Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po trochu i po łebkach, czyli pod namiot do Grecji - 2011.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 12:22

Wkleję jeszcze kilka zdjęć z miejsca widokowego pomiędzy Klasztorem Św. Trójcy a pozostałymi obiektami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok na monastyr Varlaam i Wielki, który bedziemy zwiedzać w środku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A oto i sam punkt widokowy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejny odcinek już sprzed Wielkiego Meteoru (Przemienienia Pańskiego)

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.07.2011 13:15

Zajawka oraz najnowsze zdjęcia - piękne.
Do reszty dopiero dotrę. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 26.07.2011 13:29

Nie da się ukryć - piękne miejsca!
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.07.2011 13:30

Muszę przyznać, że Meteory robią wrażenie!

Ja również byłam przekonana, że są położone w górach :wink: Relacje kształcą :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 14:45

Witam.

Franz napisał(a):Zajawka oraz najnowsze zdjęcia - piękne.

Ktoś napisał, że ta zajawka jest taka... "Franzowa" :wink: ale gdzieś mi ta opinia zniknęła z relacji :?

Franz napisał(a):Do reszty dopiero dotrę. ;)

Środek to typowy zapychacz. :)

Fajnie, że już wróciłeś do pisania na forum.
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.07.2011 14:52

Interseal napisał(a):Ktoś napisał, że ta zajawka jest taka... "Franzowa" :wink: ale gdzieś mi ta opinia zniknęła z relacji :?

Mariusz. Ale nie Ty. ;)

Interseal napisał(a):Fajnie, że już wróciłeś do pisania na forum.

Mam sporo różnych zaległości, ale najdłuższy wypad wakacyjny już za mną, więc będę stopniowo dorzucał kolejne odcinki.

Cieszę się, że Ty piszesz po zauważalnej nieobecności na forum. :P

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 14:59

maslinka napisał(a):Muszę przyznać, że Meteory robią wrażenie!

Meteory znałem wcześniej z kilku zdjęć z netu i prawie zawsze były to spektakularne ujęcia Monastyru Św. Trójcy lub Russanou.
Drugim źródłem był wspomniany wcześniej film, a tam to już same spektakularne sceny :wink: Dlatego miałem trochę błedne wyobrażenie, że meteory to niezliczona ilość samotnych maczug skalnych w jakichś wysokich górach, na których czubkach zbudowano kościoły.

maslinka napisał(a):Ja również byłam przekonana, że są położone w górach :wink: Relacje kształcą :D

Dolina jest otoczona górami, natomiast same Meteory wyrastają ostro z ziemi. Bardzo fajnie oddają to zdjęcia satelitarne.

Pozdrawiam.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 26.07.2011 16:02

Interseal napisał(a):Podczas urlopu spaliśmy w pięciu różnych miejscach, problem nie stanowią same dzieciaki, dla których to żaden problem, a wręcz atrakcja.
Uciązliwe jest pakowanie i rozpakowywanie całego majdanu. Codziennych przeprowadzek poprostu sobie nie wyobrażam z taką ilością rzeczy.

Witam Interseal,

W ramach szukania natchnienia i pomysłów na przyszły rok nadrabiam właśnie zaległości w lekturze greckich relacji ... my co prawda bardziej gustujemy w kwaterowym modelu KOL'a, ale tym bardziej wyrazy uznania dla Was za zdolność namiotowania z taką małoletnią młodzieżą :D ...

Wczoraj pisałem w innym wątku, że łączenie Trasy Transfogarskiej z GR to rozwiązanie awangardowe, ale tu widzę, że pomysł się popularyzuje :) ... i słusznie, bo trasa jest tego warta ... nie wiem czy śledziłeś 3 lata temu naszą relację, ale tam możesz sobie podejrzeć co straciliście po południowej stronie zbocza ...

Czekam na cd GR ...

Pozdrawiam,

PAP
Joanka23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joanka23 » 26.07.2011 17:08

Trochę w tyle zostałam, ale już nadrobiłam. :lol:

Kamping Poseidon Beach rozbawił mnie tak, że aż rodzinkę zwołałam, żeby im pokazać. :lol: Ludzie to mają pomysły... :roll: Mówisz, że Wy w drugą stronę byliście atrakcją... -ciekawe czy Wam zdjęcia ukradkiem robili... :wink: - może też na jakimś forum greckim jesteś i nawe nie wiesz... :wink:

Zdjęcia z tego sztormowego dnia też super!

A Meteory... co tu pisać, zawsze robią wrażenie! 8)

Pozdrawiam serdecznie i czekam na ciąg dalszy!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 18:09

PAP napisał(a): W ramach szukania natchnienia i pomysłów na przyszły rok nadrabiam właśnie zaległości w lekturze greckich relacji ... my co prawda bardziej gustujemy w kwaterowym modelu KOL'a, ale tym bardziej wyrazy uznania dla Was za zdolność namiotowania z taką małoletnią młodzieżą :D ...

Dzięki. Tydzień przed wyjazdem zrobiliśmy sobie małą próbę namiotowania przed domem u dziadków - wyszła pozytywnie. :wink:

PAP napisał(a): Wczoraj pisałem w innym wątku, że łączenie Trasy Transfogarskiej z GR to rozwiązanie awangardowe, ale tu widzę, że pomysł się popularyzuje :) ... i słusznie, bo trasa jest tego warta ... nie wiem czy śledziłeś 3 lata temu naszą relację, ale tam możesz sobie podejrzeć co straciliście po południowej stronie zbocza ...

Nie wiem, ile trwa zjazd na niziny, ale sam wyjazd jakiś mocno uciążliwy ani długi nie jest. Podobno końcówka drogi mocno zniszczona... Zastanawiam się ile dłużej trwa przejazd przez góry od jazdy krętą, mocno zatłoczoną drogą wzdłuż rzeki Olt.

PAP napisał(a): Czekam na cd GR ...

Niestety, niwiele już zostało. Kilka dni po prostu plażowaliśmy w bezruchu. :)

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 18:21

Joanka23 napisał(a):Kamping Poseidon Beach rozbawił mnie tak, że aż rodzinkę zwołałam, żeby im pokazać. :lol: Ludzie to mają pomysły... :roll: Mówisz, że Wy w drugą stronę byliście atrakcją... -ciekawe czy Wam zdjęcia ukradkiem robili... :wink: - może też na jakimś forum greckim jesteś i nawe nie wiesz... :wink:

W zasadzie większość kampingów które widzieliśmy tak właśnie wygląda. Obcokrajowcy z krajów odleglejszych niż Serbia Bułgaria i Macedonia mieszkają w hotelach lub penjonatach (pierwszy tydzień lipca to najazd młodzieży z Polski na Paralię) a takiego kampingowania jak np. w obecnej relacji Maslinki tam poprostu nie ma.

W okolicznych super marketach można bez problemu kupić plandeki, słomiane maty, sztuczną trawę, podstawowe materiały budowlane i narzędzia.

Pewnego ranka obudziło mnie wiercenie... na sąsiedniej parceli gospodarz wiercił udarem otwory w krawężniku, gdzie potem przymocował drewniany płotek i zakotwił rolkę zielonej włókniny. :wink:

Zastanawia mnie tylko, czy cały ten majdan jest zwijany późną jesienią...?

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 19:25

Teraz trochę zdjęć i widoków z Wielkiego Meteoru (Przemienienia Pańskiego)

Nie wygląda tak imponująco jak mniejsi bracia, choć jest najwyższy i najbardziej znany.
Pomiędzy parkingiem a klasztorem jest mała przepaść, jednak zdjęcie tego nie oddaje.
Obrazek

Obrazek

To już nowoczesna kolejka linowa. Boczne liny służą do stabilizacji wagonika (takie rozwiązanie jest też w Alpach :wink: )
Obrazek

A to stara "kolejka" a raczej wyciąg osobowo - towarowy.
Obrazek

Udogodnienia dla turystów. Wykute krótkie tunele, przwieszki, podmurowane schodki.
Obrazek

Jeszcze w spodniach.... :wink: . W tle monastyr Varlaam.
Obrazek

Dziewczyny zakładają spódniczki pod kolana i możemy wejść do środka. To espozycja we wnętrzu wieży wyciągowej.
Obrazek

W czasie wojny narbardziej ucierpiał monastyr Świętego Stefana (nie ma go w mojej relacji)
Obrazek

Obrazek

Widząc takie barierki, trzeba mieć oko na nadpobudliwe dzieciaki.
Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz Varlaam
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

komin z kuchni chyba dawno nie używany... :)
Obrazek

Obrazek

Wejście do kuchni. We wnętrzu ciemno. Okopcone ściany i sufit...
Obrazek

Wejście do cerkwi.
Obrazek

Dzwon z oryginalnym "sercem". Nie zlokalizowałem kołatki, czyli podobnej deski do kołatania wzywającego na modlitwę.
Obrazek

Wewnetrzny dziedziniec
Obrazek

Kierujemy się do wyjścia. trochę schodków i młodszy wymaga lektyki :?
Obrazek

Z młodszym już po drugiej stronie przepaści oddzielającej Monastyr od parkingu.
Obrazek

Po krótkiej naradzie, rada stwierdza, żę dzieciaki będą znudzone zwiedzaniem kolejnych wnętrz. Decyzja - zjeżdżamy do Kastraki by docelowo coś zjeść.

c.d.n.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.07.2011 19:40

Pochłonąłem całość. Bardzo zacne. :D

piotrf napisał(a):Pamiętam przejście Giurgiu-Ruse w latach . . . odległych :wink: gdy opłaty wyniosły nas , jako innostrancow około 50 USD z tzw. sterylizacją samochodu - przejazdem przez . . .

W 1976r za przejście piechotą przez most nie zapłaciłem nic. :lol:

Interseal napisał(a):W zasadzie większość kampingów które widzieliśmy tak właśnie wygląda.

Nie tylko w Grecji. Większość włoskich kampingów też na tej samej zasadzie funkcjonuje.

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 20:35

Franz napisał(a):Pochłonąłem całość. Bardzo zacne. :D

Szacunek za poświęcenie czasu. :)
Dzięki Wojtek.

Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 22:14

Zjeżdżamy drogą do Kastraki - drogą poprowadzoną pomiedzy skałami, a po drodze mijamy Monastyr Russanou (Św. Barbary) i Św. Mikołaja Odpoczywającego.... czyżby tutaj przenosił się z Laponii na sezon letni na odpoczynek. Gdzieś czytałem że mieszka tam jeden mnich, a w zasadzie opat - dozorca... coś musi być na rzeczy.. :wink:

Więc ruszamy. Na poczatek amatorzy wspinaczki.
Obrazek

Varlaam z innego ujęcia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Św. Barbary
Obrazek
Samotnia? Pustelnia?.... Jak to się nazywa?
Obrazek

Obrazek

Św. Mikołaja Odpoczywającego
Obrazek

Obrazek

To już z zaplecza restauracji... jednak okazało się że w ostatniej knajpie w wiosce jest wesele... jedziemy do Kalambaki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tyle na dziś. :)

c.d.n.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Po trochu i po łebkach, czyli pod namiot do Grecji - 2011. - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone