Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... po roztańczonej Mazowsza krainie ...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 21.10.2011 13:32

Zostały ci word'owskie cudzysłowy i apostrofy.

weldon napisał(a):Kanał płynący krętą linią od pawilonu w kierunku Stawu Belwederskiego porasta po obu stronach roślinność nadwodna: różaneczniki katawbijskie (rododendrony), azalie pontyjskie, wierzby, olchy P1280477.jpgczarne i paprocie, nadające temu miejscu specjalny nastrój.

Jakie te olchy - powiadasz?.. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.10.2011 13:44

Pałac na Wyspie, letnia rezydencja ostatniego króla Polski Stanisława Augusta, należy do najwybitniejszych osiągnięć stylu stanisławowskiego. Początki budowli sięgają XVII w., kiedy właścicielem terenów Ujazdowa był marszałek wielki koronny Stanisław Herakliusz Lubomirski.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Właśnie na polecenie tego ostatniego, w l. 1683-1689, architekt Tylman van Gameren wybudował pawilon ogrodowy - Łaźnię, zwaną również Hippokrene (od mitologicznego źródła, które wypłynęło spod kopyt Pegaza na Helikonie i było miejscem gromadzącym Muzy i inspirującym poetów).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ujazdów (znaów ten Ujazdów :D) wraz ze znajdującym się na wzgórzu zamkiem i dwoma pawilonami, malowniczo położonymi wśród drzew Zwierzyńca, zainteresował w 1764 r. Stanisława Antoniego Poniatowskiego. Przyszły król, tuż przed elekcją, zakupił te tereny na swoją siedzibę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stanisław August za sprawą architektów - Dominika Merliniego i Jana Christiana Kamsetzera - przekształcał Łaźnię w pałac, realizując wizję letniej rezydencji w typie willi-muzeum. Stała się ona miejscem eksponowania królewskiej kolekcji malarstwa XVII- i XVIII-wiecznego i rzeźby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Letnia rezydencja skrywała również w dekoracjach wnętrz filozoficzne poglądy Stanisława Augusta i jego dążenia reformatorskie. W Pałacu na Wyspie król zawarł swój ideologiczny testament, który przyszłym pokoleniom wskazywał motywy jego politycznych decyzji i kierujące nim pobudki - przeświadczenie o konieczności ratowaniu Rzeczpospolitej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gorąco ... Późno też. Pomału przymierzam się do zakończenia spaceru.

Obrazek

Obrazek

Mijam Podchorążówkę

Obrazek

Starą Kordegardę

Obrazek

Obrazek

... i kieruję się w stronę mostku na Agrykoli.

Obrazek

Mijam kartusz, bodajże z Zamku Królewskiego

Obrazek

... i wychodzę na ulicę, przy której stoi Ermitaż, mały pawilon ogrodowy wybudowany na polecenie marszałka wielkiego koronnego Stanisława Herakliusza Lubomirskiego pod koniec XVII w., prawdopodobnie według projektu Tylmana z Gameren. Ermitaż usytuowany na terenie dawnego Zwierzyńca poniżej Zamku Ujazdowskiego, wśród leśnego gąszczu, miał służyć jako samotnia i miejsce zadumy, dalekie od ceremoniału dworskiego.

Obrazek

Obrazek

Ulica, którą idę słynna jest z tego, że znajdują się tu nieliczne, zachowane, latarnie gazowe. Mało kto wie, że nazwa Agrykola, która przyjęła się w mowie potocznej oznacza tak naprawdę ulicę Karola Ludwika Agricoli, kapitana Korpusu Inżynierów Koronnych, nadwornego budowniczego Stanisława Augusta.

On to właśnie zaprojektował system wodno-melioracyjny Parku Łazienkowskiego oraz drogę prowadzącą do Łazienek - właśnie Agrykolę :)

Obrazek

Jeszcze sprawca całego zamieszania, facet, którego zasługi pod Wiedniem skłoniły mnie do zajęcia się Łazienkami:

Obrazek

Obrazek

I baloniki. To na zakończenie dnia będzie, bo nie byłoby uczciwym, jeszcze słowa o Parku Ujazdowskim nie wspomnieć przy okazji.

Obrazek

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.10.2011 14:12

Poprawiłem :)

Niestety, wiedzy porównywalnej z niektórymi na temat fauny i flory to ja nie posiadam, więc korekty wszelkie mile widziane :D

Park Ujazdowski

O parku napiszę więcej, pewnie przy okazji opowieści o Ujazdowie, ale warto zauważyć, że o tyle jest on ważny w tej opowieści, że staw znajdujący się na jego terenie projektował wspomniany tutaj Lindley.

Swego czasu, jak sama nazwa wskazuje, park znajdował się wokół Zamku Ujazdowskiego, ale komuś przyszło do głowy wykopanie głębokiego wąwozu pomiędzy nimi i wybudowanie tu Trasy zwanej Łazienkowską.

To można sobie w Czterdziestolatku obejrzeć :/

W ten oto sposób powstał trochę sztuczny twór, zwany Parkiem Agrykola.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Park jest dość często wykorzystywany na różnego rodzaju koncerty, happeningi, imprezy, tym bardziej, że w pobliżu znajdują się różne obiekty sportowe, nie wspominając o stadionie Legii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dziś też miałem okazję obejrzeć, nie pamiętam, zdaje się, że jakąś imprezę związaną z rakiem piersi kobiet, czy jakoś tak.

W każdym razie sygnowała to Szewińska, ponieważ jednym z punktów imprezy był bieg.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę nie na temat, ale, wracając do tych miejsc, pewnie będę pokazywał jakieś ujęcia związane właśnie z tym, że ktoś tu coś organizuje.

Obrazek

Poza tym ... panie miały takie fajne baloniki ...

Obrazek ;)

cdn. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.10.2011 17:58

Beniowski.

Taki poemat dygresyjny Słowackiego ...

Naczytałem się i mi się te dygresje spodobały, więc, teraz, jedna taka będzie ...

Pijące gardła, wąsy, psy, kontusze;
A nade wszystko szczere, polskie dusze.
to z Beniowskiego ...

Obrazek

Obrazek

Jak świat światem, rozrywka zawsze miała stokroć szersze powodzenie od wielkiej sztuki ... - a to już Waldorff.

Obrazek

A dalej, przytoczę, bo jakoś rzadko się taką wersje wspomina:

... Z domami publicznymi nigdy nie mogły konkurować panteony.

Cóż ...

Tak mnie naszło, bo za tydzień nie dam rady, to dziś wpadłem ...

Obrazek

Kim był? Depozytariuszem niewzruszonych wartości prawicy czy obyczajowym liberałem? Wybitnym znawcą muzyki czy tylko hałaśliwym krytykiem muzycznym? Antykomunistą czy człowiekiem umiejącym żyć z władzą? Ziemianinem i piewcą magnackiej Polski czy herbowym uzurpatorem? Wielkim społecznikiem czy mistrzem autokreacji?

Zapraszam do przeczytania artykułu Aliści Waldorff Jarosława Kurskiego, o tym, można by rzec, ziomalu, gdyż też część życia w Łomiankach spędził ... Ostatnim baronie peerelu ...

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 20.02.2012 10:51 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.10.2011 18:20

No to pozdrowienia ze Stolicy :)

Chylę czoła przed tymi, którzy muszą codziennie jeździć samochodami po warszawskich ulicach :!:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.10.2011 19:25

Witaj ...

Na temat poruszania się w weekend, zmienisz zdanie ... w dzień powszedni :D
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.10.2011 19:38

Weldon
Liczę na Twoje znajomości :wink:

Co to jest i dlaczego stoi sobie gdzieś/samotnie, w gęstwinach Lasu Bielańskiego?

Obrazek
a to ja
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) a to ja » 23.10.2011 19:54

Roxi napisał(a):No to pozdrowienia ze Stolicy :)

Chylę czoła przed tymi, którzy muszą codziennie jeździć samochodami po warszawskich ulicach :!:

Witaj Roxi

Miło Cię "słyszeć" ... z bliska :oczko_usmiech:

A propos kawy, o której wspominałaś pomiędzy weldonowymi fotkami: przyłączyłabym się do Was, ale w najbliższym tygodniu pracuję do 17:30.
Da się coś z tym zrobić?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.10.2011 20:02

Odpowietrznik kolektora kanału bielańskiego.

Uważaj, bo drzwi są niezabezpieczone, a w środku jest dziura z której dobiega odgłos wody i taki sobie zapach.

Samotnie to on nie stoi, tylko .... w polu :D

Jeżeli tam byłaś, to trafiłaś na miejsce znane z piosenki "Karuzela, karuzela ..." oraz z Marka Piegusa - może pamiętasz scenę ze słoniem?

To właśnie tu było.

Teraz rekultywują ten teren i zalesiają dawny plac zabaw. Pozostała jeszcze Rudawka w pobliżu, szczątkowo Potok Bielański oraz taki murek z pozostałościami kranów i umywalek, w których myliśmy ręce :)

Niedawno tam robiłem rundę, szukając mogiły Starosty m.in. oraz pozostałości Fortu Bielany i mam to na tapecie, żeby opisać :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 23.10.2011 20:06

a to ja napisał(a):A propos kawy, o której wspominałaś pomiędzy weldonowymi fotkami: przyłączyłabym się do Was, ale w najbliższym tygodniu pracuję do 17:30.
Da się coś z tym zrobić?

Jak dla mnie, to nie ma problemu. Możemy umówić się tak o 18 w Złotych. Piotrek, co Ty na to? :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.10.2011 20:11

Nie ma problemu.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.10.2011 20:15

Coś mi się wydaje, że powinnam znów skorzystać z gościnności moich bielańskich cioteczek :D. Już zazdroszczę Roxi, że zwiedzi stolycę z najlepszym po niej Przewodnikem 8) :!:
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 23.10.2011 22:45

weldon napisał(a):Jeszcze sprawca całego zamieszania, facet, którego zasługi pod Wiedniem skłoniły mnie do zajęcia się Łazienkami:

Obrazek

A jednak :!: Rozprawiłeś się z gościem :wink:
No ładne te Łazienki, ładne :D A były pawie? :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2011 06:48

Pawie? Będą ;)

Na razie wracam, ale tym razem od strony Myśliwieckiej ...
Mijamy mały pawilon - polecam, można coś zjeść, tym bardziej, że w dawnej Oberży, XVII wiecznej Austerii, to się nie da.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwiatkowski.

Obrazek

Popiersie premiera odsłonięto w 2002 r. z okazji ustanowienia Uchwałą Sejmu roku Eugeniusza Kwiatkowskiego, w 80-tą rocznicę ustawy o budowie Gdyni i 65-tą rocznicę uchwały o budowie Centralnego Okręgu Przemysłowego.

Obrazek

Eugeniusz Kwiatkowski w okresie międzywojennym mieszkał przez pewien czas w Pałacu Myślewickim, do którego zdążamy ...

Obrazek

Obrazek

Co ciekawe, to w pierwszej wersji pałac wybudowano na planie kwadratu, później dobudowując boczne pawilony, wieżyczki, połączone z głównym budynkiem półkolistymi łącznikami.

Obrazek

Obrazek

Od frontu widoczna jest nisza z rzeźbami Zefira i Flory Jakuba Monaldiego ozdobiona medalionem z inicjałem bratanka króla, księcia Józefa Poniatowskiego – właściciela Pałacu od ok. 1779 r. W XVIII stuleciu mieszkali tu m.in.: matka księcia Józefa, Teresa z Kinskych Poniatowska, generał Andrzej Mokronowski i szambelan Franciszek Ksawery Woyna.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skręcamy w kierunku większego, położonego zaraz obok budynku , a tam ...

"Witaj, jutrzenko swobody..."
Hej, Polacy! Na ulice!
Garstka serc u waszych bram -
na latarnię Targowicę!
Wolność niesiem!...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu znów pozwolę sobie na małą dygresję, bo, spacerując, często spotykam się z niewiedzą, ale tu akurat zdarzyło mi się spotkać ze ... znaczną niewiedzą.

Mianowicie, lepiej nie krzyczeć na widok pomnika Wysockiego:
Ty! Popatrz, on żył równo sto lat! 8O ... bo to ... głupio brzmi ;)

Tak, tak ... zdarzało się i nie mówiły tego dzieci :(

Do Podchorążówki pewnie wrócimy, żeby pokazać jej drugą, konkurencyjną z Pałacem na Wyspie fasadę, teraz tylko tyle, że budynek powstał jako kuchnia i stancja mieszkalna.

Obrazek

Obrazek

Rozbudowany na potrzeby dworu królewskiego, przemianowany został na Oficynę, a nawet na "Le Grand Commun" - "Wielką Oficynę".

W 1822 roku budynek został przekazany na siedzibę Szkoły Podchorążych.

Obrazek

Dziś w Podchorążówce mieści się Muzeum Wychodźstwa Polskiego im. Ignacego Jana Paderewskiego, a gmachu codziennie odgrywany jest Hymn Łazienek Królewskich Mazurek 3 Maja, znany jako Witaj, majowa jutrzenko!

Obrazek

Obrazek

Listopad, to dla Polski niebezpieczna pora?

cdn.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.10.2011 07:04

Tankred i Klorynda

Obrazek

Obrazek

Generał Bem

Obrazek

Park ...

Obrazek

Obrazek

Koszary Inwalidów.

Obrazek

Dziś jest tu Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa, natomiast w pobliżu znajduje się:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gwoli ścisłości ... Nie wygrał ich Kusociński :roll:

Ot, tak mi się przypomniało, co słyszałem w rozmowach grupy, tym razem starszych osób, prowadzonych przez zakonnicę :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Doszliśmy do Nowej Oranżerii.

Obrazek

Obrazek
Wracam do pomnika, którego wczoraj nie rozpoznałem.

Obrazek

Obrazek

Wiosna w pełnej krasie ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska