ajdadi napisał(a):Nie wiem co wy wszyscy w tej Grecji widzicie...
będę zaglądał
Zapraszam.
Mikromir napisał(a):Po długiej przerwie w kontakcie z mitami mam jednak teraz nieodparte wrażenie, że zawierają one streszczenie najgorszych patologii w społeczeństwie i jako takie musiały być dla starożytnych równie albo i bardziej fascynujące co obecnie wszystkie południowoamerykańskie telenowele, dramaty psychologiczne i filmy sensacyjne z Hollywood oraz skandynawskie kryminały razem wzięte. Znalazłyby się w nich nawet kawałki science-fiction, o fantasy nie wspominając.
piotrf napisał(a):Starożytni to jednak lubili się bawić wielkimi kamolami
mysza73 napisał(a):No to mogę uznać, że Mykeny mam zaliczone
megidh napisał(a): W bardzo zawoalowany sposób dokonałaś porównania do obecnych czasów.
Ja mam wrażenie, że tej patologii (tak bardzo podobnej do tej opisywanej w mitach) nie brakuje na co dzień w naszym społeczeństwie, czym nasze media karmią nas nagminnie, a ludzie chłoną takie informacje niczym gąbki.
Społeczeństwo obecne, jak również to sprzed tysięcy lat, nie różni się pod względem charakterologii tak bardzo od siebie. Sensacja jest tym, co ludzi kręciło, kręci i będzie kręcić.
Mykeny chyba warte są odwiedzenia.
Mój mąż, podobnie jak Twoje dziecko, został wigwizdany w Ancient Kamiros na Rodos, bo kazałam mu stanąć na starożytnym cokole w celu cyknięcia fotki
ogorek napisał(a):Mogę mieć 2 pytania ?
Najpierw 1-sze
Drepano - nie chcieliście odwiedzić dwu wysp na przeciw TOLO ?
Mozna wynająć łódkę czy rano wręcz kajakiem popłynać ?
Widok na kapliczkę
Polecam gorąco na następny raz.
A drugie to z nafplio pływają mini-stateczki do tego urzędu celnego (takie fortyfiacje w morzu)
Odwiedziliście ?
Mikromir napisał(a):Jednak krwiożercze historie i nieodpowiedzialne mityczne romanse były dla Anki tak bardzo wciągające, a dla Piotra tak śmieszne, że jakoś wytrzymałam te prawie 2000km...
piekara114 napisał(a):Mikromir napisał(a): jakoś wytrzymałam te prawie 2000km...
Dość okrężną drogę jechaliście
Co do mitów: mój rok temu czytała jakąś współczesną serię Bogowie Olimpu - czy coś takiego, gdzie bohaterami byli właśnie bohaterowie mitów greckich... całą serię dość szybko wchłonął...