez Anię.
Tego, co otacza pałac, nie udało się zobaczyć zbyt wiele. Skoro nie da się w jeden dzien, tym bardziej w kilka godzin :wink: . Zwłaszcza, że zamiast przedreptywać giganta, można sobie usiąść w restauracyjnym ogródku, zjeść strudla (sacher był wcześciej, o pistacjowym niebie w gębie nie miałam do wczoraj zielonego pojęcia), popić dobrym winkiem...

Fotki wstawię później :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.10.2011 18:58

4 x torcik Sachera i 4 x kawa ca. 60 juro.
Popierdówka!
Zbliżony torcik zjedliśmy w Dreźnie w minioną sobotę za 24 juro za zbliżony zestaw.
Na marginesie smaczniejszy.
BTW polecam Drezno na weekend... :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.10.2011 19:04

Zwłaszcza z Wrocławia mamy teraz rzut beretem :D . No, ale moje Drezno było jeszcze przed oddaniem autostrady do samej granicy...
Oczywiście, Drezno polecam :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.10.2011 19:06

Danka ale wiesz, że min. 2-3 dni...
Muzeum Werhmachtu, znaczy armii :lol: , polecam!
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 18.10.2011 19:08

No przecież mówiłam wczoraj, że Sacher przereklamowany jest mocno :wink: Mówię Wam, Wiedeń na weekend, ale z torcikiem pistacjowym :lol: Może wyjdzie nieco mniej niż 60 euro :lool:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.10.2011 19:14

Doba w Wiedniu, skoro już przy cenach, z kilkoma muzeami, to ca. 500 juro i szału ze spaniem nie ma...
Oekotel na wylocie do Czech.
Dotyczy 4 osób.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.10.2011 19:20

Ale z Šatova (na południe od Znojmo) to tylko 80 km i dobry dojazd pociągiem. Nocleg plus dojazd :arrow: wychodzi przyzwoicie. Jeden minus - odpada :( nocny spacer po Wiedniu...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.10.2011 19:23

Niby tak; odpada nocleg za ca. 100 juro i parking za ca. 20-30 juro za dzień.
Dochodzi dojazd z Pepików, mało komfortowy, IMHO.
Per saldo wychodzi podobnie... :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 18.10.2011 19:31

Dokładnie, per saldo podobnie. Tyle, że wieczorne piwko czy winko w Czechach, duuuuużo taniej :) , a przy opcji "pociągowej" kierowcy nie mają stresa, wypić jedno piwko, czy ciut więcej :wink:
Ale :idea: nocny Wiedeń i tak muszę kiedyś przeżyć...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Austria - Österreich