Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Początek czerwca - jakie zabrać ubrania?

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 09.05.2007 20:43

Witam serdecznie Forumowiczy,
wiem, ze podobne wątki już się pojawiały, ale informacje są tak różne, że sama już nie wiem, jakie zabrać ubrania. Jedziemy od 2 do 9 czerwca z 2,5 letnim synkiem - pomóżcie - czy zabrać kurtkę (szczególnie pytam o maluszka, ale i o nas też), czy raczej więcej ubrań naszych "wiosennych", czy też lepiej nastawić się na letnią garderobę???
Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 09.05.2007 21:23

Po jednym swetrze dla każdego (w końcu to raptem 7 dni) na wszelki wypadek, proponuję. Jeśli myślisz o kurtce, to na upartego może ewentualnie jakaś lekka kurtka - jeans koszula (ale w wariancie "zamiast swetra"). Bo w czerwcu to juz naprawdę jest ciepło (czasem upalnie) . Nawet noce dość ciepławe, ok 20 stopni, a gdyby nawet chłodniejsza się zdarzyła, to wystarczy zarzucić na grzbiet jakąś koszulę czy bluzkę z długim rękawem.

Dziś było u nas 26 stopni; a teraz po 22.oo jest 15. Za miesiąc może być tylko i wyłącznie cieplej.
Pozdrawiam serdecznie
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 09.05.2007 21:34

Cześć. Ja byłam 2 lata temu z 1,5 rocznym synkiem w połowie czerwca i było naprawde ciepło raz padało może z godzine a potem znowu słońce i super ciepło więc nie bież zdyt dużo ciepłych żeczy po 1 szt dla każdego maluszkowi jakiś polarek i sztormiaczek wystarczą.
Pozdrawiam cię i życze udanego wypoczynku. :lol: Monika
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 10.05.2007 07:53

Rok temu byliśmy od 11 czerwca na Makarskiej. Pierwsze dwa wieczory były chłodne - w dzień przyjazdu padało i było chłodno. Potem z każdym dniem było cieplej. Jak napisano, sweterek lub kurtka wkazana.
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 10.05.2007 16:50

Dziękuję za podpowiedzi - szczerze mówiąc, to chyba niewiele wiadomo - może być albo lato albo prawie zima :-(
Mam nadzieję na to pierwsze.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 10.05.2007 18:19

monikak71 napisał(a):Dziękuję za podpowiedzi - szczerze mówiąc, to chyba niewiele wiadomo - może być albo lato albo prawie zima :-(
Mam nadzieję na to pierwsze.

na zimę bym raczej nie liczyła. Oczywiscie pojęcia "ciepło" i "zimno" są dość względne. Ale kiedy ktoś przyjeżdza z północy Europy, to raczej tu nie zmarznie.
:D
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 10.05.2007 18:54

Dzięki Katarzyna,
pewnie masz rację, że w ślicznej Chorwacji nie ma takich dokuczliwych spadków temperatur jak w Polsce, a i w morzu temperatura nie jest tak ekstremalna - byliśmy w lipcu i woda miała 17 stopni.
Uzbrajam się zatem w dobry humorek i nadzieję na trafienie najgorętszego tygodnia ostatnich kilku czerwców :-)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 10.05.2007 19:40

monikak71 napisał(a):nie ma takich dokuczliwych spadków temperatur jak w Polsce, a i w morzu temperatura nie jest tak ekstremalna - byliśmy w lipcu i woda miała 17 stopni.

To mieliście szczęście! bo rok temu w lipcu temperatura wody w Bałtyku miała jakieś... 8 stopni :-O
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 10.05.2007 20:11

krzychu_72 napisał(a):
To mieliście szczęście! bo rok temu w lipcu temperatura wody w Bałtyku miała jakieś... 8 stopni :-O

To zaczynam myśleć, że jestem urodzona pod szczęśliwą gwiazdą ;)
marandi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marandi » 13.05.2007 07:59

Ja jadę 9 czerwca na dwa, a może nawet 3 tygodnie. Liczę na opalanie i kąpiele w morzu tak samo jak w środku sezonu. Czy dobrze? Głównie chodzi o mojego 5-letniego synka - czy woda nie będzie zimna?
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 13.05.2007 08:53

MARANDI,
ja mam dokładnie takie same plany, tyle, że jadę od 2 do 9 czerwca. Mamy 2,5 letniego szkraba i nie dopuszczam myśli, że mogło by być zimno i padać.
Niebawem chyba zacznę zaklinanie pogody :-)
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 16.05.2007 20:18

Jeśli Masz dotęp do kanału TVN Meteo to tam regularnie podają aktualą pogodę w CRO oraz temperaturę jadranu. Ale z moich doświadczeń wynika (jężdżę zawsze w drugiej połowie czerwca) że na początku lubi czasem popadac choc temperatury nie spadają poniżej 20 ztopni.
Pozdrav.
monikak71
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) monikak71 » 16.05.2007 20:44

Dzięki Bolo,
będę zatem śledzić TVN METEO i żeby mi żadnych złych wieści nie podawali ;-)
Mam nadzieję, że deszczyk nas oszczędzi i że będzie to wyjątkowo suchy początek czerwca.

Pozdrawiam.
correos
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) correos » 18.05.2007 07:26

Temperatura wody http://www.wetteronline.de/eurowas.htm następnie z lewej strony kliknąć na "Mittleres Mittelmeer" aktualnie 20-22 stopnie :) mam nadzieje ze moja 3 letnia corka nie bedzie chciala wychodzic z wody :) wyjezdzamy 9 czerwca
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 31.05.2007 17:25

monikak71 napisał(a):Dzięki Bolo,
będę zatem śledzić TVN METEO i żeby mi żadnych złych wieści nie podawali ;-)
Mam nadzieję, że deszczyk nas oszczędzi i że będzie to wyjątkowo suchy początek czerwca.

Pozdrawiam.

Życzę ci wspaniałej i słonecznej pogody i jak najcieplejszej wody (o resztę pewnie sama zadbasz) I pozaklinaj trochę tę pogodę na miejscu żeby i dla mnie coś zostało. 16 czerwca wyjazd. Pozdrawiam.
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone