Aparat w ręku wywołuje różne reakcje.
O ile nie dziwię się prywatnie ludziom, że nadal uważają, że "zdjęcia kradną duszę" (osobiście w to wierzę, ale uważam, że tak mało kradnę, a tak dużo oddaje, że warto
), natomiast staram się po muzeach poruszać z wydrukiem tego wyroku, zabraniającego umieszczania w miejscach publicznych typu muzea itp. zakazów fotografowania.
Ostatnio zapomniałem go zabrać do Muzeum Olimpijskiego, więc relacji nie będzie :/
Pan mnie wysłał do Szewińskiej, ja odpowiedziałem, że wiem, co mogę, a jak on nie wie, to niech sam sobie idzie się spytać, bo mi się nie chce, pan się ... no, czerwony na twarzy zrobił
Na szczęście spieszyło mi się za bardzo, zęby się kłócić, ale na drugi raz pójdę przygotowany.
Nawet, jakbym miał od Szewińskiej, w końcu niemal sąsiadka, papirek dostać
W Modlinie, w czasie tego spaceru, też spotkałem sympatycznego człowieka, ale o tym będzie później.
Na razie pozwolę sobie na małą dygresję dotyczącą Warszawy:
Warsaw Must See" według
Tripadvisor:
(wg kolejności w rankingu podróżnych, którzy odwiedzili Warszawę)
1* Muzeum Powstania Warszawskiego
2* Stare Miasto
3* Park Łazienkowski
4* Stare Powązki
5* Grób Nieznanego Żołnierza
6* Kościół Św. Anny (taka ciekawostka: wczoraj była rocznica śmierci jednej z Ann, fundatorek tegoż kościoła - Anny Radziwiłłówny, matki ostatnich książąt mazowieckich, wdowie po Konradzie Rudym. Pochowana w tym kościele, wówczas jeszcze pod wezwaniem św. Bernard z Sieny.
Zmarła w Liwiu, bardzo mazowieckim zamku
)
7* Rynek Starego Miasta
8* Uniwersytet Warszawski
9* Pomnik Powstania Warszawskeigo
10* Nowy Świat (ulica)
11* Centrum Nauki Kopernik
12* Pomnik Pamięci Żydów (tam jest teraz plac budowy, na którym budują Muzeum Pamięci Żydów Polskich, więc nie ma się co dziwić, że miejsce jest nieatrakcyjne. Pewnie niedługo się to zmieni
)
13* Zamek Królewski
14* Pawiak
15* Kościół Św. Krzyża
16* Muzeum Narodowe
17* Pałac Kultury i Nauki
18* Praga
19* BUW
20* Amfiteatr w Parku Łazienkowskim
Dziwny ten ranking, ale w większości pokrywa się z tym, co sam bym pokazał, a o tyle istotny, że pokazuje co turyści zobaczyli wartego polecenia odwiedzającym Warszawę.
Zresztą tym mieszkającym, czasami, też
Pozdrawiam