czy może ktoś ma jakieś doświadczenia w podrózy pociągiem z Polski do HR? podobno jest jakieś połączenie z bratysławy. znalazłem kilka ale nie wiem jakie są ceny biletów.
Twój list jest z lipca i pewnie już wróciłeś ale dla tych co jeszcze planują (tak jak ja) opiszę jak we dwójkę jechaliśmy latem 2002 r. ze śląska do chorwacji pociągiem. Kalkulowalismy jak najtaniej (skromne studenckie fundusze). Ceny (podane za 1 bilet normalny) nie powinny sie zbyt wiele różnić.
Wyjazd rano osobowym Katowice-Zwardoń (można również Katowice Cieszyn, ew. Czeski Cieszyn) - cena biletu ok. 12 -15 zł. Ze Zwardonia do Cadcy cena 1,5€ (z Czeskiego Cieszyna do Cadcy ok. 6-8 zł). Z Cadcy expresem do Bratyslawy - 250 koron słowackich - 28 zł . W Bratysławie bylismy ok. g 14. Z Bratysławy pociągiem do Gyor na Wegrzech ale z biletem tylko do Rajki (1 stacja na Wegrzech) - cena 120 koron. W Rajce pociag stoi ok. 15 minut i mozna po odprawie celnej (nie wiem czy po wejsciu do UE dalej takowa jest) bilet kupic na stacji lub po prostu poczekac na kondziarza, bilet Rajka - Gyor 400 HUF (Forintów) (100 HUF to po obecnym kursie 1,8 PLN). W Gyor IC do Sombathely a tam przesiadka na osobowy do Nagykanizsa) - razem cena 2100 HUF (wraz z 400 doplaty do IC), w Nagykanizsa bylismy o 21 i tam mieslimy spać (na kempingu - jest na zachodnim krancu miasta). Na migi od kierowcy miejskiego dowiedzelismy sie jaki autobus tam jedzie (dzis juz nie pamietam numeru) bilet komunikacji miejskiej kosztował 115 HUF w 1 stonę. Rano jazda 30 km pociagiem do Gyekenyes na granicy Chorwackiej (cena 200 HUF). A tam przesiadka na pociąg do Koprivnicy (koszt 700 HUF). W Kopivnicy kupilsmy odrazu bilet na pociag do Splitu z przesiadka w Zagrzebiu (koszt 121 Kn, 100 Kn to ok. 60 zł). W Zagrzebiu spedzilismy kilka godzin (bagaże zostawilismy w przechowalni) a wieczorem jechalismy nocnym pociagiem do Splitu, w ktorym bylismy ok. 7 rano.
Sumując koszty podróży Katowice - Split
PL - ok. 20 zł (wraz z biletem przez granice Słowacką)
SK - ok. 370 koron - 41 zł
HU - 3630 HUF - 65 zł
CRO - 121 kn - 72 zł
Razem ok. 200 zł (z czego najdroższy był bilet chorwacki), ale przy cenie biletu do Splitu w taryfie międzynarodowej CIV (ok. 600 zł) to i tak niewiele.
Godziny połaczen i aktualne ceny warto sobie posprawdzać na stronkach wlasiwych kolei.
SK -
http://www.zsr.sk
HU - [url]elvira.mavinformatika.hu[/url]
CRO -
http://www.hznet.hr
Mozna jechać na bardzo wiele wariantów. Generalnie granice warto przekraczać pieszo np w Cieszynie/Czeskim Cieszynie lub w Komarno/Komarom na granicy słowacko - węgieskiej lub jak najkrótszym odcinkiem pociagiem, najlepiej tam gdzie są kolejowe przejscia małego ruchu granicznego, wtedy cena to 1-2 €.
Wracaliśmy podobnym sposobem ze Słoweni, przez Redics na wegrzech - Komarno/Komarom, i Zwardoń. Cena podróży powrotnej (licząc od Redics) zamknęła się kwotą ok. 100 PLN.
Polecam podróż pociagiem, zawsze jest fajna przygoda, spotkani ludzie (kondzarze też) chętnie pomagają. W Czechach, Słowacji, Chorwacji i na Węgrzech nigdy nie spotkałem się z sytacją wymuszenia jakiejs "internacjonalnej tarify" przez kondziarzy co jest nagminne w pociagach miedzynarodowych w Rumunii i Bułgarii (nie raz sie wykłucałem, z różnym skutkiem). Pozdrawiam wszystkich zwolenników podrózowania pociagiem!