Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pocztówka z Zante (2009)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 13:01

Dziękuję, Kamilu! :D

To miłe, że i Ty tu zajrzałeś. Zaglądaj jeszcze, bo czekają nas piękne obrazki :D

Serdeczności wielkie,
Anka
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 15.09.2011 18:17

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Monastyr Dionizosta położony jest w pobliżu sporej wioski Volimes.
Obrazek

Jakbym miał obstawiać, powiedziałbym: wenecka wieża obronna. Monastyru bym nie obstawił.
Jak to pozory mylą...

Tak czy owak - w tej chwili właśnie czczę Dionizosa vel Bachusa. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Wojtku, czcisz Bachusa? To powinieneś być u nas w Zielonej Górze, Bachus do niedzieli rządzi miastem ;)
Mahadarbi, mi tam się stolica podobała. :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.09.2011 20:14

zawodowiec napisał(a):Aniu, niesamowicie opisujesz swoją Zante. Miło jest się oderwać na chwilę od codziennej gonitwy i odwiedzić Twoją Krainę Łagodności.
Serdecznie pozdrawiam :D
Kamil

Aniu wybacz :)

Kamil dawno Cię nie widziałem na forum :!: :D

A teraz wracam z privata :lol:

Bardzo mi się podoba Grecja, którą pokazujesz i cieszę się, ze nadrobiłem zaległości :)

Lubicie wakacje spędzać jak my :D jeżdżąc po okolicach bliższych i dalszych, eksplorować, węszyć....
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.09.2011 21:24

mahadarbi napisał(a):I już ciiii...
Obrazek

Mam :!: Pusta więc zajmuję całą. Trudno, kto pierwszy ten ... rządzi. :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 22:15

helen napisał(a):Mahadarbi, mi tam się stolica podobała. :)

Serio? A mnie jakoś nie bardzo :? Może dlatego, że byłam rozpuszczona po tym co przed nią i po niej widziałam na tej samej jednakowoż wyspie :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 22:19

Leszek Skupin napisał(a):
Aniu wybacz :)

Żaden problem. Nawet mnie cieszy, że akurat u mnie się spotykacie :D

Leszek Skupin napisał(a):Bardzo mi się podoba Grecja, którą pokazujesz i cieszę się, ze nadrobiłem zaległości :)

Lubicie wakacje spędzać jak my :D jeżdżąc po okolicach bliższych i dalszych, eksplorować, węszyć.... [/color][/i][/b]

Bardzo to miłe :D O tak, uwielbiamy takie włóczęgi! Na Zante wypożyczenie samochodu było miliard razy tańsze niż na Mykonos, dlatego pozwoliliśmy sobie na 10 dni rozpusty :lol: Opłacało się. Zobaczyliśmy wszystko! :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 22:21

woka napisał(a):
mahadarbi napisał(a):I już ciiii...
Obrazek

Mam :!: Pusta więc zajmuję całą. Trudno, kto pierwszy ten ... rządzi. :wink:

A wcale że nie! :lol: Już ktoś tam zalega :wink: /przepraszam co wrażliwszych :lol: /
Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.09.2011 22:29

helen napisał(a):Wojtku, czcisz Bachusa? To powinieneś być u nas w Zielonej Górze, Bachus do niedzieli rządzi miastem ;)

Tiaaa... niestety. Czeka mnie dwudniowa impreza. Cały weekend zajęty weselem... Eeech...

mahadarbi napisał(a):A wcale że nie! :lol: Już ktoś tam zalega :wink:

Czasami z gór przywożę do domu kamyki. Ta plaża też kusi, by jakieś pozbierać. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 22:33

Franz napisał(a):Tiaaa... niestety. Czeka mnie dwudniowa impreza. Cały weekend zajęty weselem... Eeech...

Niestety? :?: Ech, jak ja bym poszła na jakieś wesele!!! :lol:

mahadarbi napisał(a):A wcale że nie! :lol: Już ktoś tam zalega :wink:

Franz napisał(a):Czasami z gór przywożę do domu kamyki. Ta plaża też kusi, by jakieś pozbierać. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Były gładkie, bardzo przyjemnie wyślizgane, ale nadbagaż mógłby być spory :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 16.09.2011 01:20

Lesiu, mi też miło Cię widzieć :D Ostatnio na przemian wyjazdy i robota więc czasu na forumowanie mało... te wyjazdy się postaram stopniowo opisywać :)

Co do kamyków to moja żonka i teściowa na działce mają zaczątek skalniaka a w nim kawałek chorwacki, kawałek z czerwonej części Lazurowego Wybrzeża, kawałek z Alp Nadmorskich (też czerwony) i nie wiem jeszcze jakie kawałki... no tak, jeszcze największy kawałek miejscowy z kamieni wydobytych podczas naszych lokalnych prac wykopaliskowych. Z moich górskich wypadów nic nie przywożę bo mi się nie chce nosić, a tamte wyżej wymienione były zbierane w odległości do kilkudziesięciu metrów od samochodu :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.09.2011 10:05

Kambi

Wysoko nad Morzem Jońskim wisi sobie maleńka wioska Kambi (lub Kampi). Nie jest jednak tak, że domki są przylepione do 400-metrowych klifów, nie. Wioska jest po prostu najwyżej położona a z bajecznych klifów nawet jej nie widać. Za to owe klify i kilka gigantycznych skał wrzynających w się z morza w ląd, widać doskonale.
Zanim jednak tam dotrzemy szlakiem dywanowym (i innych lokalnych cudowności), siadamy spragnieni lokalnych przysmaków i świeżego soku.
Obrazek

Kiedy dojeżdżamy do celu, nic jeszcze nie zapowiada, że zwariujemy z nadmiaru wrażeń :roll:
Obrazek

Siadamy w cieniu kolejnej doskonałej tawerny.
Obrazek

A potem obchodzimy jej mury dookoła.
Obrazek
Obrazek

Wspinamy się na taras...
Obrazek
Obrazek
Obrazek[/URL
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/189/p8280208.jpg/]Obrazek

Obrazek
Obrazek

Here we are! Kambi! Nam zaparło dech w piersiach :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W oddali bielą się domki mieszkańców wioski.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pamiętam, że pomyślałam sobie wtedy: Oj, ciężko będzie przebić ten widok...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ale zdradzę Wam, że coś go jednak przebiło... :wink:

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.09.2011 10:22

mahadarbi napisał(a):Here we are! Kambi! Nam zaparło dech w piersiach :roll:

Nic dziwnego.
Wspaniałe widoki!

Pozdrawiam,
Wojtek
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 16.09.2011 10:31

pięknie........ :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.09.2011 10:47

Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale będzie jeszcze ładniej :wink: Chociaż? Są tacy, którzy twierdzą, że jest 'przereklamowana'... :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.09.2011 10:51

zawodowiec napisał(a):
Co do kamyków to moja żonka i teściowa na działce mają zaczątek skalniaka a w nim kawałek chorwacki, kawałek z czerwonej części Lazurowego Wybrzeża, kawałek z Alp Nadmorskich (też czerwony) i nie wiem jeszcze jakie kawałki...

Ja co roku przywoziłam sobie z wakacji muszle. Większe, mniejsze, ale konsekwentnie. Najpiękniejsze okazy przywiozłam z Emiratów Arabskich. A potem to wszystko trafiło do przeszklonej gabloty w łazience. I tak oto mam pół świata przy wannie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Pocztówka z Zante (2009) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies