Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po prostu PELOPONEZ

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.11.2018 21:20

8O 8O Ale ilość pankracjum nadmorskiego 8O 8O
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.11.2018 21:47

Joan65 napisał(a):bardzo proszę o namiary na sprawdzoną wypożyczalnię aut w Atenach (najlepiej bez blokowania karty).... Peloponez czeka...

Niestety, wypożyczalnia Athens Car Rental, z której korzystałam, blokowała depozyt na karcie. :( Ale samochody mają całkiem ok, dość nowe - nasz miał raptem niecałe 3 miesiące.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.11.2018 21:50

piekara114 napisał(a): 8O 8O Ale ilość pankracjum nadmorskiego 8O 8O

Miałam nadzieję, że ktoś mi powie, jak te kwiatki się nazywają. Dzięki. :D
Była ich tam przy plaży naprawdę masa. Pięknie wyglądały.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.11.2018 22:05

Joan65 napisał(a):
Mikromir napisał(a):Może znów będziesz miała łut szczęścia i znajdziesz COŚ niespodziewanego... na innej wyspie?... :wink:

Mam takie sekretne miejsce ale na Naxos :D .
A podzielisz się ze mną? ... proszę :coool:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.11.2018 22:23

Mikromir napisał(a):
Joan65 napisał(a):bardzo proszę o namiary na sprawdzoną wypożyczalnię aut w Atenach (najlepiej bez blokowania karty).... Peloponez czeka...

Niestety, wypożyczalnia Athens Car Rental, z której korzystałam, blokowała depozyt na karcie. :( Ale samochody mają całkiem ok, dość nowe - nasz miał raptem niecałe 3 miesiące.

Spróbuj tu Escape Car Rental Athens - ale to lokalna wypożyczalnia, więc na nówki samochody nie licz (choć mi takie pasują, bo niczego nie wymagają i niczym się nie przejmują). W Atenach mam jeszcze wypisaną sunnycars.com i Abbycar
Mam też zanotowane, że niektóre wypożyczalnie mają zakaz wywozu samochodu na wyspy, więc warto to sprawdzić zawczasu...
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 06.11.2018 11:54

mysza73 napisał(a):A podzielisz się ze mną? ... proszę :coool:

Psili Ammos Studios Pyrgaki Naxos - właściciel Nikos Moustakis
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Cudowne miejsce, cisza, spokój, knajpa pod nosem. Najpierw rezerwowałam przez booking ale potem prywatnie za niższą cenę.

A na Tinos polecam Kyklades Studios - pani Marina
Również super miejscówka
Ostatnio edytowano 06.11.2018 12:01 przez Joan65, łącznie edytowano 1 raz
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 06.11.2018 11:59

piekara114 napisał(a):Spróbuj tu Escape Car Rental Athens - ale to lokalna wypożyczalnia, więc na nówki samochody nie licz (choć mi takie pasują, bo niczego nie wymagają i niczym się nie przejmują). W Atenach mam jeszcze wypisaną sunnycars.com i Abbycar Mam też zanotowane, że niektóre wypożyczalnie mają zakaz wywozu samochodu na wyspy, więc warto to sprawdzić zawczasu...

Bardzo dziękuję, dotąd korzystałam z wypożyczalni wyłącznie na wyspach i tam w ogóle nie ma żadnego problemu.
Jeśli chodzi o wakacje na Pelo to z wysp samochodem biorę pod uwagę tylko Elefonisos.
Hydra wiadomo... :D tylko osiołki. Może na Poros wyskoczymy jak starczy czasu, ale to też bez auta.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.11.2018 12:13

Joan65 napisał(a):
Bardzo dziękuję, dotąd korzystałam z wypożyczalni wyłącznie na wyspach i tam w ogóle nie ma żadnego problemu...

No to jeszcze w tej sprawie Cię "wykorzystam" :smo:
Na wyspach rezerwowałaś wcześniej przez internet, czy na miejscu wybierałaś wypożyczalnię?
Polecisz coś na Paros i Naxos?

A @ do Twojego apartmana już wysłałam, dzięki :oczko_usmiech: :smo:
Joan65
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joan65 » 06.11.2018 13:53

www.motopower-naxos.com
za 7 dni (w 2017 wrzesień) płaciłam 155 Eur, 30 Eur zaliczki na konto (car group A (Chevrolet matiz or similar) included third party insurance, all taxes, unlimited kilometers, free delivery & collection"
Na Paros jeździliśmy busami i autostopem (było super)
Na Amorgos - na miejscu w Katapoli przy porcie wypożyczyliśmy
Na Milos - Giourgias Car Rental z wyprzedzeniem
Na Krecie polecam autotrip.gr (2 razy korzystaliśmy full 15 dni wyszło 17 Eur/dzień)
Na Tinos - vidalis rent a car & tourist services
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.11.2018 14:18

Joan65 napisał(a):http://www.motopower-naxos.com
za 7 dni (w 2017 wrzesień) płaciłam 155 Eur, 30 Eur zaliczki na konto (car group A (Chevrolet matiz or similar) included third party insurance, all taxes, unlimited kilometers, free delivery & collection"
Na Paros jeździliśmy busami i autostopem (było super)
Na Amorgos - na miejscu w Katapoli przy porcie wypożyczyliśmy
Na Milos - Giourgias Car Rental z wyprzedzeniem
Na Krecie polecam autotrip.gr (2 razy korzystaliśmy full 15 dni wyszło 17 Eur/dzień)
Na Tinos - vidalis rent a car & tourist services
Dzięki :smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 07.11.2018 20:34

mysza73 napisał(a):
Joan65 napisał(a):
Mikromir napisał(a):Może znów będziesz miała łut szczęścia i znajdziesz COŚ niespodziewanego... na innej wyspie?... :wink:

Mam takie sekretne miejsce ale na Naxos :D .
A podzielisz się ze mną? ... proszę :coool:

Mycha daj se już spokój z tymi wyspami greckimi ;/0

W Bułgarii byłaś?
W Szkocji?
W Wejherowie?

8) :smo:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 07.11.2018 22:13

Mikromir napisał(a):...
Po mszy dostojne Greczynki rozdawały wszystkim greckie słodycze - tę straszliwie słodką mieszankę bakalii z galaretkami w cukrze pudrze - wszystkim wychodzącym z kościoła, nie mam pojęcia z jakiej okazji...
...

...i Czarna Perła... 8O
...a małżonek wyżywałbym się za sterami... :mrgreen:

Kiedyś pytałem się czemu ciasto rozdaja w torebaczkach po mszy to wytłumaczyli mi, ze msza była w intencji osoby X
I rodzina tej osoby robi wtedy słodycze i rozdaje uczestnikom mszy

Co do "udki" to szacuję spalanie 0,5km na 1l benzyny czyli mówiąc językiem samochodowym 200 l / 100km
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 07.11.2018 22:56

ogorek napisał(a):Kiedyś pytałem się czemu ciasto rozdaja w torebaczkach po mszy to wytłumaczyli mi, ze msza była w intencji osoby X
I rodzina tej osoby robi wtedy słodycze i rozdaje uczestnikom mszy

8O O..., to by nawet pasowało....

ogorek napisał(a):Co do "udki" to szacuję spalanie 0,5km na 1l benzyny czyli mówiąc językiem samochodowym 200 l / 100km

:mrgreen: 200l/100km! :lol: To lepiej kupię mężowi rowerek wodny. :oczko_usmiech:

BTW, jak już tu jesteś :wink: czy mógłbym mi powiedzieć, czy w tym całym Agios Andreas w Messenii jest jakiś sklep z podstawowymi produktami lub piekarnia?... Dostałam tam jedną propozycję, którą w pierwszym odruchu uznałam za zupełnie nie moje klimaty, ale powoli zaczynam się łamać, bo chałupa stoi właściwie na plaży, jakakolwiek by ona nie była, mieszkanie drogie nie jest, a gospodarz wydaje się przemiły prawie na poziomie Stefci. Może zestarzałam się już wystarczająco, by zasiąść na plażowym leżaczku?... :roll: :mrgreen: Choć mam nadzieję, że w okolicy znajdę też dziksze, "bezleżaczkowe" miejsca. Muszę to przemyśleć i przedyskutować z rodziną... :roll:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 08.11.2018 07:21

Jeden a może i dwa kojarzę. Jeden typu "mydło i powidło" mial pratycznie wszystko co trzeba (mimo, że mały)

Wielki Grek ze 130 kg, podsuwał ciągle jakies łakocia mojej dziatwie bo to wyszystko wygląda jakbym ich obiadał (wtedy mieli po 170 cm i 50kg)
Knajpa (smaczne szaszłyki z lokalnego tuńczyka) w porcie w tym hotelu co ja nocowałem.

Tam jakiś Grek (były dyplomata) wynajmuje FANTASTYCZNY domek w gaju, sadzie, gdzie jego kraniec to plaża właśnie.
100 EUR za dzień z AIRBNB chciał ale łamał się na zniżki. Dobra opcja na dwie rodziny 2+1 bo sypialni tam sporo było.

Był też warzywniak i piekarnia
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 08.11.2018 16:32

Bardzo Ci dziękuję za informacje. Ciekawi mnie jeszcze, jak tam w ogóle wygląda poziom zatłoczenia na plaży - nawet nie na tej głównej, ale tych bardzo na północ od portu, jeszcze za tym hotelem przy morzu, który kiedyś pokazałeś na jednym z forów. Ciągle się łudzę, że w lipcu może nie jest tak źle, ale najbardziej nie chciałabym się nadziać niespodziewanie na jakieś tłumy na plaży...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Po prostu PELOPONEZ - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone