Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po trochu i po łebkach, czyli pod namiot do Grecji - 2011.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2011 08:45

ania006 napisał(a):wygląda na to, że wakacje 2011 bądą z Jamesem... za miesiąc na żywo Budva a teraz taka perełka... dobrze się domyślam - Meteory? :D

aż mi tętno podskoczyło :D

czekam na zdjęcia...

Witam.

Dobrze się domyślasz. Meteory. Klasztor Św. Trójcy (w filmie nazwany Św. Cyryla), choć jego dokładnie nie zwiedzaliśmy.

Zdjęcia będą. Być może uda się coś na jutro, ale nie obiecuję.

Pozdrawiam.
ania006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania006 » 25.07.2011 11:27

W takim razie rano zaopatrzę się w świeżą kawę i z niecierpliwością będę wyczekiwała relacji

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2011 17:19

Zanim jednak wyjedziemy następnego dnia w kierunku Kalmbaki, musimy wrócić na plażę po obiedzie, na który udaliśmy się w poprzednim odcinku :wink:

Już z daleka dochodził dziwny szum od strony morza.
Plaża wyglądała tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po sześciu latach nieobecności nad Bałtykiem, był to dość "nowy" widok.
Dobrze, że nie zostawiliśmy żadnych gratów na plaży bez opieki, woda wchodziła jakieś pięć metrów głębiej.

Jeszcze kilka zdjęć gdy pokazało się słońce.
Był to taki mimi sztorm. :)
Obrazek

Obrazek

Wieczorem gniew Posejdona nie ustawał...
Obrazek

c.d.n.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 25.07.2011 18:44

Piękna wycieczka. Trochę zapoznałem się z fragmentem Grecji, w której nigdy nie byłem, choć czasem zdarzało mi się udawać Greka. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2011 19:12

Więc ruszamy w kierunku Kalambaki i Meteorów.

Wyjaz z wybrzeża do Larissy.
Obrazek

Pierwszy przystanek - Dolina Tembi, zwana także Wąwozem Tembi.

Dolina powstała na skutek kłótni Zeusa z Posejdonem, gdzie pirewszy cisnął w ziemię piorunem tworząc głęboką bruzdę, a drugi wbił trójząb powodując tryśnięcie wody.
W dolinie przebywała także Afrodyta używając kąpieli przed wizytą u pewnego jegomościa... a także podobno oczyszczenia doznawał tutaj Apollo... Hmmm...
Po Afrodycie pozostało źródełko, do którego się nie przedostaliśmy gdyż przegapiliśmy zjazd, a w wąwozie nie sposób zawrócić. Po Apollo chyba nic nie zostało. :)

Obecnie w tym wąwozie oddzielającym Masyw Olimpu od Gór Ossa płynie rzeka Pimios, biegnie główna droga łączaca Larisę z wybrzeżem oraz granica pomiędzy Macedonią a Tesalią.
Gdzieś w tunelach biegną także tory nowej kolei. Stare tory, we fragmentach zachowane, można zobaczyć po drugiej stronie rzeki Pinios

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do wąwozu jeszcze wrócimy na dłużej w drodze powrotnej, gdyż nie napisałem o jednym ważnym dla Greków miejscu - sanktuarium Agia Paraskewi

Wjeżdżamy w prerię:) Takie pierwsze miałem skojarzenia na widok złotych pagórków, gdzie porastająca je trawa zlewała się z dojrzałym zbożem u podnoża.
Zdjęcia robione przez szybę i w ruchu, więc trochę dużo nieba w nich było... :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obwodniczką mijamy Larisę. Na przedmieściach królują salony samochodowe, markety i hurtownie - nic ciekawego.

A to już okolice Trikali, gdzie skęcamy na Kalambakę.

Obrazek

U wrót Kalambaki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skręcamy z głównej drogi za znakami...
Obrazek

Skały już robią wrażenie.
Pierwsze zaskoczenie - myślałem, że Meteory leżą gdzieś w górach... aaah te filmy... :wink:

c.d.n.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 25.07.2011 21:56

Na dobrze to niech autor przyzna się nad którym Bałtykiem te fale fotgrafował. :lol: Chociaż po doswiadczeniach pogodowych z ubiegłego roku chyba się już nie powinienem dziwić.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2011 22:40

LRobert napisał(a):Na dobrze to niech autor przyzna się nad którym Bałtykiem te fale fotgrafował. :lol: Chociaż po doswiadczeniach pogodowych z ubiegłego roku chyba się już nie powinienem dziwić.

:) Piaski 2005 ! Wtedy też były takie fale, tyle że cztery dni pluchy...

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2011 22:57

Droga łagodnymi serpentynami pnie się po zielonych pagórkach.
W dole widać równie zielone prostokąty pól... Tak... bez wątpienia to różni Chorwację od Grecji, tam tylko w delcie Neretvy widziałem taką mozaikę reszta to nieużytki.... ale to w końcu czerwiec dopiero, może jeszcze wszystko słońce spalić.... Hm sam nie wiem.

Więc patrzymy w dół zanim skały zasłonią widoki:
Obrazek

I w końcu jest. Klasztor Świętej Trójcy. Najczęściej fotografowany, gdyż przy odpowiednim kadrowaniu wydaje się samotną maczugą na tle wysokich gór. Tymczasem z drogi, którą jedziemy bardzo ciężko zrobić mu takie ujęcie, a nie mamy też w planie jego zwiedzania.

To tutaj w filmie "Tylko dla Twoich oczu" James Bond wspinał się po skałąch, by zlikwidować na górze największego ówczesnego wroga - Christatosa.
Niezapomniany jest dla mnie i będzie (choć pojęcie mam o tym raczej miałkie i czysto teoretyczne) prusik i pętla zrobione ze sznurowadeł, Jednak Jamesowi wybaczam prawie wszystko :wink:, łącznie ze zmianą nazwy na Św. Cyryla.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

c.d.n.
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.07.2011 23:15

Interseal napisał(a):...Hmmm...
Po Afrodycie pozostało źródełko, do którego się nie przedostaliśmy gdyż przegapiliśmy zjazd, a w wąwozie nie sposób zawrócić. Po Apollo chyba nic nie zostało. :)

W tym drugim źródle (które podobno leczy oczy) moczyłem me ślepia w 1998.
Okulista w zeszłym roku powiedział mi, że to nie pomogło :? :wink: :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.07.2011 23:25

Wyślij tam tego okulistę.
Wiara czyni cuda... :) :lol: :wink:
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 25.07.2011 23:34

Fatamorgana napisał(a):Wyślij tam tego okulistę.
Wiara czyni cuda... :) :lol: :wink:

On też tam był ale moczył nogi.
Niedowiarek albo głupek - taka szansa :wink: :lol:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.07.2011 23:49

Po prostu okulista- ze zdrowymi nogami. :D :wink:
ania006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania006 » 26.07.2011 06:22

Wiesz.... Bond to niezły agent, jeśli trzeba to by żywcował :wink:

zazdroszczę Ci tego miejsca, ja już na samą myśl czuje ekscytację ale ja to jestem ciut skrzywiona

pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 07:38

ania006 napisał(a): Wiesz.... Bond to niezły agent, jeśli trzeba to by żywcował :wink:

Zaliczył już skok bez spadochronu, to co dla niego takie skałki.

ania006 napisał(a):zazdroszczę Ci tego miejsca, ja już na samą myśl czuje ekscytację ale ja to jestem ciut skrzywiona

Widziałem tam kilka osób na skałach. W przewodniku były nawet namiary na dwóch instruktorów z Kalambaki.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego Anno. :)
ania006
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania006 » 26.07.2011 07:50

dziękuję za "wszystkie dobroci" :oops:

a jeśli chodzi o skałki - nawet nie wiedziałabym jak się do nich zabrać więc nawet 10 instruktorów nic by nie pomogło :wink:

pozdrawiam i dzięki za relacje - z przyjemnością się zaczytuje
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Po trochu i po łebkach, czyli pod namiot do Grecji - 2011. - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone