Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pocztówka z Zante (2009)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 29.08.2011 22:32

Interseal napisał(a):Witam... wiesz.... przepraszam.. jestem po czterech piwach... i nie powinienem już pisać., więc tego "słynnego" to muszę na spokojnie jutro przetrawić. :wink:

Nawet jest powiedzenie: Piłeś - nie pisz :lol:

Interseal napisał(a):Mnie Grecja także sni się po nocach, ale raczej w kontekście tego co przed nami niż za nami

To też, co nie zmienia faktu, że jednak Grecja zaprząta umysł... :wink:

Interseal napisał(a):Częściej śni mi się Rumunia, jednak to temat na inny rozdział.

Oj, ta Rumunia to i mnie po głowie chodzi od jakiegoś czasu...

mahadarbi napisał(a):
Interseal napisał(a):
Chorwacja, na tle tych cudów wypada, niestety, blaaado, bardzo blado. Więc tu się z Tobą zgadzam absolutnie :lol:

Hmmm... mocne słowa. Mam wiarę już za niecały rok przekonac się o ich 100%-owej słuszności.

To oczywiście moje zadanie, ale ten kto liznął Grecję, wie o czym mówię :lol: A ten, kto polizał ją jeszcze dokładniej, przytaknie mi :D

Pozdrawiam Cię!
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 30.08.2011 14:56

W pobliżu Keri

Zanim dotrzemy do małpiej wyspy w Agios Sostis, znajdujemy sobie przeuroczą zatoczkę z Marathonisi w tle.
Obrazek
Obrazek

Droga, którą kluczymy, by zejść potem ostrym zboczem w dół do kamienistej plaży, także mnie oczarowuje. Wszędzie gaje oliwne a przy drodze takie oto kamienne cuda...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Prywatne wejście z jednej strony...
Obrazek

... okazuje się cudowną tawerną z drugiej!
Obrazek
Obrazek

Zakochałam się z tych tawernach! Na Zante prawie każda tak wygląda. Ukryte w oliwnych gajach wzbudzają mój ogromny zachwyt. I zapewniam Was, nie tylko ich wygląd zachwyca. Kuchnia jest tu wyśmienita! Z bólem muszę przyznać, że ta mykonoska nie dorasta jej nawet do pięt... 8O
Obrazek
Obrazek

Jesteśmy. Strome zbocze pokonane i mamy tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kiedy słońce daje nam się za bardzo we znaki, ukrywamy się pod wiszącą skałą.
Obrazek

By zaraz spod niej wyjść :lol:
Obrazek
Obrazek

Agios Sosits to niewielka miejscowość w pobliżu Laganas. Najbardziej malowniczym tu miejscem jest oderwana od lądu 'małpia wyspa', do której można się dojść drewnianym pomostem. Podobno podczas trzęsienia ziemi kawałek skały oderwał się od Zante i podryfował kilka metrów dalej. Teraz odbywają się tu najlepsze imprezy na wyspie, a przejście drewnianym pomostem i pokonanie kilkuset schodów na górę, stanowi nie lada wyzwanie dla rozbawionej alkoholem młodzieży... :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Idziemy na górę! Do pokonania sporo schodków...
Obrazek
Ostatnio edytowano 07.09.2011 22:51 przez mahadarbi, łącznie edytowano 2 razy
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 30.08.2011 23:53

Mahadarbi, poznawanie Twojego Zante :D to sama przyjemność i kolejny powód do zdrady - miałaś zupełną rację ( to odnośnie postu w relacji Janusza ) :lol:
Wybacz , że dopiero teraz odpowiadam - proza życia . . .

Grecja ( szczególnie wyspy ) faktycznie zaprząta głowę :) i to od długiego czasu , natomiast możliwości urlopowe są ograniczone , pomimo że takowego sam sobie udzielam :wink: , a i planów urlopowych ( w kilku różnych kierunkach ) nazbierało się sporo - i to kusi , i tamto nęci :lol:

Dziękuję za możliwość oglądania tych wspaniałych widoków na Twoich fotografiach - z premedytacją stajesz się współwinną zdrady :wink:

Pozdrawiam
Piotr
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.08.2011 08:41

Piotr... wieeeedziałam, że ktoś musi na siebie wziąć ciężar odpowiedzialności, ale czemu ja?! 8O :wink:
Niewątpliwie jednak bardzo mi miło, że Ci się podoba i poznawanie mojej Grecji sprawia Ci przyjemność.

Ogromne serdeczności!
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 31.08.2011 09:44

Mahadarbi fantastyczne zdjęcia... :D

... nie powiem, ale wabisz i przyciągasz nas tą Grecją, oj przyciągasz :papa:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.08.2011 09:57

Witaj, majeczko!

Zainfekowanych przybywa, widzę :wink: I dobrze! Chociaż... Gdzieś z tyłu głowy zawsze w takim momencie pojawia się myśl, by zagarnąć to wszystko dla siebie, nie dzielić się swoimi miejscami, tym, co mnie tam poruszyło :wink: Z drugiej jednak strony... Jak można nie dzielić się takimi cudami? Przecież jak nie zrobię tego ja, zrobi to za mnie ktoś inny...

A widziałaś już moje Cyklady?
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 31.08.2011 12:27

mahadarbi napisał(a):
A widziałaś już moje Cyklady?

...widziałam, widziałam to Twoje "must be" ,kwintesencję całej Grecji :D
...jednak dla tych, którzy je przeoczyli pozwolę sobie wkleić Twojego linka
:papa:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=336 ... sc&start=0
Ostatnio edytowano 31.08.2011 12:33 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.08.2011 12:31

:wink:
Najpiękniejsze jest to, że masa takich 'must be' przed nami, prawda? :lol:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 31.08.2011 12:38

mahadarbi napisał(a)::wink:
Najpiękniejsze jest to, że masa takich 'must be' przed nami, prawda? :lol:

...mam taką nadzieję, a więc fotografuj i komentuj :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.08.2011 12:42

Dziś biorę się za kolejny odcinek :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 31.08.2011 21:40

Agios Sostis - małpia wyspa

Kiedy już się wdrapiemy na sam szczyt...
Obrazek

...trzeba będzie kupić bilet wstępu (pamiętam, że bardzo się wtedy zbulwersowałam, kiedy zapewniłam panienkę z biletami, że my za 10 minut wracamy, że nie mamy zamiaru korzystać z baru w najmodniejszej dyskotece, że chcemy tylko zrobić kilka zdjęć, że jesteśmy z dzieckiem i nie zostaniemy tu do nocy, etc. Nie było mowy. Bilet to bilet :twisted: Dokładnie za 10 minut wracaliśmy, ale panna nie zamierzała zwracać za bilety. Był dość drogi, pamiętam, dlatego tak mnie to rozsierdziło. W cenie był drink i chyba jakiś sandwich. A panna tłumaczyła gęsto, że tu tylko pracuje etc. Faktycznie, Greczynką nie była, ale niesmak pozostał... :evil: )

Na samej górze labirynt dróg we wszystkie strony. Co ciekawe, każda z nich prowadziła tu...
Obrazek

Na samym dole lounge disco-bar.
Obrazek

Białe koszule po sznurze szły :D Uwielbiam taki klimat, ibizowski ciut, chilloutowy. Spójrzmy szerzej.
Obrazek

Ta góra to Skopos. Tuż obok niej mieszkamy :!:
Obrazek

I widok na Agios Sostis z drugiej strony.
Obrazek

I już. Teraz trzeba zejść pionowymi schodkami w dół.
A potem ruszyć w kierunku środkowej części wyspy. Do Macherado...
Obrazek

Zanim zjedziemy w dół, pomiędzy gajami oliwnymi do sennej Macherado, zatrzymujemy się w drugim (a raczej pierwszym w kolejności), również XIV-wiecznym kościółku, na samym wzgórzu wioski. Z tamtej wizyty do dziś została mi piękna, czarna, z delikatnej jak jedwab wełny, chusta. Oddałam ją mamie. Jest wielka i nadal pachnie kadzidłami 8O
Obrazek

Siostry dbają, by turysta nie wszedł do kościoła niestosownie ubrany.
Po czułej opiece zakonnicy, wyglądam jak... ona :lol:
Obrazek

To moje dwa ukochane zdjęcia. Mimo ich wielkiej niedoskonałości, nieostrości wręcz, kocham je. I nie umiem powiedzieć, czemu :?:
Obrazek

Dziedziniec tego wspaniałego zabytkowego kościoła jest niepowtarzalny. Solidny kamień, dbałość o każdy detal...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ktoś wie, co to za mechaty cudak?
Obrazek

Bogato zdobione freski na ścianach, totalnie mnie rozwaliły. Wnętrze kościoła - także. Nie mogę Wam jednak tego pokazać. Nie mam żadnego zdjęcia.
Obrazek

Ruszamy do Macherado.
Miasteczko z daleka tonie w gajach oliwnych. A pośrodku...
Obrazek

Majestatycznie lśni w słońcu XIV - wieczny kościół Agia Mavra.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 01.09.2011 10:02

Błogie Macherado

Jak dla mnie to jeden z najpiękniejszych zakątków wyspy, obok wspomnianego Vassilikos (o którym opowiem w następnym odcinku). Dla szukających błogiego spokoju, z dala od najbardziej popularnych i obowiązkowych punktów programu. Raczej dla wymagających, potrafiących docenić takie senne miasteczka, z dala od tłumów. Tu trzeba się po prostu zatrzymać i zamyślić.

Jedna piekarnia, jeden bar kawowy w plastikowymi krzesłami na tarasiku, jeden sklep spożywczy. Tradycyjna wieś nietknięta ręką turystyki, prawdziwa perełka Zakynthos. Wioska jest pełna zieleni, a w powietrzu czuć obezwładniający zapach sosen. I pewnie nikt by nigdy o malowniczej Macherado nie usłyszał, gdyby nie najstarszy kościół, XIV-wieczna Agia Mavra z ikoną Czarnej Madonny. To najstarszy kościół na Zakynthos, a bijące tu dzwony należą najbardziej harmonijnych. Słychać je ponoć na całej wyspie. Kościół stoi na wzgórzu, więc wcale nie jest takie dalekie od prawdy. 

Agia Mavra szczyci się piękną kolekcją ikon i imponującą wenecką dzwonnicą. Zobaczymy tylko jego dziedziniec i otoczenie. Kościół bowiem będzie zamknięty.
Obchody ku czci Agia Mavra odbywają się w pierwszy weekend lipca. Wtedy całe miasteczko pląsa w rytm tradycyjnych greckich tańców i zajada się frykasami z rusztu. Aż trudno uwierzyć, że ktoś tu mieszka...

Wjedźmy i zaparkujmy wreszcie.
Obrazek
Obrazek

Piękny, wysoki mur otaczający Agia Mavra.
Obrazek

Ale my idziemy najpierw na słodką bułkę do jedynej piekarenki i siadamy z kawą w ręku.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nikogo nie ma na ulicach. Jest tylko pani w piekarnio-ciastkarni i pan w barze kawowym. Cisza... Tylko my i Agia Mavra.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Idziemy w kierunku dziedzińca.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak w jakimś narkotycznym śnie spędzamy tam dwie godziny. Nic nie robiąc! Siedząc. A wokoło nic się nie działo. Nawet gołębiom nie chce się latać. Wyjechać jednak trzeba było...
Obrazek

Kiedy tuż za Agią natknęliśmy się na takie kamienne cuda, nie sposób było nie wysiąść i nie zamyślić nad życiem...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 01.09.2011 12:25

To jest dopiero wymarłe miasteczko, aż czuję rozgrzane powietrze i senność mnie ogarnia. Sjesta aż się prosi.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 01.09.2011 12:55

Dlatego Cię na nie namówiłam :D Wiedziałam, że Ci się spodoba :wink:
Rozgrzane powietrze idealnie chłodzą kamienne okolice.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.09.2011 13:21

Kwiat Orientu... Piękny... 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα