Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobyt stały w Chorwacji

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kfz
Autostopowicz
Pobyt stały w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kfz » 04.08.2006 12:49

Witam szanownych grupowiczów :)
szukam, szukam i nie mogę znależć informacji:
może ktoś z Was orientuje się jakie są warunki pobytu stałego, obywatela polskiego, w Chorwacji. Pobyt nie w celach pracy.
Pracuję w internecie i chętnie zamieszkałbym na pare lat właśnie w Chorwacji. Oczywiście orientuję się jak będzie po wejściu Chorwacji do Uni, ale jak to wygląda na dzień dzisiejszy?
Dziękuję za ewentualne info i pozdrawiam.
Marek
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 04.08.2006 13:52

Obywatele polscy mogą wjeżdżać i przebywać w Chorwacji bez wiz do 90 dni. Powyższe uprawnienie nie dotyczy osób, które zamierzają podjąć pracę, naukę w chorwackich szkołach i uczelniach, a także udających się na pobyt stały; powinny się one ubiegać o specjalne zezwolenie władz chorwackich, będące podstawą do wydania wiz w przedstawicielstwie dyplomatycznym Chorwacji.

http://www.ambasadapoljska.hr/pl/info_dla_przy.htm#3

gdyby to było takie proste to już bym tam mieszkała :)
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 04.08.2006 14:32

Zgadzam się z Japoną, gdyby to było takie proste...:)
Trochę nietypowa sytuacja, na forum był ten temat poruszany, ale częściej pod kątem możliwości uzyskania zezwolenia na pracę w Chorwacji lub ożenku z obywatelem Chorwacji.
Zakon o strancima czyli ich Ustawa o obcokrajowcach odnośnie stałego pobytu w RH mówi, że zezwolenie na pobyt stały może dostać obywatel który:
1. do dnia złożenia wniosku o zezwolenie na pobyt stały, miał nieprzerwanie przez 5 lat zezwolenie na pobyt tymczasowy lub
2. od 3 lat jest w związku małżeńskim z obywatelem Chorwacji lub innym obcokrajowcem posiadającym zezwolenie na pobyt stały

Wyjątkowo zezwolenie na pobyt stały pełnoletni obywatel może dostać z powodów humanitarnych lub gdyby Republika Chorwacji miała z tego jakieś korzyści.

Do tego aby otrzymać zezwolenie na pobyt stały trzeba mieć oczywiście zapewnione środki utrzymania, miejsce zamieszkania, ubezpieczenie zdrowotne no i być niekaranym

Pobyt obcokrajowca ustawa dzieli na: pobyt do 90 dni (wiza nie jest konieczna), pobyt tymczasowy i pobyt stały.
Na pobyt tymczasowy musi mieć zezwolenie obcokrajowiec, który
-zamierza przebywać w RH dłużej lub z innych powodów niż te na podstawie których wydano wizę
-do wjazdu do RH nie potrzebuje wizy ale planuje pozostać dłużej niż 90 dni lub z powodu: pracy, kształcenia, łączenia rodziny, innych uzasadnionych powodów określonych prawem lub umową międzynarodową
-pracuje jako...i tu następuje w 95 artykule długa lista typu wykładowcy uniwersyteccy itp. ale nie ma tu przypadków o jakim mówisz.

Chyba niewiele pomogłam, bo fakty są takie, że niełatwo jest zostać w Chorwacji na dłuższą metę, zapewnić sobie tam jako takie życie i pewne prawa. Nawet zawarcie małżeństwa z tambylcem;)tak na prawdę niewiele ułatwia.
Sama w takiej sytuacji po prostu spakowałabym walizki, wyjechała do Zagrzebia, Splitu czy innego miasta (poza sezonem raczej nie wyobrażam sobie życia w jakiejś mieścinie nad morzem bo życia tam zamiera zupełnie) wynajęła jakieś 4 kąty i przekonała się czy mi życie tam odpowiada. W międzyczasie na miejscu w odpowiednich urzędach i ministerstwach można zebrać informacje i pomyśleć o wizie. Natomiast to co wiem z doświadczenia to nawet jako studentka Uniwersytetu w Zagrzebiu miałam masę latania, załatwiania, rozmowy na policji (a po co przyjechałam, ile zostaję, co będę robić i z czego się utrzymywać, choć pojechałam niby po prostu w celu kształcenia się). W efekcie na kolejne pobyty olałam biurokrację i latanie po urzędach i pracowałam i mieszkałam jakby to ładnie określić "na lewo".
Życzę jednak powodzenia, jeśli by Ci się udało chętnie się dowiem jak tego dokonałeś:)
kfz
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kfz » 04.08.2006 15:41

Dziękuję za próby odpowiedzi.
Wysłałem już zapytanie do ambasady.
Małżeństwo, jak narazie, nie wchodzi w grę, bigamia w Chorwacji jest chyba też niedozwolona :)
Mam zamiar nabyć w Chorwacji ,,mały domek,, ale znam ten kraj tylko z pobytów wakacyjnych i przed taką decyzją chcę poznać troche życia tam, w dniu powszednim.
A nie chciałbym, żeby, powiedzmy po paru miesiącach ,,poważni panowie,, mieli do mnię jakieś pretensje :)
Różne są realia w różnych krajach.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Marek
maalena
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maalena » 04.08.2006 16:13

No może ambasada coś konkretnego podpowie:) Z tego co wiem zakup nieruchomości to też trochę skomplikowana sprawa :? Znajomy kupił 3 lata temu dom na Pagu ale nie mógł tego zrobić jako osoba prywatna, musiał założyć tam spółkę i dopiero na tę spółkę zakupił dom. Ale wszystko jest do przeskoczenia jak się bardzo chce:)
bogi
Autostopowicz
domek w cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogi » 28.05.2007 12:15

kfz napisał(a):Dziękuję za próby odpowiedzi.
Wysłałem już zapytanie do ambasady.
Małżeństwo, jak narazie, nie wchodzi w grę, bigamia w Chorwacji jest chyba też niedozwolona :)
Mam zamiar nabyć w Chorwacji ,,mały domek,, ale znam ten kraj tylko z pobytów wakacyjnych i przed taką decyzją chcę poznać troche życia tam, w dniu powszednim.
A nie chciałbym, żeby, powiedzmy po paru miesiącach ,,poważni panowie,, mieli do mnię jakieś pretensje :)
Różne są realia w różnych krajach.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
Marek

witaj Marku,

mam pytanko odnośnie tego domku. Również zamierzam zakupić jakąś małą nieruchomosć na południu Dalmacji i nie wiem jakie sa przeszkody. Jesli masz wiedzę w tym temacie proszę o podpowiedź.

Pozdro

Adam
Użytkownik usunięty
Re: domek w cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.05.2007 12:31

bogi napisał(a):.... zamierzam zakupić jakąś małą nieruchomosć na południu Dalmacji i nie wiem jakie sa przeszkody....

Moim zdaniem nie ma sensu teoretyzować, bo niestety przepisy swoje a życie swoje. Najlepiej skontaktować się z kimś kto pośredniczy w obrocie nieruchomościami np. w Chorwacji. W Polsce na dość dużą skalę zajmuje się tym Carisma w Gdyni (mają swoją www). Najlepiej skontaktowac się z nimi - skoro przeprowadzili już trochę transakcji pomiędzy Polakami i Chorwatami to będą wiedzieli jakie warunki należy spełnić żeby kupic nieruchomość na terytorium HR.
Pozdrav :papa:

Powrót do Chorwackie ABC