Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod niebem Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.04.2012 09:27

mysza73 napisał(a):Nie krzyczcie proszę, że ostatnie zdjęcia mają jakieś dziwne kolory :oops:,
ale w moim aparacie "coś" mi się wcisnęło :oops: :oops: , oczywiście "samo" i oczywiście "niechcący" :oops: :oops: :wink:

Faktycznie coś się przestawiło. Podejrzewam, że musiało być ISO ustawione na auto i z powodu brzydkiej pogody ustawiło się samo na wysoką wartość. Jak nie ISO to może balans bieli się przestawił na jarzeniówkę. Nie można tego w exifie sprawdzić bo picasa nie umożliwia jego pełnego podglądu.

Szkoda tych zdjęć. Nic tak nie poprawia humoru jak ładne fotki z ciekawego miejsca. Udało Ci się zmienić ustawienia w aparacie podczas tego wyjazdu :?:
Iwona1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona1973 » 18.04.2012 09:28

Ale gratka nam się trafiła :D i moja wymarzona Florencja...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 09:32

Lidia K napisał(a):
mysza73 napisał(a):Nie krzyczcie proszę, że ostatnie zdjęcia mają jakieś dziwne kolory :oops:,
ale w moim aparacie "coś" mi się wcisnęło :oops: :oops: , oczywiście "samo" i oczywiście "niechcący" :oops: :oops: :wink:

Faktycznie coś się przestawiło. Podejrzewam, że musiało być ISO ustawione na auto i z powodu brzydkiej pogody ustawiło się samo na wysoką wartość. Jak nie ISO to może balans bieli się przestawił na jarzeniówkę. Nie można tego w exifie sprawdzić bo picasa nie umożliwia jego pełnego podglądu.

Szkoda tych zdjęć. Nic tak nie poprawia humoru jak ładne fotki z ciekawego miejsca. Udało Ci się zmienić ustawienia w aparacie podczas tego wyjazdu :?:

To ten balans bieli mi się "sam nacisnął" :oops:
Po zgraniu zdjęc na kompa i zobaczeniu takiej niebieskiej Florencji, mąż przejął aparat w swoje ręce i ustawił mi wszystko jak trzeba :oops: :lol: :wink:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 18.04.2012 09:43

Witaj mysza. :D

Cieszę się, że natrafiłam na Twoją relację. :)

Bardzo marzy mi się Toskania, tylko ciągle brak odwagi by wyruszyć w tamtym kierunku. Kiedyś dawno byłam na objazdówce i zauroczył mnie ten region. Po obejrzeniu ostatnio filmu Pod słońcem Toskanii marzenia i plany powróciły. Jednak Cro latem zawsze wygrywa. :lol:
Może jak Ty namówię rodzinkę i kiedyś w majowy weekend wyruszymy na podbój Italii. :wink:

Tymczasem z wielką chęcią poczytam Twoje wrażenia i porobię notatki. :D

Serdecznie pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.04.2012 09:49

Ania W napisał(a):Witaj mysza. :D

Bardzo marzy mi się Toskania, tylko ciągle brak odwagi by wyruszyć w tamtym kierunku. Kiedyś dawno byłam na objazdówce i zauroczył mnie ten region. Po obejrzeniu ostatnio filmu Pod słońcem Toskanii marzenia i plany powróciły. Jednak Cro latem zawsze wygrywa. :lol:
Może jak Ty namówię rodzinkę i kiedyś w majowy weekend wyruszymy na podbój Italii. :wink:

Serdecznie pozdrawiam.

Polecam też film "Amerykanin" Z Clooneyem.
Piękne krajobrazy, choć to obok Toskanii.

W filmie niby niewiele się dzieje (głównie patrzymy na zamyślonego Dżordża) ale ma to coś (film, nie Dżordż) :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 11:24

Ania W napisał(a):Witaj mysza. :D

Serdecznie pozdrawiam.

Cześć Aniu :P

Zapewniam, że nie ma się czego bać,
a naprawdę warto :hearts:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 11:25

Odciek II
FLORENCJA - podejście drugie - udane :-)

Znowu wstałam skoro świt :wink: , znowu kawka + princessa :oops: , znowu ładna pogoda,
więc znowu wyruszamy do Florencji :lol: .
Przyznam, że droga Fi-Pi-Li nieco mi obrzydła :roll:
No ale tym razem wszystko szło dobrze, im bliżej Florencji tym cieplej i słoneczniej :P .
Jeep zaparkowany na wcześniej upatrzonej pozycji :D, więc ruszamy :lol: .

Zaczynamy od bazyliki Santa Maria Novella (obok dworca)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej kierujemy się w kierunku Piazza del Duomo, mijając po drodze kościół, którego nazwy nie pamiętam.

Obrazek

Obrazek

Ludzi z każdą chwilą robi się coraz więcej :evil: , więc to znak, że zmierzamy w dobrym kierunku :wink: .

Obrazek

Katedra i baptysterium są przepiękne :hearts: ,
ale ten niewyobrażalny tłum trochę mnie przytłoczył i zarazem zniesmaczył :( .
Ale wszyscy przecież chcą zobaczyć te piękne zabytki, więc nie ma co sie wkurzać.
Zrobiliśmy trochę zdjęć (moich niebieskich Wam oszczędzę :oops: ), do wnętrza nigdzie nie wchodziliśmy, bo w każdej kolejce trzeba by było spędzić po conajmniej 2 godziny :roll: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej, ludzi z każdą minutą coraz mniej :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy dochodzimy do Piazza della Signoria znowu tłum robi się męczący :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy dalej, kierując się w stronę Piazza Santa Croce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczamy powolutku tę część Florencji.
Idziemy spacerkiem wzdłóż rzeki Arno

Obrazek

Obrazek

i kierujemy się w stronę Pazzale Michelangelo, skąd roztacza się ponoć najsłynniejsza panorama miasta :P

Obrazek

Obrazek

My idziemy jeszcze nieco wyżej, do kościła San Minato al Monte, skąd widok jest jeszcze ładniejszy.

Obrazek

Obrazek

Jesteśmu już nieco zmęczeni :wink: , ale jak do tej pory realizujemy mój cały plan zwiedzania :P
Kierujemy się więc w kierunku naszego auta, zagladając po drodze jeszcze tu i ówdzie :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I tak oto zakończyliśmy zwiedzanie tego pięknego miasta :hearts:

Jedynym niedopatrzeniem z mojej strony było to, że nie kupiłam sobie koszulki Fiorentiny :oops: :wink:

c.d.n. :papa:
Ostatnio edytowano 26.11.2012 16:43 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.04.2012 11:41

mysza73 napisał(a):Po zgraniu zdjęc na kompa (...) ustawił mi wszystko jak trzeba :oops: :lol: :wink:

Nic się nie stało specjalnego.

Powiedz mu, że spokojnie może je jeszcze uratować :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 11:45

weldon napisał(a):
mysza73 napisał(a):Po zgraniu zdjęc na kompa (...) ustawił mi wszystko jak trzeba :oops: :lol: :wink:

Nic się nie stało specjalnego.

Powiedz mu, że spokojnie może je jeszcze uratować :)

Pozdrawiam

Dzięki :P
Mąż też tak mówi,
ale teraz nie ma za bardzo czasu, żeby się tym zająć.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.04.2012 11:51

mysza73 napisał(a):Odciek II

Zrobiliśmy trochę zdjęć (moich niebieskich Wam oszczędzę :oops: ), do wnętrza nigdzie nie wchodziliśmy, bo w każdej kolejce trzeba by było spędzić po conajmniej 2 godziny :roll: .

Kurczę, to widzę, że ja miałem sporo szczęścia, że tylko pół godziny do Matki Boskiej Kwietnej stałem i to w sierpniu.... :)

Kwiecień i takie tłumy? Czy Ci ludzie naprawdę nie mają nic innego do roboty?! ;) :) :twisted:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 11:56

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Odciek II

Kurczę, to widzę, że ja miałem sporo szczęścia, że tylko pół godziny do Matki Boskiej Kwietnej stałem i to w sierpniu.... :)

Kwiecień i takie tłumy? Czy Ci ludzie naprawdę nie mają nic innego do roboty?! ;) :) :twisted:

Pewnie spore znaczenie miało to, że był to Świąteczny Poniedziałek.
Następnego dnia w Pize było już nieco luźniej :roll: , co nie oznacza, że pusto :wink:
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.04.2012 12:12

mysza73 napisał(a):.......
do wnętrza nigdzie nie wchodziliśmy, bo w każdej kolejce trzeba by było spędzić po conajmniej 2 godziny :roll: .

My idziemy jeszcze nieco wyżej, do kościła San Minato al Monte, skąd widok jest jeszcze ładniejszy.

Jesteśmy już nieco zmęczeni :wink: , ale jak do tej pory realizujemy mój cały plan zwiedzania :P

Cudowna jest Florencja, to żadne oczywiście odkrycie. Spacer był przyjemny, ładny dzień (nie za gorąco).
Myśmy się nie zmęczyli aż tak ograniczając się do oglądania kolejnego odcinka relacji ale ciekawa jestem ile czasu ten długi spacer Wam zajął.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.04.2012 12:16

tony montana napisał(a):W filmie niby niewiele się dzieje (głównie patrzymy na zamyślonego Dżordża) ale ma to coś (film, nie Dżordż) :)

Dżordż też :lol:
Dla mnie to już świetna recenzja filmu ;)

To coś ma też w sobie katedra we Florencji! Pięęękna...

I też ostatnio (znowu!) oglądałam "Pod słońcem Toskanii" :D

Muszę się tam wreszcie wybrać, bo dawno temu tylko przejeżdżałam. Największe wrażenie zrobiły wtedy na mnie drogi i dróżki wysadzane cyprysami, podobne jak na Twoim zdjęciu na pierwszej stronie, Mysza :D

Pozdrawiam i czekam na więcej nieba (i słońca :D) Toskanii :papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 12:48

Lidia K napisał(a):
Myśmy się nie zmęczyli aż tak ograniczając się do oglądania kolejnego odcinka relacji ale ciekawa jestem ile czasu ten długi spacer Wam zajął.

Wyryszyliśmy około 11, a do auta wróciliśmy około 17.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 12:51

maslinka napisał(a):
tony montana napisał(a):W filmie niby niewiele się dzieje (głównie patrzymy na zamyślonego Dżordża) ale ma to coś (film, nie Dżordż) :)

Dżordż też :lol:
Dla mnie to już świetna recenzja filmu ;)

To coś ma też w sobie katedra we Florencji! Pięęękna...

I też ostatnio (znowu!) oglądałam "Pod słońcem Toskanii" :D

Muszę się tam wreszcie wybrać, bo dawno temu tylko przejeżdżałam. Największe wrażenie zrobiły wtedy na mnie drogi i dróżki wysadzane cyprysami, podobne jak na Twoim zdjęciu na pierwszej stronie, Mysza :D

Pozdrawiam i czekam na więcej nieba (i słońca :D) Toskanii :papa:

Słoneczko będzie, choć było troszkę kapryśne :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia