Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pod namiot z końcem maja?

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jack_2000
Odkrywca
pod namiot z końcem maja?

Nieprzeczytany postnapisał(a) jack_2000 » 18.05.2004 17:39

witam - już w sobotę wyjeżdżam do chorwacji pod namiot - ale z przerażeniem patrzę na prognozy i temparatury w nocy spadają poniżej do ok. 7 stopni.

czy ktoś ma jakieś doświadczenia z biwakowania w maju? proszę o podzielnie się uwagami.

dziękuję.
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 18.05.2004 19:42

Zależy jaki masz namiot. Jak jest mniejszy to da sie przetrzymać. jeszcze zależy od tego ile osób bedzie w namiocie i czy jest dużo "wywietrzników". Ja nocowałem w Rakowicy (tak to sie chyba nazywało) na Słoweni to bylo 10 stopni. Było ciepło bo namiot był starego typu tzn z grubego materiału i w sypialni było 4 osoby które nieustannie huhały (:lol:).

Myśle, że jak sie dobrze owiniesz kocami i śpiworem to przeżyjesz. :D
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 19.05.2004 09:46

Szczerze mówiąc, jestem zaskoczona tegorocznym chorwackim majem. Aż mi się nie chce wierzyć w takie temperatury 8O . Bywałam w Cro pod namiotem wielokrotnie, najwcześniej od 29 kwietnia i było spoko (ale kołderkę mieliśmy ciepłą :wink: i wieczorkiem polary były potrzebne). W ubiegłym roku zaczynaliśmy pobyt 5 czerwca i było upalnie, również w nocy.
Jak widać nawet w Cro pogoda jest nieprzewidywalna :roll:

Serdeczności
Juli
izmir
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) izmir » 19.05.2004 09:54

Witam !!!
Każdego roku wyjeżdzamy w pierwszy majowy weekend w różne regiony w Polsce i za granicę i zapewniam Cię, że nie jest źle. Mamy duży 6 os. namiot nowego typu, tzn. cienki poliester i jest ok! Zwykły /nie mumia/ dobry śpiwór z powodzeniem wystarcza. Myślę, że w poprzednim poście Mafus trochę niepotrzebnie przestraszył, choć oczywiście odczucie zimna jest sprawą względną.

Pozdrawiam
życzę miłego wypoczynku
Mariusz
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 19.05.2004 10:36

Brrr.... Aż mnie zmroziło. Dobrzeże ja jadę na przełomie lipca i sierpnia, uwielbiam ciepełko. :D
zebra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra » 19.05.2004 19:05

A z jakiego żródła pochodzą te dramatyczne informacje o temperaturze i którego regionu Chorwacji dotyczą!?
jack_2000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jack_2000 » 19.05.2004 23:31

zebra napisał(a):A z jakiego żródła pochodzą te dramatyczne informacje o temperaturze i którego regionu Chorwacji dotyczą!?

patrz aktualna pogoda - Zadar, Split
zebra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra » 20.05.2004 05:51

Dzisiaj w nocy specjalnie sledziłem temperatutę w Splicie obserwując zapisy z kamery internetowej. O godz 1.20 było 16.2 st.C a o 6.30 było 15.1 stopnia. Temperatura wody nie zmieniała sie wcale.
Pozdrawiam
jack_2000
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jack_2000 » 20.05.2004 19:22

zebra napisał(a):Dzisiaj w nocy specjalnie sledziłem temperatutę w Splicie obserwując zapisy z kamery internetowej. O godz 1.20 było 16.2 st.C a o 6.30 było 15.1 stopnia. Temperatura wody nie zmieniała sie wcale.
Pozdrawiam

dzisiaj i dzień i noc była ciepła - ale od poniedziałku pogorszenie pogody i niskie temp. w nocy.

podaj gdzie można śledzić kamerki i przy okazji sprawdzić temp.

pozdr
jack
zebra
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zebra » 20.05.2004 19:48

http://www.izor.hr/webcameng.htm - ten link znalazłem na tym forum

Powrót do Kempingi