Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... po roztańczonej Mazowsza krainie ...

W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Franz
Legenda
Re: ... po roztańczonej Mazowsza krainie ... sierpień

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2013 18:49

weldon napisał(a):Okuniew.

A już myślałem, że to gorące wieści z warszawskich ulic. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 11.09.2013 18:54

Miałam to napisać na blogu :wink: ....ale napiszę tu :D
Bardzo ładnie zachowany kościół :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.09.2013 19:11

Franz napisał(a):A już myślałem, że to gorące wieści z warszawskich ulic. ;)

Ja już troszkę znużony jestem tłumami, odwiedzającymi Warszawę i coraz częściej odpuszczam sobie te różne imprezy ... Koniki będą, ale to za jakiś czas ;)
Miecia napisał(a):Bardzo ładnie zachowany kościół

Piękny. W sumie łatwo uwierzyć w tego Aignera, bo i fasada św. Anny jest udana.
I dobrze, że niedawno odnowiony.

W sumie to dziwnie jest położony, tak na uboczu uczęszczanych szlaków.

Ale ostatnio miałem okazję w kilku właśnie takich pobocznych kościółkach zawitać i one wszystkie ładne.

Znalazłem zdjęcia z ostatniej wizyty na Zamku, więc chyba wypada skończyć te opowieść :D
Zamek duży, tym razem sporo miejsc ominęliśmy, a mimo wszystko łaziliśmy ze cztery godziny.

Pokój Oficerski.
To pokój, w którym pełnili służbę oficerowie Gwardii Konnej Koronnej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ten plafon to przykład tzw. malarstwa iluzorycznego, z którego słynęła epoka baroku. W ogóle, śmiesznie trochę, ale trzeba przyznać, że ta piekielnie ozdobna i bogata wizualnie epoka w gruncie rzeczy była dość tandetna, ale i tak piekielnie ją lubię :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na ścianach wiszą obrazy Juriaana Andriessena, pięć scen arkadyjskich, zdaje się, że zachowane oryginały z epoki, ale najwspanialszy jest zachowany oryginalny Posąg Marsjasza, Andre le Bruna, rzeźbiarza, którego prace można obejrzeć w wielu miejscach Łazienek Królewskich.

Obrazek

Tych oryginalnych elementów w Zamku jest więcej, niż krasnali we Wrocławiu, tylko, tak samo, jak krasnali, trzeba sie naszukać, a przede wszystkim, wiedzieć, czego się szuka ;)

cdn.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 11.09.2013 19:19

No tak, żeby wiedzieć, czego szukać....trzeba mieć, w określonym temacie, sporą wiedzę :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.09.2013 19:23

Bierze się audioprzewodnika, albo czyta to, co jest napisane na takich słupkach :lol:

Ja miałem dodatkowo doskonałego przewodnika, który pogłębiał naszą wiedzę.
Dlatego też to tak długo trwało, bo normalnie to się człowiek prześlizguje po tych szczegółach, a naprawdę to one tworzą klimat zamku.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 11.09.2013 19:25

Hmmm....tylko wiesz co jest najgorsze :lol: .....nie lubię takich spędów :oops: :? :wink:
W związku z powyższym.....wolę połazić tutaj za Tobą :wink: :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2013 19:28

Odwiedziłem w niedzielę kilka świątyń. Nie prowadzę wątku o swoich bliskich wypadach (może powinienem), więc wrzucę Ci tutaj dwie fotki jednego kościółka. Jeśli Ci nie pasują, to je usunę (nie obrażę się). ;)

Ale tak mi się te Paczółtowice spodobały...

RIMG2972.JPG

RIMG2946.JPG

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.09.2013 19:44

Paczółtowice to prawie, że Mazowsze ;)

U mnie jest ten problem, że większość starych, drewnianych kościółków pochłaniały kolejne wojny, od potopu szwedzkiego począwszy, a z murowanymi które później stawiano dla odmiany rozprawiali się Rosjanie i Prusacy w czasie PWS, jako że wtedy jako dzisiejszy GPS i punktu obserwacyjne służyły, w związku z czym mało już takich miejsc zostało.

Podobne, w dużych ilościach, można spotkać w czasie wędrówek po Beskidach i bardzo je lubię.

A tu piękne barokowe wyposażenie w dodatku - w moim guście :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.09.2013 19:52

weldon napisał(a):A tu piękne barokowe wyposażenie w dodatku - w moim guście :D

Za barokiem nie przepadam, ale są wyjątki i ten do nich należy.

weldon napisał(a):Paczółtowice to prawie, że Mazowsze ;)

To jeszcze tylko jedna fotka z sąsiednich Racławic.

RIMG2984.JPG

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 11.09.2013 19:57

A ja barok lubię, za ekspresję.

Poza tym to najlepszy okres w historii Warszawy :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.09.2013 11:58

Za Pokojem Oficerskim Sala Gwardii Konnej Koronnej, gdzie gwardia królewska prezentował broń przed przybywającymi na audiencję gośćmi. Dalej klatka schodowa, czyli tzw. Schody Wielkie, jedno i drugie jest dziełem Jakuba Fontany i było zapowiedzią wprowadzenia zmian w architekturze zmierzającej teraz ku klasycyzmowi.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W sali najmłodszy jest XIX-wieczny zegar, popiersie Aleksandra Wielkiego pochodzi ze zbiorów Stanisława Augusta i wykonał je Houdon w 1784 roku, zaś francuski barometr jest jeszcze starszy - datowany na 1760 rok.

Obrazek
Obrazek

Jak wszyscy wiemy Zamek Królewski był przede wszystkim miejscem sprawowania rzadów nad Rzeczpospolita Obojga Narodów.
Od czasów Zygmunta III całe skrzydło w jakim się znajdujemy zajmowały urzędy. Od XVII wieku znajdowała się tu Sala Poselska, w kolejnym wieku przeniesiono tu również Salę Senatorską.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obie sale zostały zniszczone po powstaniu listopadowym. W Sali Poselskiej obradowali posłowie sejmu Rzeczypospolitej do 1792 roku. Później była miejscem posiedzeń sejmów Księstwa warszawskiego oraz Królestwa Kongresowego.
Wystrój Sali udało się odtworzyć na podstawie zachowanych w Archiwum Państwowym w Dreźnie rysunków inwentaryzacyjnych.
Zresztą również z Drezna, ze zbiorów królewskich, pochodzą znajdujące się w sali obrazy Sasów oraz ich żon - dar przyjaciół z enerdówka :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zachowane ławy tłumaczą popularne dziś określenie: "zasiąść w ławach poselskich" :)

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.09.2013 12:05

weldon napisał(a):Zachowane ławy tłumaczą popularne dziś określenie: "zasiąść w ławach poselskich" :)

A kawę jednak na ławę...

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.09.2013 12:25

A jakżeby inaczej, skoro byliśmy prekursorami europejskimi tegoż napoju,a najsłynniejsze kawiarnie (i cukiernie) w Wiedniu pochodzą od tych założonych przez Polaków?

Austriacy długo nadrabiali błąd, jaki popełnili po bitwie pod Wiedniem, kiedy to rzucili się na złoto, nam pozostawiając juki z ziarnem kawy pozostawione przez tureckich wielmoży :)

Żadne złoto nie pobudzi tak rano jak filiżanka mocnej kawy :D

Zanim dotrzemy do Sali Senatorskiej, krótki ryzs historyczny, jak wspomniałem, jej przeniesienia w ślad za Izba Poselską.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Stało się to za Sasów, a konkretnie Sasa młodszego, który częściej niż ojciec bywał w Warszawie, w związku z czym ściągnął tu sobie żonę z dzieciakami, a że apartamenta królewskie na Zamku były dość skromne, to tam, gdzie mieścił się (solidnej co prawda postury ale którego żona tu w życiu się nie pojawiła) tatuś, tam synek z rodziną już niekoniecznie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Okazało się, że dawne pomieszczenia Senatu jak raz przypasiły Marii Józefie, więc Auguściński wyboru nie miał i musiał dla niej Zamek przebudować. Niestety, nie starczyło jak dziś GK przestawić, tylko trzeba było spora przebudowę zrobić, tym bardziej, że zdecydowano się na to, że Nowa Sala będzie jota w jote podobna do starej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zaprojektowana niegdyś przez Longuelune'a dekoracja architektoniczna w postaci pilastrów, boazerii, emblematów itp. została w całości przeniesiona i wmontowana na nowym miejscu.
Pracę tę nadzorował królewski architekt Daniel Jauch.

cdn.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.09.2013 12:31

weldon napisał(a):Austriacy długo nadrabiali błąd, jaki popełnili po bitwie pod Wiedniem, kiedy to rzucili się na złoto, nam pozostawiając juki z ziarnem kawy pozostawione przez tureckich wielmoży :)

A myśmy założyli pierwszą kawiarnię w Wiedniu zamiast w Warszawie czy Krakowie...

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.09.2013 12:39

Bliżej było te wory tachać, poza tym u nas wtedy ziemniaki wchodziły na rynek, więc nie dało by rady tylu nowości naraz upchnąć u nasz ;)

Poza tym u nas kiedyś kawa nie miała wzięcia, bo łby co prawda podgolone, ale mocne chłopaki miały i kawy z rana nie potrzebowały w przeciwieństwie do tych wylokowanych rajfurów austriackich, co na widok naszych chłopaków do szarży na Turków ruszających takiej pikawy serca dostały, że im potem podnoszenie sztuczne ciśnienia jak raz się przydało :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Polska