Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pocztówka z Zante (2009)

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.09.2011 15:27

Widzę, że Grecji to myśmy niewiele widzieli :( Twoje zdjęcia, krajobrazy, klify, zatoka wraku, jaskinie ze szmaragdową wodą....

Chyba trzeba będzie wrócić do Grecji...

Rzadko zaglądam, ale jak tylko mam chwilę staram się nadrabiać zaległości a akurat trafiłem na Twoją Grecję... Zante, Zante... Tajemnicza nazwa... ;)

Pozdrav :papa:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.09.2011 16:04

Witaj, Leszku!

Bardzo mi miło, że i Tobie się podoba moja Zante.

Za chwilę, jak się ogarnę, zabieram się za dalszy ciąg oprowadzania Was po niej. Tymczasem żyję jeszcze słoneczkiem nad Bałtykiem :lol:
Obrazek

To zdjęcie z przedwczoraj!

:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.09.2011 16:42

mahadarbi napisał(a):To zdjęcie z przedwczoraj!

Plaskato. Wolę greckie wybrzeża. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 13.09.2011 21:10

A mnie teraz nawet to i cieszy :lol: Wszystko, co jeszcze ma słońce w tle :wink:

Pozdrawiam,
Anka
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.09.2011 21:11

Zakynthos Town

Stolica Zante to najmniej interesująca stolica, jaką znam. Nie zrobiła na mnie wrażenia, choć dawałam jej szansę dwa razy. Zupełnie bez klimatu, chaos komunikacyjny, przepustowość równa zeru (zwłaszcza w obrębie jedynego ronda), centrum dosyć zaniedbane, bieda czai się na każdym kroku, niechlujnie miejscami, jednym słowem - nieciekawie.

Centrum koncentruje się wokół jedynego na wyspie portu (transportowce psują klimat), dość interesującej bazyliki pod wezwaniem patrona wyspy (nie, to nie pan żółw :lol: ) Ag. Dionisos oraz placu Salomou, gdzie skupia się życie towarzyskie miasta.
Flashowo więc i w telegraficznym skrócie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Moje zdanie o stolicy trochę się zmieniło, gdy zboczyliśmy z głównego traktu i po prostu zanurzyliśmy się w jednej z ulic. Malownicze zaułki przypominały czasem o latach wielkiej świetności (pamiętajcie, nie ma nic bardziej fascynującego niż zagubienie się w obcym miejscu!).
Po dramatycznym trzęsieniu ziemi, jakie nawiedziło cały archipelag w 1953 roku (a którym do dziś rdzenni mieszkańcy wyspy mówią) próbowano w latach 60. odtworzyć wiele miejsc na wyspie, ale... nie jest to mocna strona Zante, niestety. Pozostałości po przepięknych rezydencjach we włoskim stylu stoją jeszcze gdzieniegdzie, ale raczej straszą niż zachwycają. Na szczęście niedobory te rekompensuje sama natura.
Obrazek
Obrazek

Bazylika Ag. Dionisos w nocy (w dzień podziwialiśmy mocniejsze strony Zante).
Obrazek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 14.09.2011 22:35

Anafonitria

W interiorze północno-wchodniej Zakynthos kryje się kilka przeuroczych wiosek, z rzadka odwiedzanych przez turystów. Zachodnia część wyspy to przede wszystkim szlak pielgrzymek do Zatoki Wraku. Ciągnące się tłumy wśród samotnie rozrzuconych wsi sprawiają niesamowite wrażenie.

Zanim jednak dotrzemy do Zatoki Wraku, zatrzymamy się na chwilę w jednej z piękniejszych wiosek - Kambi, zawieszonej na 400-metrowych klifach 8O Ale zanim dotrzemy do Kambi, wstąpimy do Anafonitrii - miejsca kultu Dionizosa, patrona wyspy.
Obierając kierunek na północny zachód mijamy przybytek rodem z Dynastii :roll:
Obrazek
Obrazek

Oczywiście, natychmiast mam ochotę dowiedzieć się, kto tu mieszka, ale małż skutecznie tłumi moje zapędy :?
Obrazek

Dojeżdżamy do Anafonitrii. Monastyr Dionizosta położony jest w pobliżu sporej wioski Volimes.
Obrazek

W obrębie murów klasztornych znajduje sie na wpół zrujnowana wieża oraz bazylika z XV w.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dwa razy do roku (w sierpniu i grudniu), z okazji święta Dionizosa, monastyr przeżywa ponoć prawdziwe oblężenie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Stąd już bardzo blisko do Kambi i Zatoki Wraku.

Zanim jednak opuścimy monastyr, naszą uwagę przykuwa... osioł :lol: :wink:
Obrazek

... i jego rozpaczliwa prośba:
Obrazek :wink: :lol:

Po drodze z Anafonitrii także same atrakcje.
Obrazek
Obrazek

Lokalne wyroby: od dywanów po oliwę, miody i słodkości.
Obrazek
Obrazek

A później już coraz wznioślej...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przed nami Kambi, reklamowana jako wioska o najpiękniejszych zachodach słońca.
Obrazek

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.09.2011 00:06

mahadarbi napisał(a):Monastyr Dionizosta położony jest w pobliżu sporej wioski Volimes.
Obrazek

Jakbym miał obstawiać, powiedziałbym: wenecka wieża obronna. Monastyru bym nie obstawił.
Jak to pozory mylą...

Tak czy owak - w tej chwili właśnie czczę Dionizosa vel Bachusa. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 09:01

Franz napisał(a):Jakbym miał obstawiać, powiedziałbym: wenecka wieża obronna. Monastyru bym nie obstawił.
Jak to pozory mylą...

Bo to wieża :lol: Monastyr był dalej
Obrazek

Zbiorcze podpisy czasem mylą, widzę :wink:

Swoją drogą też bym dziś chętnie wielbiła Dionizosa, ale work, work, work...:twisted:

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.09.2011 09:25

mahadarbi napisał(a):Bo to wieża :lol: Monastyr był dalej

Ha! Z jednej strony satysfakcja. Z drugiej - ten biały krzyż pomógł w przekonaniu mnie do idei monastyru. :roll:

mahadarbi napisał(a):Swoją drogą też bym dziś chętnie wielbiła Dionizosa, ale work, work, work...:twisted:

Zatem - do worka! :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 09:55

Franz napisał(a):
mahadarbi napisał(a):Bo to wieża :lol: Monastyr był dalej

Ha! Z jednej strony satysfakcja. Z drugiej - ten biały krzyż pomógł w przekonaniu mnie do idei monastyru. :roll:

A tu przyszła odpowiedź i okazało się, że krzyż jest na wieży jednak :lol:

Franz napisał(a):Zatem - do worka! :lol:

Ale kiedy tak bardzo wabi mnie Dionizos... :wink: :lol:

Pozdrawiam,
Anka
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.09.2011 10:07

mahadarbi napisał(a):A tu przyszła odpowiedź i okazało się, że krzyż jest na wieży jednak :lol:

"Nic nie jest takie, na jakie wygląda." ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 10:08

Chyba rzucę tę robotę i pójdę w góry :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.09.2011 10:12

mahadarbi napisał(a):Chyba rzucę tę robotę i pójdę w góry :wink:

Pierwsza część pomysłu chyba nie najlepsza. Druga - bardzo dobra. :P

Zaś ja muszę pójść do ogrodu. Też wymaga pielęgnacji...

Pozdrawiam,
Wojtek
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 15.09.2011 10:14

Nie najlepsza, zwłaszcza, że pomysłów do sfinansowania podróży (górskich i innych) brak :?
Pozostanę dziś więc tu jeszcze, a Ty idź do ogrodu :D

Pozdrawiam,
Anka
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.09.2011 11:56

Aniu, niesamowicie opisujesz swoją Zante. Miło jest się oderwać na chwilę od codziennej gonitwy i odwiedzić Twoją Krainę Łagodności.
Serdecznie pozdrawiam :D
Kamil
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Pocztówka z Zante (2009) - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone