Re: Pociąg z Krakowa (via Katowice) do Rijeki i Splitu w 202
napisał(a) AlbatrosPoland » 21.04.2023 15:46
Witam z Bydgoszczy
Temat umarł, bo pociąg nie ruszył. Jeździł za to pociąg z Pragi do Rijeki i Splitu. Trafiła mi się garść ciekawostek. Przeczytałem je w Świecie Kolei:
Praktycznie każdy kurs pociągu kończył się mniejszą lub większą "drama": Zapchane toalety i niedziałająca klimatyzacja, co przy nieotwieralnych oknach i temperaturze w Chorwacji może być problemem. Przyczyną był wiek taboru... i niedostateczne jego serwisowanie.
Wskazano również na brak personelu do obsługi pociągu... (niech zgadnę, samozatrudnienie
, albo najniższe pensje...)
Średnia opóźnienia w lipcu 2022 na kursach do Splitu (grupa wagonów) wyniosła 240 minut na kurs... Jest to 4 godziny średnio.... Pamiętajmy, ze czas jazdy wynosił 21 godzin....
W w/w lipcu opóźnienie było tak duże, że pociąg zatrzymywano w Ogulinie i dalej autobusem. Przyczyną tego było: Zbyt krótki czas na posprzątanie (fachowo obrządzenie ) składu w Splicie. Gdyby ten pociąg jechał do końca, to w drodze powrotnej zaliczyłby spóźnienie już na starcie...
Ciekawą informacją, że pierwsze promocyjne pociągi, dla dziennikarzy i innych ważniaków były prowadzone trakcją podwójną (dwiema lokomotywami), aby..., aby dojechać na czas.... Później już jeden lok...
Kocham pociągi, ale myślę, że te spóźnienia to filozofia firmy, wliczona w cenę.... Cena jest, w pewnej puli, bardzo niska więc ludzie jakoś to zniosą....
Uwielbiam transport, czy to autobusowy, czy to kolejowy z biletami za 1zł + 23 % Vat.... Pracowałem w takiej firmie, nawet na szkoleniach mówiono nam, że cena infolinii ma odstraszać maruderów, co za 1 zł chcą mieć złote podłokietniki...
Pozdrawiam z Bydgoszczu.