Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobyt ze zwiedzaniem.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
miazgaj
Plażowicz
Pobyt ze zwiedzaniem.

Nieprzeczytany postnapisał(a) miazgaj » 20.02.2006 17:34

Jako, że jestem nowym forumowiczem to się przywitam - Witam wszystkich.
Do chorwacji już się wybieram i wybieram.... no i wkońcu postanowiłem, że to będą te wakacje. Opcje są dwie jeżeli uda nam się dobrać jedną parę to napewno pojedziemy samochodem w 4 osoby i tu już zaczynają się pytania - szukam takiego miejsca pobytu aby łączyło w sobie bliskość do plaży jak i bliskość to atrakcji turystycznych Chorwacji bo napewno niechce spędzić czasu na leżakowaniu chociaż jakiś dzień na plaży napewno będzie dobrym rozwiązaniem. Dobrze by było aby miejscie było przy plaży a jak najwięcej atrakcji było w obrębie 70-80km od ciekawych miejsc do zobaczenia. Jak ktoś by miał namiary na jakieś ciekawe miasta i odrazu kwaterki na 4 osoby to był bym wdzięczny.
... i drugra opcja jeżeli nieznajdziemy chętnych to zostanie biuro podróży bo raczej autkiem w dwie osoby to Chorwacji to mało ekonomiczne rozwiązanie. Co do biura podróży już zlokalizowałem ciekwą wycieczke 10dniową za ok 1400zł od osoby 'dalmańska eskapada" dużo zwiedzania ciekawe miejsca: plitvickie jeziora, Split, Togir, Dubrownik, Krka, i pytania dodrugiej opcji może macie coś ciekawszego sprawdzonego.
Pozdrawiam
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 20.02.2006 17:47

A kiedy chcecie jechac????

My akuart ( myślę ) dużo zwiedzamy, mamy zawsze program i konkretny plan tego co bedziemy robić a do tego znamy się juz na Chorwacji bo tym razem jedziemy 3 raz. Nasze wyprawy bliskie sa temu co realizują biura podróży z tym ze spimy w jednym albo w dwóch miejscach, no i jest jednak mniej męcząco bo bez przenoszenia się a raczej "zwiedzanie satelitarne okolic w promieniu 200 km".

Ja jade na poludnie Chorwacji w tym roku.
Baze planuje mieć na Peljesaczu i stamtad ruszac sie od Cavtatu - Dubrovnika po Makarską , wraz z Korculąi Mljetem.

Jakbyście chcieli się dolaczać to nie ma problemu.
miazgaj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miazgaj » 20.02.2006 19:24

Data wyjazdu jeszcze niejest sprecyzowana... muszę się obronić i napisać pracę licencjacką a raczej odwrotnie(jak by niebyło szkoła turystyczna) Z chęcią zabralibyśmy jakąś parę albo dołączylibyśmy się do niej gdyż autko jakim dysponujemy to małe renault clio.
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 20.02.2006 19:51

My mamy sztywny termin od 1 wrzesnia do ok. 15ego.
Montujemy ekipę kilku samochodów ( glownie warszawiacy )
z zamiarem wynajęcia wspolnie wiekszej kwatery ( kilka aprtamentów obok siebie ).
My jedziemy duża Astra Kombi.
Jakibyście chcieli coś wiecej wiedzieć to juz na priva majlowo albo na GG dajcie znać.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 20.02.2006 21:11

Ja też wolę zwiedzanie od ciągłego leżenia na plaży. Wydaje mi się że idealne są okolice Zadaru - wystarczy spojrzeć na mapę - im dalej na południe od Zadaru, tym Chorwacja robi się węższa i właściwie można poruszać się tylko w dwóch kierunkach - północ lub południe. W okolicach do obejrzenia oczywiście Zadar, ale poza tym w promieniu mniejszym niż 100 km są: Split, Trogir, Plitvickie, Pag, wyspy "Riwiery Zadaru", łącznie z archipelagiem Kornati i Dugim Otokiem. No i jeśli ktoś lubi - a ja lubię bardzo - o rzut kamieniem mamy do dyspozycji całkiem wysokie góry Velebit z niezłą siecią szlaków. Duży minus jest jeden - do Dubrovnika ponad 350km, więc jednodniowa wycieczka nie wchodzi w grę...
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 20.02.2006 21:42

Hej
Riviera Makarska chyba też jest całkiem całkiem. W jedną Park Krka (podobny do Plitvic) z drugiej Dubrownik, Madjugorie niedaleko, Brać, Hvar, Mljet no i ogólnie bardzo ładnie.

Tutaj zdjęcie plaży w Baśka Voda koło Makarskiej

Obrazek

A tak w ogóle to ja planuje być na Korculi na początku września więc pewnie się będziemy gdzieś mijać.
Do zobaczenia w CRO Pozdrav.
Ostatnio edytowano 20.02.2006 21:53 przez RadaR, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.02.2006 21:52

RadaR napisał(a):Hej
Riviera Makarska chyba też jest całkiem całkiem. W jedną Park Krka (podobny do Plitvic) z drugiej Dubrownik, Madjugorie niedaleko, Brać, Hvar, Mljet no i ogólnie bardzo ładnie.

Tutaj zdjęcie plaży w Baśka Voda koło Makarskiej

[img]http://radarec.w.interia.pl/Baśka%20Voda.jpg[/img]

A tak w ogóle to ja planuje być na Korculi na początku września więc pewnie się będziemy gdzieś mijać.
Do zobaczenia w CRO Pozdrav.

Zamiast Međugorje sugeruję Mostar, a dołożyć jeszcze można dolinę Neretvy :)

Plumek
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 20.02.2006 22:06

Moj top trzy w Chorwacji to:
Obrazek
jako nr. 1

Obrazek
jako nr. 2

i

Obrazek[/url]
jako nr 3

oczywiście pod względem zwiedzania :D
miazgaj
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) miazgaj » 20.02.2006 22:19

Dzięki za propozycje jak narazie.... jestem na etapie doglądanie wszystkiego co proponujecie, i nasówa mi się jeszcze pytanko czy istnieją na miejscu biura podróży organizujące jednodniowe wycieczki na stronce wyczytałem, że są ale więcej informacji niewyczytałem.. wg mnie jest to dobre rozwiązanie a opłaty z tego co pamiętam po wizycie np w Czechach nie są zbyt duże i czasami nieopłaca się jeździć samochodem, jak coś więcie na ten temat to proszę o jakies informacje - namiary na biura ceny....
Te zdjęcia, które pokazujecie pełna rewelacja te jeziorka coś podobnego widziałem w skalnym mieście w czechach również polecam - było jedno ale duże....
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 20.02.2006 22:44

Do aneta_jacek
Pierwsze zdjątko to Plitvice??
Aha i jeszcze ostatnie?
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.02.2006 22:49

Nie jestem Anetą lub Jackiem ale......:
1. Plitvice
3. Pula
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 20.02.2006 22:54

Jeżeli chcesz pojechać na wycieczkę " Dalmatyńska eskapada " z Rainbow Tours to nie polecam. Byłem z tym biurem w ubiegłym roku. Wielka pomyłka. W tym roku wybieramy się własnym transportem.
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 20.02.2006 23:10

Dzięki NIEaneto_jacku :)
Też bym sugerował własny transport. Mimo wszystko jest wygodniej na miejscu a koszty podróży chyba nie są większe. W tamtym roku wydając sporo na miejscu na dwa tygodnie i dwie osoby wydaliśmy 2600 z tym że 3 osoby w aucie ale na dwie może byśmy wydali ze 100zł więcej góra 200zł.
A te wycieczki zorganizowane ... eh
Pozdrav
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 20.02.2006 23:16

miazgaj napisał(a):Dzięki za propozycje jak narazie.... jestem na etapie doglądanie wszystkiego co proponujecie, i nasówa mi się jeszcze pytanko czy istnieją na miejscu biura podróży organizujące jednodniowe wycieczki na stronce wyczytałem, że są ale więcej informacji niewyczytałem.. wg mnie jest to dobre rozwiązanie a opłaty z tego co pamiętam po wizycie np w Czechach nie są zbyt duże i czasami nieopłaca się jeździć samochodem, jak coś więcie na ten temat to proszę o jakies informacje - namiary na biura ceny....

Oczywiście - na miejscu jest całe biur zatrzęsienie. A niektóre nawet po polsku te wycieczki mają ;) Dla 4 i więcej osób to się nie opłaca - w sensie finansowym. Dla 2 wychodzi znacznie lepiej. Dla jednej też. Poza tym - nie musisz się martwić, czy znajdziesz miejsce do zaparkowania, ile się nakręcisz zanim zaparkujesz, nie napijesz się chłodngo piwka ani nie podelektujez się innymi trunkami - jeśli jesteś kierowcą. Wycieczka jest z przewodnikiem w jęz. polskim, czasem nawet z fajnym pilotem, który opowiada po drodze. Wszystko ma swoje wady i zalety. Jak jedziesz autem - to z kolei możesz przystanąć, gdzie chcesz, możesz wracać, kiedy chcesz - choćby i nad ranem, itd.

Tu masz przykładowe wycieczki i ceny :)

Plumek
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 21.02.2006 10:31

1. Plitwice - (nie porównujcie do Piaskowego Jeziorka w Czechach to to "inna liga " ) :D :D Skalne miasta czeskie sa malutkie a Plitvice zachwycaja czyms unikalnym na skale europejską. Na pełne zwiedzanie potrzeba calego dnia.
2. to Dubrovnik w moim pojęciu piękniejszego i oferującego wiecej do zwiedzania miasta w Chorwacji nie ma
3. to faktycznie Pula a dokładnie rzymski amfiteatr. Pula to perła na Istrii , miasto ktore "oddycha" historia - stąd u mnie jako trzecie.

całe Plitvice
PULA
Dubrovnik

ps ANIA MA RACJE.
z organizowanych rzeczy polecam fish-piknicki to tego samemu sie nir zrobi :D :D
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne