Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pocztówka z Zante (2009)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 02.09.2011 13:29

O, Wojtek, witaj, gdzie byłeś? Pochwal się :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2011 14:13

mahadarbi napisał(a):O, Wojtek, witaj, gdzie byłeś? Pochwal się :D

Ja to nudny i poszufladkowany jestem. ;)
Sierpień - oznacza Alpy. Tym razem Austria, Włochy (Südtirol) i Szwajcaria.

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 02.09.2011 14:44

Relacja będzie, rozumiem? :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 02.09.2011 14:58

Vassilikos

Moje odkrycie. Niby nic szczególnego: droga zaplątana wśród gajów oliwnych, w których pochowane są przepiękne kamienne wille do wynajęcia albo artystyczne domy z ceramiką. Niskie, rozłożyste drzewa oliwkowe przysypane jakby mąką albo owite mgłą. To mnie tu właśnie zachwyca. Niby nic a jednak wiele. Jedyna droga prowadzi do najbardziej znanej plaży Gerakas. Tu wszystko jest podporządkowane żółwiom.

Jedźmy więc ku Vassilikos. Po drodze kawa w zaznajomionej tawernie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I dalej w drogę.
Obrazek

Po uroczej jeździe wśród oliwek - dojeżdżamy do Gerakas. Plaża dość zatłoczona, ale nie jest trudno znaleźć miłe miejsce, bo pas piasku ma 14 kilometrów!
Obrazek
Obrazek

Rozkładamy się przy fikuśnej skale. Plaża nie robi na mnie jakieś szczególnego wrażenia. Choć czysta i woda przejrzysta nie jest to, o co nam chodzi. Pracownicy i wolontariusze Marine Park Zakynthos bardzo rygorystycznie przestrzegają zasad, które jasno wyłuszczone są na tablicy informacyjnej tuż przed wejściem na plażę. Tu niepodzielnie królują żółwie.
Obrazek

Drewniane konstrukcje umieszczane są na plaży w miejscu składowania jaj. Każda osłonka opisana jest datą, kiedy jajko zostało złożone oraz terminem przypuszczalnego wyklucia. Gdy samica znajdzie odpowiednie miejsce na złożenie jej, przy pomocy tylnych odnóży pływnych zaczyna kopać dołek. Nawet spory, bo do kilkunastu metrów! Samica do jednego dołka składa od 50 do 150 jaj a potem przykrywa je warstwą piasku. Cała operacja zajmuje jej ok. 8 godzin. Potem wraca do morza. Małe żółwiki wylęgają się po około 2 miesiącach. W ciągu tego czasu największym dla nich zagrożeniem są... ludzie.
Obrazek

Niestety, wskutek rozwijającej się turystyki żółwie tracą ostatnie miejsca lęgowe. Zabójcze są śmieci pozostawione przez bezmyślnych turystów, szczególnie foliowe reklamówki. Żółwie biorą je za swój przysmak - meduzy.
Obrazek

Tuż przed wejściem na plażę znajduje się parking i punkt meldowniczy. Tam trzeba zgłosić swoje wejście. Dostajemy bilecik z odnotowaną godziną wejścia i wyjścia z plaży. Przewidywany czas pobytu na plaży to 3 godziny. Dzięki bilecikowi czujni wolontariusze mogą egzekwować niestosowanie się do przepisów niesubordynowanych plażowiczów. Dla niektórych zakaz rozłożenia parasola jest gorszy od koniec świata. Ludzie są dziwni...
Ograniczenia turystyczne dla wielu stanowią nie lada poświęcenie, cóż.

A na tablicy mniej więcej stoi tak:

1. plaże Zatoki Laganas i Gerakas zamknięte są między zachodem a wschodem słońca
2. Zabrania się wbijania parasoli w piasek w oznaczonych strefach.
3. Proszeni jesteśmy o zabieranie swoich śmieci.
4. Nie należy używać mocnych świateł w pobliżu plaży w nocy.
5. Nie wolno na plaże wjeżdżać żadnymi pojazdami.
6. Nie wolno wykopywać gniazd żółwi.
7. Jeśli zobaczymy wylęgającego się żółwia, natychmiast powinniśmy o tym fakcie powiadomić wolontariuszy. Absolutnie nie wolno pomagać małym żółwiom w wyjściu ze skorupki ani przenosić go do morza.
8. Nie wolno używać motorówek w Zatoce Laganas.

Trzy godziny w zupełności nam wystarczają. W tym czasie widzimy kilka interwencji wolontariuszy. Ktoś się wykłóca, że chce rozłożyć właśnie parasol tu a nie gdzie indziej, ktoś inny, że chce dziecku pokazać, gdzie się wylęgają żółwiki i chce sobie rączką pogrzebać w piasku przy konstrukcji, przecież nic złego nie im nie zrobi, prawda? Ludzie są beznadziejni :twisted:

Mamy dość chyba bardziej ich zachowań niż słońca. Zbieramy się.
Obrazek

Najwyższa pora na lunch. Tuż przy parkingu Gerkas jest kilka cudownych tawern. Karmią tam wybornie!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po doskonałym lunchu kręcimy się jeszcze wokół plaży. Tu naszą uwagę przykuwa ogrodzenie i pięknie kuta brama...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Vassilikos mnie zaczarowało. Kompletnie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A w tych wiekowych gajach...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z ogromnym żalem stąd wyjeżdżamy.
Obrazek

Przed nami objazdówka południowo wschodnich plaż półwyspu. Materiał zbiorczy następnym razem :lol:
Obrazek
Ostatnio edytowano 02.09.2011 15:39 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2011 15:10

mahadarbi napisał(a):Relacja będzie, rozumiem?

Relacja jest w trakcie publikacji. ;) Alpejskie wędrówki i wspinaczki.
Najnowszy wypad ustawia się w kolejce. Może wrzucę na zachętę kilka fotek, jak je już zobaczę. 8)

mahadarbi napisał(a):Drewniane konstrukcje umieszczane są na plaży w miejscu składowania jaj.

Obrazek

A sięgnie ten żółwik zaraz po wykluciu? Nie za wysoki ten chodzik?.. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 02.09.2011 15:19

Zaraz po wykluciu może nie :lol: Oby biedny w ogóle zdążył doczłapać się do morza. I już jako dorosły osobnik osiągnąć wielkość 1,2 metra długości i 100 kilogramów wagi.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 02.09.2011 17:09

miło wrócić na Gerakas, mnie ta plaża oczarowała, byłam tam około 19 i było cudownie:) w woda najcieplejsza na całym Zakynthos:)
pozdrawiam i jadę dalej :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 02.09.2011 19:02

Wiesz, ja wolę mniejsze plażyczki, klimatyczne zatoczki, takie dla dziesięciu par góra, a najlepiej bez ludzi wokół :wink: Gerakas to kombinat, ludzie wchodzą-wychodzą, rotacja, wycieczki, goniący za ludźmi wolontariusze... nie, to nie dla mnie. Gdyby nie to, że zakochałam się w gajach Vassilikos, w ogóle bym tam nie zeszła :wink:

Wolę takie obrazki :lol:
Obrazek

To nasze miejsce na Pelagaki.
Obrazek

Albo takie, jak w Micro Gialos...
Obrazek

Aha, dopiero teraz przy szukaniu zdjęć dotarłam do Kampi. Oczywiście, że tam byliśmy! :D
Obrazek

Pozdrawiam :papa:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 02.09.2011 19:50

Rozumiem, bo tez wybieram miejsca, gdzie nie ma tylu ludzi, ale jak wspomniałam byłam tam około 19, było mało ludzi, czekaliśmy aż nas ktoś przegoni, że zamkną plaże, ale nikomu nie przeszkadzaliśmy, dobrowolnie wyszliśmy jak pora przyszła jechać dalej :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 02.09.2011 19:56

:D Mnie ona pod względem estetycznym się nie podobała, już pomijam te tłumy wędrujące, bo i tak udało nam się wygospodarować fajne miejsce przy skale. Ale jakoś i ten piasek nie, i otoczenie jakieś takie... :wink: No wiesz, ewidentnie czekalam na swoją Pelagaki :lol:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 02.09.2011 20:01

Piasek rzeczywiście był kijowy, zepsuł mi strój,
zresztą w tym roku na Rodos był bardzo podobny....
ale mi Gerakas odpowiadała, chyba ta ciepła woda była dla mnie najmilsza.
Na szczęście każdy z nas jest inny:)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 02.09.2011 20:05

Dwa lata temu na Zante woda wszędzie była jednakowo gorąca, więc nie czułam różnicy :wink: Nawet był moment, że szukaliśmy chlodniejszych zatoczek, jak ta w Porto Limonas, żeby się ochłodzić :lol: No ale tam z kolei trzeba było skakać prosto ze skał...

Na Rodos nawet wyślizgane kamyczki na plaży przy porcie mi nie przeszkadzały. Jedyna wada to tłumy ludzi :twisted:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 03.09.2011 12:27

Zapomniałam Wam powiedzieć o czymś jeszcze. Gerakas przyciąga nie tylko z powodu królestwa żółwi. Strome klify z piaszczystym dnem, pod którymi się rozłożyliśmy, zbudowane są z glinki. Smaruje się nią twarz w celu ochrony przed słońcem. Glinka ma ponoć jeszcze inne zalety. Nie tylko chroni, ale też leczy wszelkie zmiany trądzikowe i przebarwienia. Wypróbowaliśmy jedynie na nadgarstku :wink:
Obrazek

A teraz czas na wycieczkę wzdłuż wybrzeża.

Vassilikos - wybrzeże

Od Gerakas do samego Zakynthos Town (stolicy) wyspa usiana jest obleganymi plażami. Mnie żadna z nich nie zachwyciła tak, jak te leżące pomiędzy Zante a Skinari chociażby, ale dla pełnego obrazu wyspy - przedstawiam Wam: Agios Nicolaos, Porto Roma, Porto Zoro, Banana Beach, Ionio, Kaminia, Argassi. Kurory mało ciekawe, tłumne, gwarne, ale kilka widoczków interesujących.
Każdej z plaż poświęciliśmy po kilka minut i nigdy już tam nie powróciliśmy. Szału nie było, więc i czasu marnować szkoda było. Jedynie na Banana Beach patrzyliśmy za zachód słońca, bo akurat Nadia na plaży zasnęła :D

Kalejdoskop zbiorczy więc.
Obrazek

Tu największe wrażenie robi niedokończony most na jednej z plaż, niestety, pamięć mnie zawiodła, na której... Obstawiam Ag. Nikolaos, ale głowy nie dam sobie uciąć... :wink:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To chyba Porto Zoro?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To jakiś kolejny beach bar na plaży, w Porto Roma... Ogromny bar w kamieniu cudownie chłodził rozgrzane ciała. Orange juice w takim otoczeniu - bezcenne!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do każdej z plaż od strony Garakas zjeżdża się w prawo. Potem wraca do drogi głównej wśród gajów i trafia na takie cudne miejsca, jak to. Piękne chwile tam spędziliśmy. Jedna z wielu doskonałych tawern ukrytych w labiryncie oliwkowym.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moje serce mocno spało :D
Obrazek

A my, po doskonałej greckiej uczcie, kontemplowaliśmy wśród ogłuszających cykad.
Obrazek

A potem w kierunku Zakynthos Town I Kalamaki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wygląda na to, że dojechaliśmy do Zakynthos Town.
Obrazek
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 03.09.2011 12:47

Fajnie tak z tobą powspominać:)
ta plaża z mostem donikąd to Argassi:)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 03.09.2011 12:49

Franz napisał(a):Relacja jest w trakcie publikacji. ;) Alpejskie wędrówki i wspinaczki.
Najnowszy wypad ustawia się w kolejce. Może wrzucę na zachętę kilka fotek, jak je już zobaczę. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Nie ukrywam, że czekam na nie ogromnie. Alpy latem... Pewnie cudne?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα