Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pod niebem Toskanii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.04.2012 14:37

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
Postira 15-25.07 (ale wpisane jest chyba, że od 14.07 - wpisywał kto inny, marcin74)

No to będę wypatrywała tych autek :wink:

ja TEGO też :)
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 17.04.2012 14:40

Ale super, wakacje w "zimie" ;)
Czekam z niecierpliwością :D
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.04.2012 14:41

mutiaq napisał(a):Ale super, wakacje w "zimie" ;)
Czekam z niecierpliwością :D

Cześć :P
No w tym roku to już nie zima była :wink:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 08:29

Odcinek I
FLORENCJA - podejście pierwsze

Ja jak to zwykle na wakacjach wstaję wcześnie rano :oops:
Tradycyjna kawka i princessa kokosowa (teraz trzeba będzie znowu te princessy odpokutować na siłowni :roll: )
i wychodzę na spacer wokół domu. Jest cieplutko i słonecznie :P .
Budzę pozostałe towarzystwo, nieco na mnie złorzeczą, ale wstają :roll:.
Zapada decyzja, że skoro jest ładna pogoda, to jedziemy do Florencji :D.
Kiedy wsiadaliśmy do samochodu już zaczęło się chmurzyć :? , gdy byliśmy w okolicach Livorno zaczynało kropić :evil:, a gdy dojechaliśmy do Florencji lało jak nie wiem co :twisted: :twisted: :twisted:.
Stwierdziliśmy, że zwiedzanie w przy takiej pogodzie jest bez sensu :(, zrobiliśmy tylko krótką japońską wycieczkę ulicami miasta, upatrzyliśmy sobie miejsce, gdzie dobrze będzie zostawić Jeepa, odstaliśmy swoje w korkach (był bardzo duży ruch :roll: ) i ruszyliśmy z powrotem do domu. Tym razem pojechaliśmy w kierunku Sieny, drogą Fi-Si.
Po drodze jest miasteczko Colle val d'Elsa. Miałam je w swoich notatkach, jako jeden z punktów do zobaczenia, ale nestety deszcz cały czas padał, choć jakby trochę słabiej :roll: .
Miasteczko wyglądało bardzo ładnie i mieliśmy plan tam wrócić . Nie udało się niestety :( , zabrakło czasu :( .
Jadąc dalej jest Volterra. Również miałam ją w swoich notatkch z :!: i faktycznie ten wykrzyknik był uzasadniony.
Deszcze przestał padać, więc decydujemy się zatrzymać.
Piękne miasteczko, zdecydowanie warte zwiedzenia. Nam deszcz niestety na to nie pozwolił :twisted: . Po kilkunastu minutach znowu się rozpadało :twisted: :twisted: :twisted:

Oto kilka miejsc, które zdążyliśmy zobaczyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie krzyczcie proszę, że ostatnie zdjęcia mają jakieś dziwne kolory :oops:,
ale w moim aparacie "coś" mi się wcisnęło :oops: :oops: , oczywiście "samo" i oczywiście "niechcący" :oops: :oops: :wink:

No i deszcz niestety przegonił nas z Volterry, ale postanowiliśmy, że tu wrócimy (też się nie udało :cry: )

Gdy wróciliśmy do Ceciny pogoda się poprawiła, przestało padać i nawet wyszło słoneczko :P .
Zjedliśmy więc obiad i pojechaliśmy nad morze.

Kilka zdjęć (najmniej niebieskich :oops: :oops: :oops: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n. :papa:
Ostatnio edytowano 26.11.2012 16:26 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.04.2012 08:38

To chyba ósma rano, że Włochów w ogóle na ulicach nie ma :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 18.04.2012 08:41

No jestem a jakże 8)

Miała być Chorwacja w przyszłym roku, ale żona chce do Toskanii, więc będę Cię śledzić 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.04.2012 08:50

kaszubskiexpress napisał(a):No jestem a jakże 8)

Miała być Chorwacja w przyszłym roku, ale żona chce do Toskanii, więc będę Cię śledzić 8)

Ja chyba już właściwie też nie podaruje Italii w przyszłym roku...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.04.2012 08:57

mysza73 napisał(a):FLORENCJA - podejście pierwsze[/b]
<...>
odstaliśmy swoje w korkach (był bardzo duży ruch :roll: )

W dawnych czasach w Toskanii najbardziej przypadła mi do gustu Siena oraz maleńkie San Gimignano. Florencja przytłaczała mnie tłokiem i zgiełkiem. Ale nie ma rady - i tym razem trzeba będzie o nią zahaczyć...

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 08:58

tony montana napisał(a):To chyba ósma rano, że Włochów w ogóle na ulicach nie ma :)

Prawda, że można by tak pomyśleć? :roll:
Ale na głównej ulicy było całkiem sporo ludzi, poza tym pogoda nie zachęcała do spaceru :?
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 09:03

Ja stosuję taką zasadę:
wakacje w Cro, bo mąż i Zuzia nie odpuszczą, a i ja tam czuję się najlepiej :hearts:
za to w ferie lub święta obieram inny kierunek, i w przyszłym roku chyba będzie kontynuacjaToskanii :hearts: (choć miała być Barcelona :wink: )
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.04.2012 09:05

mysza73 napisał(a):

Ja stosuję taką zasadę:
wakacje w Cro, bo mąż i Zuzia nie odpuszczą, a i ja tam czuję się najlepiej :hearts:
za to w ferie lub święta obieram inny kierunek, i w przyszłym roku chyba będzie kontynuacjaToskanii :hearts: (choć miała być Barcelona :wink: )

no właśnie, przecież czy to nie Ty byłaś w lutym na Hvarze? :) :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 09:05

Franz napisał(a):
mysza73 napisał(a):FLORENCJA - podejście pierwsze[/b]
<...>
odstaliśmy swoje w korkach (był bardzo duży ruch :roll: )

W dawnych czasach w Toskanii najbardziej przypadła mi do gustu Siena oraz maleńkie San Gimignano. Florencja przytłaczała mnie tłokiem i zgiełkiem. Ale nie ma rady - i tym razem trzeba będzie o nią zahaczyć...

Pozdrawiam,
Wojtek

Wiesz Wojtku, u mnie jest podobnie :P .
Choć w San Gimignano byliśmy zdecydowanie za krótko :( .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 09:06

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Ja stosuję taką zasadę:

Ja :P :P :P
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 18.04.2012 09:09

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Ja stosuję taką zasadę:

Ja :P :P :P

no właśnie :)
Jak ja proponowałem Cro na ferie to Rodzina patrzyła na mnie jak na szaleńca (no, tylko, że znad Bałtyku...)

podziwiałem te relacje i nadal podziwiam! :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.04.2012 09:14

tony montana napisał(a):
no właśnie :)
Jak ja proponowałem Cro na ferie to Rodzina patrzyła na mnie jak na szaleńca (no, tylko, że znad Bałtyku...)

podziwiałem te relacje i nadal podziwiam! :)

Było naprawdę fajnie :P
Ale chcę zobaczyć też inne miejsca,
więc zasada: lato-Cro, zima-coś innego, jest niezła :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia