Mikromir, nie wiem, czy to pytanie jest do mnie czy do Helen. Helen to lepiej szukać w jej relacjach
Od siebie mogę powiedzieć, że z Rucicy do Beritnicy trzeba iść jakąś godzinę, może 45 minut, w zależności od kondycji i ilości zdjęć pstrykanych po drodze. Ale piszę to tylko dlatego, że u kogoś to przeczytałam, bo my tam nie maszerowaliśmy. Zadowoliliśmy się Rucicą
mflaku napisał(a):Mam w planach zrobić jednodniową wycieczkę na górę sv. Jurka, zwiedzić jezioro Crveno i Modro, oraz jeśli starczy czasu wybrać się do Mostaru.
Pytanie mam takie gdzie najpierw zajechać i najlepiej jaka drogą żeby było po drodze, myślałem żeby wczas rano wybrać się na sv. Jurka później jechać na jeziora i jeśli starczy czasu do Mostaru. ??
Witaj!
Ambitny plan, muszę przyznać
Generalnie na sv. Jurka im wcześniej, tym lepiej. Skręcasz z Jadranki na wysokości dużego Konzuma, dalej są tablice. Wjazd, podziwianie widoków, zjazd - powinny się zamknąć w 3-4 godzinach.
Później najszybciej będzie, jak pojedziesz na Sestanovac, za Brelą skręcasz na autostradę. A stamtąd albo główną drogą na Cista Provo, albo dróżkami przez Zagvozd - do Imotski. Czasowo obie drogi wychodzą podobnie - jedziesz dookoła i szybciej lub pokonujesz mniej kilometrów, ale wolniej.
Imotski ma wiele do zaoferowania, ale jeśli chcesz zobaczyć tylko te dwa jeziorka, to też dobrze, my również od tego zaczęliśmy parę lat temu, potem chce się wracać
W zasadzie Mostar jest do zrobienia w czasie tej wycieczki. Jedziecie potem na Ljubuski i do Mostaru, to będzie około 80 km z Imotski (nie liczę dokładnie;)).
W 2008 roku zrobiliśmy z Makarskiej Riviery (Żivogosce) trasę: Żivogosce - Imotski - Mostar - Medjugorje - Żivogosce.
Poczytaj sobie
tutaj.
Pozdrawiam