Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po prostu PELOPONEZ

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.11.2018 18:15

megidh napisał(a):Ciekawe czy wybierają tylko tych ze zgrabnymi nogami :?: :oczko_usmiech:

Tak, podobno to jedno z kryteriów wyboru. :wink:

Buciki z bąblami mają świetne i pięknie podkute: :oczko_usmiech:

aP1320412.JPG

aP1320412b.JPG
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.11.2018 19:00

Ja defilady wojskowe uwielbiam, więc za pewne ta bardzoooo by mi się podobała....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 24.11.2018 19:06

piekara114 napisał(a):Ja defilady wojskowe uwielbiam, więc za pewne ta bardzoooo by mi się podobała....

Za mundurem panny sznurem... :wink:

Oglądaj koniecznie w niedzielę o 11.00, kiedy jest ta najbardziej wypasiona ceremonia.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.11.2018 21:17

No właśnie to też przeważyło na szali ostatnie nie-kupowanie biletów do Aten....
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 25.11.2018 17:47

6 sierpnia 2018
Ateny - post scriptum...

Gwoli uzupełnienia: zwiedzając starożytne zabytki aż trudno uwierzyć, że oryginalnie były one dość... kolorowe.

Oswoiłam się z bielą marmuru greckich rzeźb, a przecież kolorów na nich było dawniej co niemiara...

Sama nie wiem, która wersja bardziej mi się podoba... :roll: Ten biały, gładki marmur, do widoku którego przywykłam, ma jednak w sobie wiele dostojeństwa... :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.11.2018 15:30

7 sierpnia 2018
Nareszcie do domuuu!!!... :mrgreen:

Właściwie to ja mogłabym pobyć w tej Grecji jeszcze dłużej, wcale by mi to nie przeszkadzało... :roll: Ale rodzinka z niezrozumiałych dla mnie powodów cieszy się, że wracamy do domu... 8O Dziwne... :?

Ostatnią nockę na greckiej ziemi spędziliśmy w Markopoulou, gdzie niechcący wynajęłam dość duży apartament (130m2), a co Piotr miał pewne pretensje... :roll:
- Po co nam taki wielki apartament, teraz nie umiem trafić do swojego pokoju. Zgubię się, jak będę chciał nocą do łazienki...
- Przykro mi Piotrusiu, musisz sobie jakoś z tym poradzić. Wszystkie mniejsze apartamenty były po prostu... droższe. :mrgreen:

Następnego dnia do lotniska mieliśmy już tylko rzut beretem, więc tuż po nieludzkiej szóstej rano grzecznie i bezproblemowo oddaliśmy ibizę panom z wypożyczalni, załatwiliśmy z bagażami co trzeba i podreptaliśmy do samolotu.

Tym razem chciałam poeksperymentować z jedzeniem wegetariańskim u Egona, skończyło się to czymś takim... :?

IMG_20180807_085213369.jpg

Małżonek, już w pełni przekonany do koszernego, nie dał sobie odebrać tego: :mrgreen:

IMG_20180807_085616834.jpg

Dziecię oczywiście otrzymało od Egona prezencik, tym razem w postaci kolorowanki i kredek - Mysza, upomnij się następnym razem, może też Ci dadzą. :oczko_usmiech: :smo:

IMG_20180807_083851881.jpg

Niebo na szczęście było prawie bezchmurne, więc podróż przebiegła przyjemnie i z pięknymi widokami za oknem...

IMG_20180807_083907908.jpg

IMG_20180807_084252653.jpg

IMG_20180807_092200661.jpg

IMG_20180807_092852391.jpg

W końcu widać nasze Tatry... :D

IMG_20180807_101137974.jpg

i małopolskie krajobrazy...

IMG_20180807_102001679.jpg

IMG_20180807_102150822.jpg

Wreszcie lądujemy i....

KONIEC!!!

Serdecznie dziękuję wszystkim Czytelnikom relacji za udział w tej wirtualnej podróży po Peloponezie!
Fantastycznie było lecieć tam jeszcze raz wraz z Wami!
:hearts:

:papa: :papa: :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.11.2018 15:37

Już :idea: no ale jakieś małe podsumowanie to chyba będzie?
krzyzak74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyzak74 » 28.11.2018 15:40

BRAWO BRAWO BRAWO !!!!!!!!!!!!
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.11.2018 15:51

Mikromir napisał(a):7 sierpnia 2018

Właściwie to ja mogłabym pobyć w tej Grecji jeszcze dłużej, wcale by mi to nie przeszkadzało... :roll: Ale rodzinka z niezrozumiałych dla mnie powodów cieszy się, że wracamy do domu... 8O Dziwne... :?
Czy Twoja rodzina nie jest przypadkiem moją rodziną 8O ... bo u mnie jest podobnie :roll: :smo:

Mikromir napisał(a):Dziecię oczywiście otrzymało od Egona prezencik, tym razem w postaci kolorowanki i kredek - Mysza, upomnij się następnym razem, może też Ci dadzą. :oczko_usmiech: :smo:
Oczywiście, że się upomnę :evil: , a co to ja jestem :roll: , jakiś gorszy sort :evil: :smo:

Mikromir napisał(a): Serdecznie dziękuję wszystkim Czytelnikom relacji za udział w tej wirtualnej podróży po Peloponezie!
Fantastycznie było lecieć tam jeszcze raz wraz z Wami!
:hearts:

:papa: :papa: :papa:
Dzięki i do zobaczenia po przyszłych wakacjach 8) :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.11.2018 19:15

mysza73 napisał(a):

Czy Twoja rodzina nie jest przypadkiem moją rodziną 8O ... bo u mnie jest podobnie :roll: :smo:

Dziewczyny , mam pomysła :idea: : stwórzmy nową wyjazdową rodzinę , możecie mnie adoptować - na 1000% nie będę się opierał gdy będziecie chciały przedłużyć pobyt w Grecji :mrgreen: To samo dotyczy każdego innego miejsca na ziemi :oczko_usmiech:

Danusiu , dziękuję za możliwość wędrowania z Wami , to była przyjemność :D

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 28.11.2018 19:20

Ale pięknie wyglądają Tatry z samolotu!

Danusiu, dzięki za wciągającą relację i cudne zdjęcia. Jak się w końcu do tej Grecji przekonamy, będzie jak znalazł :D
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 29.11.2018 14:57

mysza73 napisał(a):

Moja pierwsza myśl - zostawmy te rodziny w domu (będą może szczęśliwsi) a my jedźmy "grupą"
Ale druga myśl, że każdy będzie wolał gdzie indziej i taniej upakować rodzine na kwaterze niż "singli" w małych ap.
Trzecia myśl - może nasz tryb wakacyjny bardzo "nam" odpowiada a rodzinie już mniej ??
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.11.2018 15:41

ogorek napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Moja pierwsza myśl - zostawmy te rodziny w domu (będą może szczęśliwsi) a my jedźmy "grupą"
Ale druga myśl, że każdy będzie wolał gdzie indziej i taniej upakować rodzine na kwaterze niż "singli" w małych ap.
Trzecia myśl - może nasz tryb wakacyjny bardzo "nam" odpowiada a rodzinie już mniej ??

Tylko ciekawe dlaczego moja córeczka(pełnoletnia :mrgreen: ) w przyszłym roku jedzie z nami na wakacje :wink: i oboje z tatusiem już w październiku mnie pytali, co tam ciekawego na kolejne wakacje zaplanowałam :oczko_usmiech: :lol: :nice:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.11.2018 15:44

Bardzo fajnie się z Wami zwiedzało i Peloponez i całą resztę zresztą też... :papa:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.11.2018 20:25

piekara114 napisał(a):Już :idea: no ale jakieś małe podsumowanie to chyba będzie?

Nooo... jakby to powiedzieć... :roll: może takie całkiem malusieńkie:

Bardzo mi się podobało na Peloponezie! :D
Po raz pierwszy od dawna poczułam ten przemiły dreszczyk emocji w trakcie odwiedzania wielu miejsc. :D
Bardzo chętnie tam wrócę, żeby zobaczyć resztę. :wink:

krzyzak74 napisał(a):BRAWO BRAWO BRAWO !!!!!!!!!!!!

Bardzo dziękuję! :oops:

piotrf napisał(a):Dziewczyny , mam pomysła :idea: : stwórzmy nową wyjazdową rodzinę , możecie mnie adoptować - na 1000% nie będę się opierał gdy będziecie chciały przedłużyć pobyt w Grecji :mrgreen: To samo dotyczy każdego innego miejsca na ziemi :oczko_usmiech:

Pomysł godny rozważenia... :lol: tylko nieco mnie niepokoi, co w tym czasie robiłaby moja rodzina... :roll: szczególnie małżonek... 8O Żeby tylko nie znalazł sobie swojej własnej nowej stacjonarnej rodziny... :oczko_usmiech:

maslinka napisał(a):Danusiu, dzięki za wciągającą relację i cudne zdjęcia. Jak się w końcu do tej Grecji przekonamy, będzie jak znalazł :D

Ogromnie dziękuję. Myślę, że Grecja bardzo by Ci się spodobała. Daj się przekonać. :wink:

ajdadi napisał(a):Bardzo fajnie się z Wami zwiedzało i Peloponez i całą resztę zresztą też... :papa:

Cała przyjemność po mojej stronie! :papa:

mysza73 napisał(a):
ogorek napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Mikromir napisał(a):Właściwie to ja mogłabym pobyć w tej Grecji jeszcze dłużej, wcale by mi to nie przeszkadzało... :roll: Ale rodzinka z niezrozumiałych dla mnie powodów cieszy się, że wracamy do domu... 8O Dziwne... :?

Tylko ciekawe dlaczego moja córeczka(pełnoletnia :mrgreen: ) w przyszłym roku jedzie z nami na wakacje :wink: i oboje z tatusiem już w październiku mnie pytali, co tam ciekawego na kolejne wakacje zaplanowałam :oczko_usmiech: :lol: :nice:

Bo oni wszyscy chcą z nami jechać... tylko po jakimś czasie już o tym zapominają... :oczko_usmiech:

A serio - rodzince się raczej podoba, tylko dzieci mają jeszcze nieco mniejszą ode mnie wytrzymałość na szlajanie się po świecie. :wink: Co nie oznacza, że takie wakacje są dla nich nieatrakcyjne - coś tam dla siebie miłego zawsze znajdą. No a mąż jak to facet - szybko zaczyna tęsknić za robotą. :mrgreen:

Jednak na krócej niż 2 tygodnie i tak tam nie pojadę. Niech się cieszą, że nie biegamy po świecie przez 3 tygodnie, jak kiedyś po Chorwacji. :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Po prostu PELOPONEZ - strona 27
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone