W Polsce znajduje się największy ceglany zamek świata - pokrzyżacki zamek w Malborku. Radom ma znacznie większą powierzchnię niż stolica Francji – Paryż. Pierwszą polską książkę kucharską, która zachowała się do dnia dzisiejszego wydano w 1698 roku. Polska posiada drugi najstarszy uniwersytet w Europie - Uniwersytet Jagielloński został założony przez króla Kazimierza Wielkiego w 1364 roku. Polska konstytucja była pierwszą w Europie i drugą na świecie - powstała zaraz po konstytucji Stanów Zjednoczonych.
Znałem kiedyś i bywałem tam u jednego scenografa z telewizji. Faktycznie maciupkie te klitki, natomiast miejsce i domki bardzo w tradycjach solidarnościowych osadzone, bo tam sporo opozycjonistów bywało, w związku z czym, zwłaszcza wieczorami, w zasadzie mogłeś, przechodząc, w ciemno witać się z każdą, mijaną nieznaną osobą: - Dzień dobry panie ubeku
Podobno nawet na kawę i herbatę wpadali, do opozycji jak zmarzli
Osiedle Przyjaźń jeszcze zostanie i to, z tego co wiem, to Bemowo ma plany rozreklamowania go szerzej i wykorzystania marketingowo, to tam raczej nic nie rozbiorą.
Jest jeszcze szansa, że coś uratują, bo się ambasada fińska w to wmieszała, że dla nich to ma jakąś tam wartość i żeby przemyśleć jeszcze sprawę - może kilka gdzieś wykorzystają.
Ostatnio zdarzyło mi się kilkukrotnie zarzec do Łazienek.
Niby to samo miejsce, ale za kazdym razem inne. Tym razem zawitałem tam kontynuując podroż przez mgłę.
Łazienki to popularne bardzo miejsce na sesje fotograficzne, ale wydaje mi się, że są ładniejsze pory na przeprowadzenie takowych, tym bardziej, że, jak wcześniej pokazywałem, było mało słonecznie a naprawdę mglisto.
A mimo to, można by rzec, w parku aż roiło się od młodożeńców ...
Dlatego wydzieliłem ich ze spaceru:
Tak w zasadzie, przeglądając albumy, widzę, ze tych zdjęć, młodzi, w plenerach warszawskich robią sobie niesamowite ilości w wielu miejscach.
No a skoro tak, to chyba nie jest tak źle i udaje się w Warszawie znaleźć, od czasu do czasu, jakieś ładne miejsce
Oprócz młodożeńców, bardzo łatwo spotkać w parku również inną hałastrę ...
Ma się rozumieć, że, przede wszystkim, są to "rude", ale nie tylko. Niemniej "rude" są najbardziej nachalne
Strasznie wybredne. Byle czego nie wezmą, więc trzeba się wcześniej zastanowić, co im zaoferować, bo potem taki maluch olewa człowieka na oczach innych i wstyd ...
Ptactwa, różnego, tez jest sporo. Fakt, że królują gołębie ...
Ale do ich miana "zasrańców dachowych", mam wrażenie, inne ptaki też przykładają rękę ... znaczy, dupkę
Są, oczywiście i pawie, ale jakoś mało się ostatnio rzucają w oczy.
Trochę domyślam się dlaczego, ale o tym przy innej wizycie w Łazienkach wspomnę
Miałem ostatnio run na Łazienki. Najpierw zawiozłem tam dziewczyny w taką jesienną, słoneczną, pogodę, potem trafiła mi się zima w środku jesieni, potem ta mgła ...