Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

„Po raz trzeci, czyli Makarska, Dubrownik, Split, Tucepi”

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 07.09.2014 18:25

Witam wszystkich bardzo serdecznie! Tegoroczny urlop spędziliśmy z moim Dawidem w ukochanej przez nas Chorwacji. Naszą podróż z Choracją rozpoczęliśmy w 2012 roku od wspaniałego Pagu, rok później Makarska, która nas zauroczyła i postanowiliśmy w tym roku powrócić :lol: Wcześniej nie pisałam relacji, ale w tym roku czuję, że chce dać coś od siebie dla Forum. Cro.pl bardzo nam pomaga, zarówno przygotowując się do samego wyjazdu jak i po, kiedy to umila jesienne, zimowe wieczory (kóre niestety nadchodzą :twisted: ).
Tyle tytułem wstępu, więc serdecznie zapraszam :)

Wieczorne spacery i widok na port.
DSC_0522 (2).JPG
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: „Po raz trzeci, czyli Makarska, Dubrownik, Split, Tucepi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.09.2014 19:02

Witam :D i czekam na CD :idea:
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 08.09.2014 19:52

Janusz Bajcer napisał(a):Witam :D i czekam na CD :idea:

Bardzo mi miło! Zapraszam :)

Podróż i dzień I.
W 2012 roku wybraliśmy się razem z biurem podróży „Zawadzkie” na Pag. Bardzo mile wspominamy nasze pierwsze spotkanie z Chorwacją. W 2013 roku postanowiliśmy, że wybierzemy inne miejsce i tak wybraliśmy się z Funclubem do Makarskiej. To miejsce nas zdecydowanie zachwyciło :P W tym roku udało nam się wykupić wycieczkę, kiedy Funclub obchodził swoje urodziny. Dzięki temu załapaliśmy się na niezłą zniżkę :D Takie wyjazdy już mamy nawet opanowane, tak więc jeżeli ktoś planuje, lub ma wątpliwości co do wyjazdu autobusem z biurem podróży to możemy pomóc:)

Wyjeżdżamy więc wraz z biurem podróży Funclub, które rzecz jasna, szczerze polecamy. Wyjazd 22.07.(wtorek) punktualnie o godz. 16.00 z Franowa w Poznaniu, nowiutką setrą. Miejsca nr 1 i 2 przy samej szybie na pięterku (tak samo jak w zeszłym roku, więc bardzo się cieszyłam :wink: ) Razem z nami wsiadało około 15/20 osób więc było duuużo miejsca:P Mógłby już nikt nie wsiadać :wink: Ale no cóż, chyba każdy chce do CRO :mrgreen: Tak więc w drogę!

DSC_0136 (3) (Kopiowanie).JPG

Może to już kwestia przyzwyczajenia (?), ale nawet nie byliśmy zmęczeni czy znudzeni drogą.Po bardzo mile spędzonej podróży, która trwała 22 godz. docieramy do Makarskiej w środę o godzinie 14. Nasza rezydentka przesympatyczna Agata, po wyjściu z autobusu od razu nas rozpoznała z imienia i nazwiska, co było baaardzo miłe. Jako pierwsi ( :oczko_usmiech: ) zostajemy podwiezieni pod nasz Hotel Palma. Zastajemy przestronny pokój i czystą, ładną łazienkę.

Zdjęcia, wykonane dopiero w dniu wyjazdu :D
DSC_0086 (3) (Kopiowanie).JPG

DSC_0087 (3) (Kopiowanie).JPG

DSC_0079 (3) (Kopiowanie).JPG

DSC_0080 (3) (Kopiowanie).JPG

Czytaliśmy opinie i jedną z zalet naszego hotelu było świetne położenie. Przekonaliśmy się o tym na „własnych nogach”:D Zaledwie 3 minuty do portu, niby w centrum a okolica baaardzo spokojna (ulica Petra Krešimira IV 13). Mieliśmy też wykupione śniadania i obiadokolację. Śniadania w formie bufetu dobre, świeże, duży wybór, serwowane od 7 do 10. Obiadokolacje od godz. 18 do 20 składały się z zupy(przeważnie, bo aż 5 razy, był to smaczny rosół) oraz drugie danie: do wyboru 1 z 3 dań, które zaznaczaliśmy dzień wcześniej na przygotowanych karteczkach.

Nasze "menu".
WP_000522 (Kopiowanie).jpg

Ponadto był również serwowany deser i tzw bar sałatkowy.
WP_000523 (Kopiowanie).jpg

Jedzienie i hotel możemy polecić z czystym sumieniem. :o

Po rzuceniu walizek, szybkim obeznaniu hotelu, zaczynamy długi spacer po znajomych dla nas kątach w Makarskiej. Pierwszym miejscem przez nas odwiedzanym jest Splitska Banka, w którym wymieniamy przywiezione z Polski euro na kuny. (W szóstym dniu, mieliśmy pewną nieciekawą przygodę :x z naszymi pieniążkami a właściwie z banknotem 100 kun.....Ale o tym później)

Owocna wizyta w Studenacu :mrgreen: Gruszkowy jest pyszny!
DSC_0317 (Kopiowanie).JPG

Następnie do wieczora odwiedzamy „znajome kąty”, które chcę Wam pokazać z moim małym komentarzem. :D

AAAAAAAAAAAA czyżby to nasze?! Trudno mi było rozpoznać naszą kłódkę, ale ta była do niej najbardziej podobna :lol:
DSC_0325 (Kopiowanie).JPG

Szybki pomiar temperatury wody.
DSC_0342 (Kopiowanie).JPG

Pierwsze widoczki.
DSC_0339 (Kopiowanie).JPG

Pierwszy zachód słońca.
DSC_0356 (Kopiowanie).JPG

Ukochany ryneczek
DSC_0382 (Kopiowanie).JPG

DSC_0390 (Kopiowanie).JPG

DSC_0403 (Kopiowanie).JPG

DSC_0409 (Kopiowanie).JPG

Tego wieczoru odbywał się jakiś event w uliczkach przy rynku, który promował tradycyjne wyroby regionu.
DSC_0425 (Kopiowanie).JPG

DSC_0426 (Kopiowanie).JPG

DSC_0427 (Kopiowanie).JPG

DSC_0428 (Kopiowanie).JPG

DSC_0431 (Kopiowanie).JPG

Zmęczenie jednak daję się we znaki, więc wracamy wzdłuż portu do hotelu.
DSC_0468 (Kopiowanie).JPG

DSC_0476 (Kopiowanie).JPG

DSC_0479 (Kopiowanie).JPG

Menu z Makarskiego Jadranu.
DSC_0482 (Kopiowanie).JPG

Pełni optymizmu kończymy nasz pierwszy dzień w Chorwacji, nastawiamy budziki dosyć wcześnie, aby z rana udać się na naszą ulubioną plażę. :papa:
mistle
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mistle » 08.09.2014 20:04

smile napisał(a):Owocna wizyta w Studenacu :mrgreen: Gruszkowy jest pyszny!
DSC_0317 (Kopiowanie).JPG

Zgadzam się, gruszkowy wymiata :D I to tak w ogóle jest cydr! A w Polsce mamy Somersby w wersji piwa smakowego. Podobno Carlsberg stwierdził, że cydry się w Polsce nie sprzedadzą...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.09.2014 20:20

Dzień pierwszy zaliczony :lol: :wink:
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 08.09.2014 20:21

mistle napisał(a):Zgadzam się, gruszkowy wymiata :D I to tak w ogóle jest cydr! A w Polsce mamy Somersby w wersji piwa smakowego. Podobno Carlsberg stwierdził, że cydry się w Polsce nie sprzedadzą...

Jeszcze w lodóweczce mamy 3 egzemplarze:)(przywiezione przez znajomego który był autem, bo w walizie do autobusu tak troche słabo z przywożeniem "pamiątek"). A co do cydrów to dziwi mnie troszke stanowisko Calsberga, ponieważ ostatnio w sklepie widziałam kilka rodzajów tego trunku (Nawet jedno spróbowałam, bodajże był to Cydr Lubelski). Czytałam też o mocno rozwijającym się rynku cydrów w Polsce i tym że ta młoda branża wstrzeliła się w gusta Polaków.
mistle
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mistle » 08.09.2014 20:34

No właśnie oni chyba podejmowali tę decyzję przed boomem na cydr w Polsce, który teraz powoli nadchodzi... Niech żałują. Ja przywiozłam sobie cztery w walizie do samolotu, na szczęście nic się nie rozwaliło ;)
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 08.09.2014 20:38

My w walizce mieliśmy wino Prosek i wiśniówkę. Też pyszotka;)
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 08.09.2014 21:08

Akurat mój przyjaciel ,,siedzi" w branży cydrowej i twierdzi ,że jest to mocno niedoceniona branża za to branża piw smakowych wystrzeliła jak szalona ( sam lubię i nie znoszę zwykłych) stąd ta decyzja .Relacja ciekawa bo rzadko kto wrzuca tutaj relacje z wyjazdów zorganizowanych -grupowych .Zdjęcia szczególnie nocne bardzo mnie się podobają.
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 08.09.2014 21:41

Tu racja, że boom na piwo smakowe sprawił, że praktycznie każdy browar teraz ma w swojej gamie jakiegoś radlerka. Co nie zmienia faktu, że jeżeli chodzi o piwa smakowe i cydry to naszym zdaniem większy wybór mamy w Chorwacji (a troche ich tam próbowaliśmy :D).

Zdjęć nocnych jeszcze troche będzie: statyw + długi czas naświetlania robi swoje :)

Co do wyjazdów zorganizowanych to dużym minusem jest brak własnego środka transportu na miejscu. Najbardziej odczuwalne było to na Pagu, gdzie w tak wielu relacjach czytaliśmy o pięknych plażach, na które trzeba było dojechać samochodem. Tu szansą na zobaczenie kilka pięknych plaż był całodniowy fish piknic po zatoce, więc jak się chce to można :) Makarska to oddzielny temat, my ani razu nie plażowaliśmy na głównej miejskiej plaży, a przy odrobinie chęci i kilku kilometrach w nogach można poszukać swój mały kącik :)

DSC_0059 (3) (Kopiowanie).JPG
Gdzieś pomiędzy Tucepi, a Makarską :)
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 09.09.2014 10:02

Z chęcią pooglądam :D
Czekam na dalszy ciąg
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 09.09.2014 15:07

smile napisał(a):Tu racja, że boom na piwo smakowe sprawił, że praktycznie każdy browar teraz ma w swojej gamie jakiegoś radlerka. Co nie zmienia faktu, że jeżeli chodzi o piwa smakowe i cydry to naszym zdaniem większy wybór mamy w Chorwacji (a troche ich tam próbowaliśmy :D).

Ciekawe a mówili mnie ,że nie występują piwa smakowe w Chorwacji i żeby brać zapas z Polski. Ja mówię o piwie an miodzie ,śliwkach w piwie itp.Podobno w Polsce jest ok.130 rodzajów piwa smakowego. Bo radlery to osobna dziedzina i chyba nie zalicza się ich do piw smakowych . Ale ja się nie znam .
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 09.09.2014 17:03

No faktycznie pomyliłam się w nomenklaturze, moja wina :oops: . Mam nadzieje, że moim postem nie zburzyłam nikomu światopoglądu na temat piw i napojów piwopodobnych, a użytkownik Roland90 naprostował to odpowiednio szybko :)

P.S. Chapeau bas Rolandzie90 i nie bądź taki skromny: znasz się! :papa:
smile
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smile » 09.09.2014 18:02

agata26061 napisał(a):Z chęcią pooglądam :D
Czekam na dalszy ciąg

Bardzo się cieszę, że ktoś ma ochotę poczytać i pooglądać. My z chęcia podzielimy się naszymi wspomnieniami. :D

Dzień II- 24.07 czwartek

Dziś wstajemy szybciutko jak na nas :D Nie musieliśmy uzgadniać co robimy dzisiaj, bo było to tak oczywiste. 8) Udajemy się po śniadanku na plażę Nugal. :mrgreen:

Aby tam dotrzeć należy iść wzdłuż portu w kierunku Hotelu Osejava. Tuż za nim, należy udać się schodkami do góry a później piękną trasą wzdłuż brzegu. Nam taki przyjemny spacerek zajął około 40 minut.

Ścieżka, którą szliśmy.
DSC_0501 (Kopiowanie).JPG

Widoczki.
DSC_0509 (Kopiowanie).JPG

DSC_0510 (Kopiowanie).JPG
DSC_0511 (Kopiowanie).JPG
DSC_0514 (Kopiowanie).JPG
DSC_0540 (Kopiowanie).JPG

Niektórzy wybrali inny sposób, aby dotrzeć na plażę.
DSC_0515 (Kopiowanie).JPG
DSC_0525 (Kopiowanie).JPG

Małe przypomnienie dla zapominalskich.
DSC_0534 (Kopiowanie).JPG

Jesteśmy, juuuupi!
DSC_0541 (Kopiowanie).JPG
DSC_0663 (Kopiowanie).JPG
DSC_0666 (Kopiowanie).JPG

A teraz to już plażing, smażing i pływanko :mrgreen:
DSC_0551 (Kopiowanie).JPG
DSC_0566 (Kopiowanie).JPG

Nasz grajdołek.
DSC_0606 (Kopiowanie).JPG

W tym miejscu muszę przeprosić mojego D., ponieważ już pierwszego dnia popsułam naszą pompkę do dmuchania materacy :oops: Biedak musiał sam pompować. Ja tylko siadałam na nie, żeby spuścić powietrze :)

Obowiązkowy pomiar temperatury wody.
DSC_0609 (Kopiowanie).JPG

I przesympatyczny Pan z pieskiem, który podpłynał łodką.
DSC_0604 (Kopiowanie).JPG

Czas naszego pobytu na plaży dobiega końca....

Od tego słońca trochę odbija nam palma :D
DSC_0713 (Kopiowanie).JPG

Po powrocie do hotelu bierzemy obowiązkowy prysznic, żeby opłukać się z nadmiaru soli. Kolacyjka, chwila odpoczynku w pokoju i szykujemy się na Wieczór Rybacki, który odbywa się w porcie.

Wzdłuż portu, ustawione były stoiska z różnymi smakołykami przygotowywanymi na żywo.
DSC_0722 (Kopiowanie).JPG
DSC_0724 (Kopiowanie).JPG
DSC_0729 (Kopiowanie).JPG
DSC_0730 (Kopiowanie).JPG
DSC_0734 (Kopiowanie).JPG
DSC_0736 (Kopiowanie).JPG

W porcie znajdowała się scena, na której śpiewano, tańczono, wodzirej zapraszał turystów do różnych zabaw.

A tutaj "zabawa", w której uczestniczyło dużo dzieciaków. Należało dostać się na koniec pnia i zerwać zawieszoną zdobycz. Większość chłopaków wpadała do wody już po pierwszym kroku, gdyż pień wysmarowany był czymś bardzo śliskim.
DSC_0739 (Kopiowanie).JPG

Zmęczeni, ale szczęśliwi, z tak udanego dnia udajemy się do hotelu. A już jutro kolejny dzień plażowania :mrgreen: :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.09.2014 18:22

OK - jadę z Wami :D
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies