napisał(a) Salomea » 26.08.2005 09:26
Witam serdecznie ...
wiadomość informacyjna o powrocie z Istrii została zamieszczona w celu pomocy osobom które wybierają się na Chorwację, a zwłaszcza dla osób które tak jak ja jadą w tamten zakątek świata po raz pierwszy i potrzebują aktualnych wskazówek ...
co do wrażeń ...
są one tak pozytwyne że nie skłamię jeśli napiszę iż były to jedne z najfajniejszych wakacji spędzonych dzięki klimatowi jakie tworzy Chorwacka przyroda i tamtejsza społeczność ...
w tym miejscu od razu zdementuje coniektórych cromaniaków myśli - ale nie jestem nowicjuszem turystyki ... ... ... kraju kwitnącej wiśni nie widziałam
wakacje spędziliśmy w czterosobowej grupie przyjaciół, odwiedzając po drodze na Chorwację znajomych pod Wiedniem.
na Chorwacji polecam: nurkować, kupić specjane gumowe obówie (40KN), mówić po Polsku, tankować gaz - z którym nie ma już takich problemów,zwiedzić Rowinj który na głowę bije Pulę, polskiego złotego brać w gotówce do wymiany w Chorwackich bankach, a najkorzystniej płacić kartą wszędzie gdzie tylko się da, ...
no i cóż jeszcze ...
byliśmy na 2 kampingach -więc dla osób które mają w planach spędzać podobnie wypoczynek - polecam brać soki i napoje z Polski, my wzieliśmy cały bagażnik (mieliśmy 2) różnego rodzaju prowiantu, także na miejscu zaopatrywaliśmy się jedynie w nabiał, chleb (chorwacki kruh smakuje jak bułka) i zimne piwo. Nie polecam lodów które sprzedawane są w pokazowy sposób, marnie smakują, a 40 km z pn Istri warto przejechać aby zjeść o niebo smaczniejsze w Trieście ....
ot co celniejsze uwagi ...