Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pocztówka z Zante (2009)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 12:01

Dziękuję, Kamilu! :D

To miłe, że i Ty tu zajrzałeś. Zaglądaj jeszcze, bo czekają nas piękne obrazki :D

Serdeczności wielkie,
Anka
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 15.09.2011 17:17

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Monastyr Dionizosta położony jest w pobliżu sporej wioski Volimes.
Obrazek

Jakbym miał obstawiać, powiedziałbym: wenecka wieża obronna. Monastyru bym nie obstawił.
Jak to pozory mylą...

Tak czy owak - w tej chwili właśnie czczę Dionizosa vel Bachusa. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Wojtku, czcisz Bachusa? To powinieneś być u nas w Zielonej Górze, Bachus do niedzieli rządzi miastem ;)
Mahadarbi, mi tam się stolica podobała. :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 15.09.2011 19:14

zawodowiec napisał(a):Aniu, niesamowicie opisujesz swoją Zante. Miło jest się oderwać na chwilę od codziennej gonitwy i odwiedzić Twoją Krainę Łagodności.
Serdecznie pozdrawiam :D
Kamil

Aniu wybacz :)

Kamil dawno Cię nie widziałem na forum :!: :D

A teraz wracam z privata :lol:

Bardzo mi się podoba Grecja, którą pokazujesz i cieszę się, ze nadrobiłem zaległości :)

Lubicie wakacje spędzać jak my :D jeżdżąc po okolicach bliższych i dalszych, eksplorować, węszyć....
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 15.09.2011 20:24

mahadarbi napisał(a):I już ciiii...
Obrazek

Mam :!: Pusta więc zajmuję całą. Trudno, kto pierwszy ten ... rządzi. :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 21:15

helen napisał(a):Mahadarbi, mi tam się stolica podobała. :)

Serio? A mnie jakoś nie bardzo :? Może dlatego, że byłam rozpuszczona po tym co przed nią i po niej widziałam na tej samej jednakowoż wyspie :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 21:19

Leszek Skupin napisał(a):
Aniu wybacz :)

Żaden problem. Nawet mnie cieszy, że akurat u mnie się spotykacie :D

Leszek Skupin napisał(a):Bardzo mi się podoba Grecja, którą pokazujesz i cieszę się, ze nadrobiłem zaległości :)

Lubicie wakacje spędzać jak my :D jeżdżąc po okolicach bliższych i dalszych, eksplorować, węszyć.... [/color][/i][/b]

Bardzo to miłe :D O tak, uwielbiamy takie włóczęgi! Na Zante wypożyczenie samochodu było miliard razy tańsze niż na Mykonos, dlatego pozwoliliśmy sobie na 10 dni rozpusty :lol: Opłacało się. Zobaczyliśmy wszystko! :D
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 21:21

woka napisał(a):
mahadarbi napisał(a):I już ciiii...
Obrazek

Mam :!: Pusta więc zajmuję całą. Trudno, kto pierwszy ten ... rządzi. :wink:

A wcale że nie! :lol: Już ktoś tam zalega :wink: /przepraszam co wrażliwszych :lol: /
Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.09.2011 21:29

helen napisał(a):Wojtku, czcisz Bachusa? To powinieneś być u nas w Zielonej Górze, Bachus do niedzieli rządzi miastem ;)

Tiaaa... niestety. Czeka mnie dwudniowa impreza. Cały weekend zajęty weselem... Eeech...

mahadarbi napisał(a):A wcale że nie! :lol: Już ktoś tam zalega :wink:

Czasami z gór przywożę do domu kamyki. Ta plaża też kusi, by jakieś pozbierać. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 21:33

Franz napisał(a):Tiaaa... niestety. Czeka mnie dwudniowa impreza. Cały weekend zajęty weselem... Eeech...

Niestety? :?: Ech, jak ja bym poszła na jakieś wesele!!! :lol:

mahadarbi napisał(a):A wcale że nie! :lol: Już ktoś tam zalega :wink:

Franz napisał(a):Czasami z gór przywożę do domu kamyki. Ta plaża też kusi, by jakieś pozbierać. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Były gładkie, bardzo przyjemnie wyślizgane, ale nadbagaż mógłby być spory :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 16.09.2011 00:20

Lesiu, mi też miło Cię widzieć :D Ostatnio na przemian wyjazdy i robota więc czasu na forumowanie mało... te wyjazdy się postaram stopniowo opisywać :)

Co do kamyków to moja żonka i teściowa na działce mają zaczątek skalniaka a w nim kawałek chorwacki, kawałek z czerwonej części Lazurowego Wybrzeża, kawałek z Alp Nadmorskich (też czerwony) i nie wiem jeszcze jakie kawałki... no tak, jeszcze największy kawałek miejscowy z kamieni wydobytych podczas naszych lokalnych prac wykopaliskowych. Z moich górskich wypadów nic nie przywożę bo mi się nie chce nosić, a tamte wyżej wymienione były zbierane w odległości do kilkudziesięciu metrów od samochodu :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.09.2011 09:05

Kambi

Wysoko nad Morzem Jońskim wisi sobie maleńka wioska Kambi (lub Kampi). Nie jest jednak tak, że domki są przylepione do 400-metrowych klifów, nie. Wioska jest po prostu najwyżej położona a z bajecznych klifów nawet jej nie widać. Za to owe klify i kilka gigantycznych skał wrzynających w się z morza w ląd, widać doskonale.
Zanim jednak tam dotrzemy szlakiem dywanowym (i innych lokalnych cudowności), siadamy spragnieni lokalnych przysmaków i świeżego soku.
Obrazek

Kiedy dojeżdżamy do celu, nic jeszcze nie zapowiada, że zwariujemy z nadmiaru wrażeń :roll:
Obrazek

Siadamy w cieniu kolejnej doskonałej tawerny.
Obrazek

A potem obchodzimy jej mury dookoła.
Obrazek
Obrazek

Wspinamy się na taras...
Obrazek
Obrazek
Obrazek[/URL
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/189/p8280208.jpg/]Obrazek

Obrazek
Obrazek

Here we are! Kambi! Nam zaparło dech w piersiach :roll:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W oddali bielą się domki mieszkańców wioski.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pamiętam, że pomyślałam sobie wtedy: Oj, ciężko będzie przebić ten widok...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ale zdradzę Wam, że coś go jednak przebiło... :wink:

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.09.2011 09:22

mahadarbi napisał(a):Here we are! Kambi! Nam zaparło dech w piersiach :roll:

Nic dziwnego.
Wspaniałe widoki!

Pozdrawiam,
Wojtek
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 16.09.2011 09:31

pięknie........ :lol:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.09.2011 09:47

Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale będzie jeszcze ładniej :wink: Chociaż? Są tacy, którzy twierdzą, że jest 'przereklamowana'... :wink:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.09.2011 09:51

zawodowiec napisał(a):
Co do kamyków to moja żonka i teściowa na działce mają zaczątek skalniaka a w nim kawałek chorwacki, kawałek z czerwonej części Lazurowego Wybrzeża, kawałek z Alp Nadmorskich (też czerwony) i nie wiem jeszcze jakie kawałki...

Ja co roku przywoziłam sobie z wakacji muszle. Większe, mniejsze, ale konsekwentnie. Najpiękniejsze okazy przywiozłam z Emiratów Arabskich. A potem to wszystko trafiło do przeszklonej gabloty w łazience. I tak oto mam pół świata przy wannie :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Pocztówka z Zante (2009) - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone