bogdan63 napisał(a):witam i pozdrawiam.
moje spostrzeżenia są taki :
różnice temperatury wody w miesiącach czerwiec i wrzesień pomiędzy "północą" np. rjeka a "południem" np. dubrovnik mogą sięgać nawet do 4 stopni, w miesiącach lipiec i sierpień zazwyczaj nie ma różnicy, jednak słowo "zazwyczaj" jest bardzo właściwe, z mojego doświadczenia temperaturę wyższą od 20 stopni można oczekiwać od początku czerwca do końca września, ubiegły rok pod tym względem był wyjątkowy, tak wysokiej temperatury wody nie było od wielu lat.
pozdrawiam
publo napisał(a):Witam
W zeszłym roku byłem w Breli w drugiej połowie września i muszę przyznać, że temp. wody zaskoczyła mnie bardzo negatywnie (w granicach 17-18 stopni!!!). Była na tyle zimna że kolega w piance nie mógł wytrzymać dłużej niż godzinę.
Ja że jestem szczupły człowiek to bez pianki po 5 min byłem siny
doqtorek napisał(a):Witam! Po raz pierwszy aktywnie (bo czytam od około roku ). Mam pytanie do bywalców, a mianowicie w tym roku tak mi się poskładało że urlop będę brał w pierwszej połowie czerwca. W związku z tym zastanawiam się nad częścią Chorwacji do której się wybrać. Najchętniej pojadę w okolice Breli (Makarska) ze względu na sentyment do okolicy - byłem w Tucepi we wrześniu i okolica bardzo mi odpowiada. Niestety w zeszłym roku początkiem września wiała bora i temperatura Adriatyku przypominała Bałtyk. Teraz znowu jadę "poza sezonem" i boję się że może być podobnie. Może lepiej będzie pojechać bardziej na południe (Orebic, Korcula), czy może lepiej na północy - Istria, Kvarner, ewentualnie Pag? Jeśli nie ma dużych różnic w temperaturze wody to pozostanie przy Riwierze Makarskiej - okolice Splitu i Trogiru muszę jeszcze raz dokłanie pozwierdzać. Proszę fachowców o wypowiedzi i Pozdrawiam.