napisał(a) cyryl » 12.08.2015 17:50
Witam
Czytając forum skorzystałam z wielu cennych wskazówek. Chciałam podzielić się moimi doświadczeniami dot. autokuszetek. Pociąg z autokuszetkami kursuje, bo udało mi się po tygodniu siedzenia na internecie i korespondencji z wieloma życzliwymi osobami z obsługi kolei serbskich i czarnogórskich dokonać rezerwacji. Oczywiście potwierdzę ten fakt po powrocie. Poniżej informacje, które udało mi się zdobyć od pracowników kolei serbskich i czarnogórskich:
Autokuszetki kursują na trasie z Novego Sadu i z Belgradu do Baru. Jest możliwość rezerwacji przez internet. Należy zarejestrować się na stronie serbskich kolei i dokonać rezerwacji. Potwierdzenie przychodzi mailem, ale nie ma możliwości zrobienia opłaty za rezerwację. Rezerwacja jest ważna 24 h i trzeba do tego czasu odebrać bilety w kasie i zapłacić. (pomocny e-mail w sprawie rezerwacji do Belgradu - adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl). Opłatę przez internet można wnieść tylko na terenie Serbii albo Czarnogóry. Jeżeli ktoś jedzie może zrobić szybką rezerwację w dniu wyjazdu jest szansa, że zdąży odebrać bilety. Bardzo miła pani Ognjenka Andric poleciła mi w przypadku rezerwacji biletów z Novego Sadu abym kontaktowała się z panem Veselin Simovic (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl).
Rezerwacji z Baru do Novego Sadu lub Belgradu pomoże dokonać Wam Mrs.Zeljka Turkovic (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl). (To koleżanka Pani Ognjenki, nie wiem czy udało mi się po licznej korespondencji dokonać tego grzecznościowo metodą zapożyczonego zaufania czy tak to funkcjonuje bo mam na "gębę" zrobioną rezerwację, z podanymi numerami rezerwacji dla samochodu miejsc sypialnych, na za dwa tygodnie i bilety do odbioru do godziny 12.00 w dniu wyjazdu, pociąg odjeżdża o 17.00 z Baru)
ceny:
bilety dla 3 osób dorosłych z Belgradu do Baru - 54,60 Eur
bilety dla 3 osób dorosłych z Novego Sadu do Baru - 61,90 Eur
dzieci do lat 6 podróżują za darmo, 16 -latek traktowany jest jak osoba dorosła
kuszetka typ Bc - 6-cio osobowa -6 Euro za miejsce
przedział sypialny T3 - dla 3 osób - 15 Eur za osobe
przedział sypialny Double 20,00 Eur za osobę - dwuosobowy
autokuszetka 30 Euro (samochód nie może być wyższy niż 155 cm
Razem jak podliczyłam to 61,9+30+45 =136,9 euro = ok. 570 zł