Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pocztówka z Zante (2009)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 03.09.2011 13:51

kkra napisał(a):Fajnie tak z tobą powspominać:)
ta plaża z mostem donikąd to Argassi:)

Dzięki! :D Mylą mi się już te miejscowości, a nie każde zdjęcie opisałam. Pamięć jest zawodna bardzo. Miło, że jesteś :D
Gdzie mieszkałaś?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 03.09.2011 14:26

Most w morzu - świetny! :D

mahadarbi napisał(a):Nie ukrywam, że czekam na nie ogromnie. Alpy latem... Pewnie cudne?

Dla mnie wszystko latem jest piękniejsze niż zimą. Lubię mnogość barw.
Fotki przerzuciłem do komputera. Zaraz wybiorę kilka z ponad czterech tysięcy i wrzucę.

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 03.09.2011 14:36

Tak, ten most z całego wybrzeża i masy tych wakacyjnych miejscowości, zasługiwał na szczególną uwagę. Jego data budowy też robi wrażenie, prawda?

Fotki z Alp. Już czuję adrenalinę :D

Pozdrawiam,
Anka
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 03.09.2011 19:04

mahadarbi pięknie pokazałaś wyspę.
Czlowiek chciałby jechać w te wszystkie cudne miejsca,ale urlopu i życia mało :)
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 03.09.2011 19:07

mahadarbi napisał(a):
kkra napisał(a):Fajnie tak z tobą powspominać:)
ta plaża z mostem donikąd to Argassi:)

Dzięki! :D Mylą mi się już te miejscowości, a nie każde zdjęcie opisałam. Pamięć jest zawodna bardzo. Miło, że jesteś :D
Gdzie mieszkałaś?

nie ma sprawy:)
chętnie towarzyszę Ci w relacji:)
My mieszkaliśmy w Alikanas (2010).
Pozdrawiam!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 04.09.2011 13:55

Miałem napisać , że ziarenko już kiełkuje :roll: ale to moim zdaniem nie do końca adekwatne :wink: chyba że określenia takiego użyjemy do zaczarowanej fasoli :lol:

Podobny ( bardzo ) most spotkałem gdzieś pomiędzy Newcastle a Carlisle , nie opisany w przewodniku i tak do końca nikt z rozmówców nie umiał mi powiedzieć , skąd tam się znalazł - jedni twierdzili , że pochodzi jeszcze z czasów rzymskich , inni - że to pozostałości średniowieczne .
Najciekawsze jest jednak to , że nie przepływa tam żadna rzeka , a do morza jest kilkadziesiąt kilometrów . . .

Pozdrawiam
Piotr
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 04.09.2011 14:56

Most ciekawy, ale sama plaża nie, ale to moje zdanie.
Ta miejscowość charakteryzuje się tym, że w wielu miejscach plaży nie ma wcale....
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 04.09.2011 21:31

to ja ewa napisał(a):mahadarbi pięknie pokazałaś wyspę.
Czlowiek chciałby jechać w te wszystkie cudne miejsca,ale urlopu i życia mało :)

Dziękuję, Ewo! :D Ale zostań jeszcze, to nie wszystko. Na deser będzie creme de la creme, czyli to, po co tam się zwykle jeździ :wink:

Pozdrawiam!
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 04.09.2011 21:36

kkra napisał(a):
nie ma sprawy:)
chętnie towarzyszę Ci w relacji:)
My mieszkaliśmy w Alikanas (2010).
Pozdrawiam!

A, to te dwie miejscowości połączone rzeczko-mostkiem :D Przejeżdżaliśmy przez nie, nawet chyba wyszłam zobaczyć, jak plaża wygląda :)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 04.09.2011 21:40

kkra napisał(a):Most ciekawy, ale sama plaża nie, ale to moje zdanie.
Ta miejscowość charakteryzuje się tym, że w wielu miejscach plaży nie ma wcale....

Dlatego zrobiłam tylko most :wink: :lol: Nie było szału z żadnej z tych miejscowości, za to od Zante w kierunku Skinari - o niebo lepsze widoki, ale tylko z trasy :wink:
Micro i Macro dwa widoczki warte uwagi na wschodzie wyspy, Pelagaki i Lithari jeszcze (będzie o tym później), natomiast zachodnia część, bardziej dzika, stroma i kręta - absolutny TOP!
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 04.09.2011 21:44

piotrf napisał(a):Miałem napisać , że ziarenko już kiełkuje :roll: ale to moim zdaniem nie do końca adekwatne :wink: chyba że określenia takiego użyjemy do zaczarowanej fasoli :lol:

Myślałam, że już dojrzałeś absolutnie? :wink:

piotrf napisał(a):Podobny ( bardzo ) most spotkałem gdzieś pomiędzy Newcastle a Carlisle , nie opisany w przewodniku i tak do końca nikt z rozmówców nie umiał mi powiedzieć , skąd tam się znalazł - jedni twierdzili , że pochodzi jeszcze z czasów rzymskich , inni - że to pozostałości średniowieczne .
Najciekawsze jest jednak to , że nie przepływa tam żadna rzeka , a do morza jest kilkadziesiąt kilometrów . . .

Historii tego mostu nie znam, niestety. Ale pewnie miałaby kilka wersji, jak w przytoczonym przez Ciebie przykładzie. W każdym razie fajnie wygląda coś takiego w wodzie. Nie skała, nie góra, a most donikąd.

Pozdrawiam Cię,
Anka
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 05.09.2011 11:57

Lithari

Pokażę Wam dzisiaj nasze odkrycie. Droga do Mirco Nisi a po drodze... Lithari. Maleńki wycinek kamienisto-piaszczystego półksiężyca z krystaliczną wodą.
Pamiętacie sympatyczną Albankę u której zatrzymaliśmy się z drodze do Błękitnych Grot? Zatrzymamy się u niej po raz kolejny a potem zaintryguje nas stroma droga prowadząca w dół, ku zatoczce. Nieoznaczona w ogóle, trudno trafić, więc trzy razy z rzędu plażowaliśmy praktycznie sami.
Po smacznym drugim śniadaniu zostawiamy samochód na skarpie i idziemy w dół. Pędzimy wręcz na łeb na szyję, bo kamyczki na spadzistej drodze nie pomagają w spokojnym marszu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jesteśmy tu chyba sami! A nie, jest jakaś zakochana para :-D Rozkładamy nasz kram.
Obrazek

Prawa strona ciut chorwacka...
Obrazek

Lewa ciut mniej :wink:
Obrazek

Czas na relaks i zbieranie muszelek.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Sympatyczna Albanka przyniosła tam nam trzy razy obiad! Sama zaproponowała takie rozwiązanie. Zeszła po stromej ścieżce, niosąc gorące talerze z posiłkiem! Nie mogło nam się więc tam nie podobać :wink:

Pora na obłędną miejscowość Micro Nisi. Po drodze kilka atrakcji.
Obrazek

Jest ich więcej!
Obrazek

A później już tylko lepiej...
Obrazek

Nagle zatrzymujemy się. Zobaczyłam coś, co muszę sfotografować! Mój Goran robi tour po Zante!!! :-D
Obrazek

Szkoda, że tego dnia już nas tu nie będzie :cry:
Jedziemy dalej. Jakaś plaża.
Obrazek

I widoki, w których się rozkochałam... Jakieś stuletnie, powyginane drzewa oliwkowe...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tego miejsca na wyspie nie da nie zauważyć. Micro Gialos i Macro Gialos. A potem Micro Nisi...
Obrazek
Obrazek

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 05.09.2011 12:09

mahadarbi napisał(a):Pędzimy wręcz na łeb na szyję, bo kamyczki na spadzistej drodze nie pomagają w spokojnym marszu.

W drodze powrotnej już tak szybko to raczej nie szło. ;)

mahadarbi napisał(a):Sympatyczna Albanka przyniosła tam nam trzy razy obiad! Sama zaproponowała takie rozwiązanie. Zeszła po stromej ścieżce, niosąc gorące talerze z posiłkiem! Nie mogło nam się więc tam nie podobać :wink:

To się nazywa obsługa! 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 05.09.2011 12:13

No droga pod górę była znacznie ciekawsza :wink: Za to nasza dwulatka wprawiła nas w zdumienie, odsadzając na sporą odległość 8O Starzy rodzice musieli się nieźle sprężać :lol:

Tak, mieliśmy jak w pięciogwiazdkowym hotelu niemal... :wink:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 05.09.2011 18:22

jakoś tę plażę w Lithari przegapiliśmy, za to Micro Gialos i Macro Gialos obejrzeliśmy i skorzystaliśmy jak trzeba :D :D
piękne zdjęcia!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Pocztówka z Zante (2009) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies