Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pochwalcie się planami wakacyjnymi 2003r.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomek2234
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek2234 » 08.04.2003 20:30

Temat postu: pochwalcie się planami- więc sie chwalę. Chorwacja za kilka miesięcy, a za 2 tygodnie czeka mnie wyjazd na Bali, nie do konca wypoczynkowy, ale jednak. Niestety przygotowania mąci nieco wojna w Iraku (Indonezja to największe panstwo islamu), a przede wszystkim zapalenie płuc w Azji. Mam jednak nadzieję, że za miesiąc znów poczytam Wasze posty a w lipcu wyruszę do Chorwacji.
Pozdrawiam
Roland
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland » 09.04.2003 01:58

Witam-w te wakacje zamierzam dotrzeć do Dubrownika.Chcę przejechać w tamtą stronę trasą Adriatycką, powrót przez góry.Jeżeli macie jakieś adresy fajnych kwater, byłbym bardzo wdzięczny,za udostępnienie ich.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Łączę pozdrowienia-Roland
ANIULKA
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANIULKA » 09.04.2003 17:51

Pod koniec maja wybieram się na 10 dni na wyspę Brać, mam nadzieję zwiedzić też Split, Dubrownik, Makarską... :lol: To moja pierwsza podróż do chorwacji 8)
A.
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 09.04.2003 18:38

nie wiem czy pojadę w maju, jak planowałam, nie wiem czy dojade do Czarnogory jak planowalam.... Ale na pewno pojadę do HR i tylko to się liczy :lol: Po prostu wsiadziemy w autko i gdzie dojedziemy tam będziemy a jak wrócę to pochwale się wspomnieniami wakacyjnymi, bo planowanie coś mi w tym roku nie wypaliło :cry: i boje się zapeszyć :wink:
new
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) new » 09.04.2003 21:50

Witam wszystkich...
wybieram się z końcem kwietnia na trzy tygodnie do Dalmacji
bedę szaleć, planuje zwiedzać, robić zdjęcia,odpoczywać i wrócić....
new :lol:
Marcin W.
Croentuzjasta
Dalmacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin W. » 09.04.2003 22:36

Witam i pozdrawiam. My rodzinką i może jeszcze jedni znajomi wybieramy się 13 czerwca do Chorwacji do Baska Voda na 1 tydzień i gdzies jeszcze na 2 . W tym roku planujemy więcej zobaczyć bo dzieciak będzie mieć prawie 3 lata i da żyć.
Pozdrawiam
Cześć
grazka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grazka » 11.04.2003 16:57

Roland podałeś zły adres :!: maill adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl nie istnieje :!:
Grazka :wink:
olaf

Nieprzeczytany postnapisał(a) olaf » 11.04.2003 19:10

Cześć!
W drugiej połowie czerwca wybieram się na dziesięć dni na Hvar (wcześniej Krk i Istria). Jak do tej pory nie zawiodłem sie na Chorwacji i myślę, że nie zawiodę się i tym razem.
Widzę, że wielu odwiedzających Forum planuje odwiedzić Czarnogórę. Byłem tam w ubiegłym roku i gorąco polecam. Proponuję jednak nie ograniczać się do okolic Zatoki Kotorskiej, ale pojechać dalej do Ulcnij (np. Petrovac i Bar nie zrobiły na mnie wrażenia). Jest to prawie przy granicy z Albanią (ma to również swoje złe strony), ale prawie orientalny charakter miasta, wspaniałe piaszczyste plaże i pobliskie Jezioro Szkoderskie oraz niższe niż w Chorwacji ceny (w restauracjach, sklepach jak i pobyt - mieszkałem w Hotelu Albatros - obszerny pokój z lodówką, TV i klimatyzacją, niezłe jedzenie na przełomie czerwca i lipca to wydatek ok. 160 EURO od osoby), rekompensują nadłożone kilometry.
I jeszcze jedno. Jeżeli chodzi o dojazd (ja staram się zawsze nie wracać tą samą drogą co przyjechałem) to podróż jest nieco męcząca. Większość z odwiedzających Czarnogórę przyjeżdża od strony Chorwacji. Jest to najlepszy wariant - nie są wymagane wizy. Jeżeli jednak chcecie podróżować przez Serbię (jest to najbliższa trasa z okolic Śląska, Krakowa, Wschodniej Polski) to czeka was wykupienie na granicy wizy za ok. 10 EURO od osoby (adnotacja o jej wykupieniu wraz z numerem waszego paszportu znajdzie sie na małej błękitnej karteczce, którą należ oddać przy opuszczaniu Serbii lub Czarnogóry - nie próbujcie jej zgubić!). Musiałem również udokumentowąć opłacony pobyt w hotelu. Tak na marginesie służby graniczne w przeciwieństwie do obecnej chyba na każdym większym skrzyżowaniu Policji, w Serbii są raczej niemiłe i trudno od nich oczekiwać pomocy. Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to Zielona Karta jest tam honorowana. Jeszcze jedno. Jeżeli będziecie planowali nocleg (myślę, że nawet przy dwóch kierowcach jest konieczny) na trasie z Polski to zatrzymajcie sie na Węgrzech. W Serbii obowiązują w hotelach wyższe 2-3 krotnie stawki dla cudzoziemców (ja zapłaciłem 60 EURO), a i znalezienie wolnego pokoju nie jest łatwe. Drogi nie najlepsze (nie ma jednak dziur), w większości w górach, ale za to piękne krajobrazy i niezapomniane wrażenia. Dla nielubiących eksperymentowć sugeruję podróż nieco dla mnie nieco nużącą Adriaticą.
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 22.04.2003 16:49

Ja w lipcu jadę do Vodic. Wcześniej byłem w Novalji (wyspa Pag) i na Murterze. A w połowie lipca jeszcze prawdopodobnie pojadę do Rzymu, ale na razie jeszcze to nie jest pewne.

Przy okazji, jako że to mój pierwszy post, witam wszystkich użytkowników forum i miłośników Chorwacji.
Melek
Odkrywca
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melek » 24.04.2003 08:38

Ja na 80% (zalezy od funduszy) jade do chorwacji w drugiej polowie sierpnia (za porada Grazki) do Makarskiej , wezme samochod ,namiot dziewczyne pod pache (moze znajomych) i jazda!!!!
W tamtym roku bylem pierwszy raz w chorwacji i sie zakochalem!!!
Pozdrowienia.
Cube
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cube » 24.04.2003 10:43

No ja jade ok 6-7 lipca na 2 tygodnie do Dalmacji i tu jest problem. Mam 2 miejsca do wyboru. 1 to kemping kilka kilometrow za Omisem (polecony prze Leona) bylem tam rok temu i bylo super. 2 to ofcozz Makarska - jednak centrum mnie zalamalo - straszne tlumy na plazy i woda metna (w porownaiu z nr1). Stad moje pytanko zna ktos jakis Camping na obzerzach Makarskiej zeby bylo mniej tloczno i czysciej a zarazem miec blisko do centrum?? Wiem ze bedzie ciezko ale tak liczne grono zyczliwych fachowcow - moze cos pomoze?? W zeszlym roku liczylem i sie nie przeliczylem :)) pozdrowka
Melek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Melek » 25.04.2003 08:35

Ja tez bardzo chetnie poslucham rady,poniewaz rowiniez wybieram sie do Makarskiej na kemping, Cube mam nadzieje ze po przyjezdzie zdasz kruciutka relacje :lol:
pozdrowienia
Izabella
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izabella » 25.04.2003 11:30

Czesc, Darmar!!!A ja mam ciekawe wakacje...bo ich nie mam w ogole. :cry: Cale wakacje bede pracowac ciezko, by starczylo nam na przeprowadzke do Chorwacji, gdyz przeprowadzamy sie z mezem i dzieciakami na stale do Splitu.W koncu sierpnia.Ale szczerze, to marzy mi sie chata w Makarskiej i zrobie wszystko jak tylko nostryfikuje swoj dyplom by zaraz zaczynac z budowa.Pozdrowienia dla wszystkich Chorwatofilow!!!Buziaki!!! :P
Cube
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cube » 26.04.2003 11:41

Melek relacje zdam obowiozkowo - choc sadze ze bedzie ona podobna do zeszlorocznej :) znaczy bardzo pozytywna :) Wszelkie znaki na niebie wskazuja ze wyladujemy w tym samym miejscu co rok temu. Jak dla mnie raj na ziemi 8)

pozdrawiam
Bozena

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena » 30.04.2003 17:57

Izabella napisał(a):Czesc, Darmar!!!A ja mam ciekawe wakacje...bo ich nie mam w ogole. :cry: Cale wakacje bede pracowac ciezko, by starczylo nam na przeprowadzke do Chorwacji, gdyz przeprowadzamy sie z mezem i dzieciakami na stale do Splitu.W koncu sierpnia.Ale szczerze, to marzy mi sie chata w Makarskiej i zrobie wszystko jak tylko nostryfikuje swoj dyplom by zaraz zaczynac z budowa.Pozdrowienia dla wszystkich Chorwatofilow!!!Buziaki!!! :P
:D Witaj Izabello ja tez mieszkam w Splicie mam nadzieje ze sie spotkamy i razem wypijemy kawe,mozesz mi napisac pare słow adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Czekam na twoj list.
Pozdrowienia Bozena.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko