Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pociąg Rijeka - Monachium

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaszmirr
Podróżnik
Pociąg Rijeka - Monachium

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszmirr » 28.05.2012 13:27

Witam, pisałem już odnośnie podróży 31.08. na KRK. Mamy z dziewczyną zamiar wrócić pociągiem z Rijeki do Monachium - jest to nocny pociąg bez przesiadek i tyle wiem, poza tym nic więcej. Ciężko znaleźć jakiekolwiek informacje na temat ceny i jak to wszystko wygląda ogółem. Może wy coś wiecie?
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2012 13:53

tu kalkulator cen biletów..
A poza tym, jakie informacje są Ci potrzebne? Kupujesz bilet, wsiadasz, jedziesz i wysiadasz.. Na stronie HŽ masz kontakt.. wyślij zapytanie i już.
Pozdrawiam
kaszmirr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszmirr » 28.05.2012 21:34

No fajnie, wysłałaś mi kalkulator cen biletów który nic mi nie daje bo nie można sprawdzić ceny do Monachium. A co chcę wiedzieć? Ile kosztuje miejsce siedzące i czy takowe są bo na jednej stronie jest info że niby tylko leżące. Jak wygląda podróż, czy ktoś tym jechał i może coś powiedzieć na ten temat. Czemu odpowiadasz w taki sposób? Nie chce Ci się pisać to tego nie rób.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 28.05.2012 21:45

Gdyby mi się nie chciało, to bym się nie fatygowała...
Ok, kalkulatora rzeczywiście nie sprawdziłam, przepraszam...Dawniej w tym miejscu było automatyczne przekierowanie na niemiecką czy austriacka stonę z kalkulatorem.. byłam pewna, że nadal tak to funkcjonuje, teraz już wiem, że nie...
Ale rada, by wysłać zapytanie chyba nie jest najgorsza.. na stronie masz namiary.
Nie wiem, po co te nerwy...
P.S. Bez urazy, ale jakiej odpowiedzi na pytanie "jak wygląda podróż?" się spodziewasz? W czasach studenckich wielokrotnie jeździłam pociągami międzynarodowymi na relacjach Pl - Slo i Pl- Hr.. ale serio nie wiedziałbym, jak na tego typu pytanie odpowiedzieć.
Chciałam pomóc, nie wyszło.

P.S. dopisane:
tu link na ten kalkulator połączeń międzynarodowych:
http://www.bahn.com/i/view/POL/pl/index.shtml

wyliczył 97.40 E

Kiedy klikniesz na "wyświetl wszystkie szczegóły" masz info, czy konieczna rezerwacja, jaki typ pociągu itp.
Raczej nigdy nie ma tak, że tylko leżące; ale na Eurocity zawsze musisz mieć miejscówkę. Wszystkie ważne info masz na podlinkowanej stronie.

Pozdrawiam
Adam Sz.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam Sz. » 29.05.2012 18:05

No to może tak:

Strona kolei niemieckich DB www.db.de, z prawej strony wyszukiwarka
Lub prościej na sam pociag
EN499

Są tam wszystkie wiadomości - ceny nie ma, bo obowiązuje cena globalna. Tak jak napisał Kasia, normalna cena dziennego expressu z przesiadką to ok. 95 Euro.

O ofertach możesz poczytać tutaj:
http://www.bahn.de/p/view/angebot/inter ... tien.shtml

Nie widzę tu ceny globalnej dla tego pociagu, ale może sie okazać, że będzie to od 29-69 Euro. Tak jest przynajmniej np. w ofercie austriacko-polskiej (od miejsca siedzącego do dwójki sleepingowej).

Możesz też po prostu skorzystac z polskiej wyszukiwarki PKP. Masz to samo, ale po polsku. Nie za bardzo widzę, żeby z Monachium do Rijeki jechało bezpośrednio coś innego jak sleeping i kuszetka. To raczej jest pociąg do Ljubljany, który ciągnie wagony do Rijeki.

W sumie trzeba popytać w informacji kolei niemieckich lub chorwackich. Możesz zapytac też na forach kolejowych. Nie takie rzeczy ludzie wiedzą. Kto pyta, mniej błądzi :wink:

Uzupełnienie:

Warunki specjalne, od strony 51:
DB NZ

Lub tu, ale niezbyt pewne:
http://www.raildude.com/train/rijeka-mu ... t3363.html

Sleeper - TRIPPLE T3 | 3-bed-compartment
Rail pass fare: EUR 30
Standard fare: EUR ??

Couchettes 4 | 4-bed-compartment
Rail pass fare: EUR 20

Couchettes - 6 | 6-bed-compartment
Rail pass fare: EUR 13,50

Seats (only 2nd class)
not available or free
kaszmirr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszmirr » 30.05.2012 18:11

Dzięki za cokolwiek :) Dzisiaj siostra udała się na dworzec i dowiedziała się że ok. 10 czerwca będą promocje i będzie można nabyć bilety już od 29 euro na nocny pociąg. Więc chyba zaryzykuje i kupię z wyprzedzeniem i święty spokój. Jeszcze raz dzięki

Powrót do Alternatywne środki lokomocji