Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Pagu i Cresie przygoda nas niesie

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2011 17:07

Rysio napisał(a):Wróciłem i ja do żywych więc śledzę Wasze wycieczki kajakiem, tym bardziej że okolice są mi znane i to dość dobrze. Trasę Blato - Drvenik kilka razy przepłynąłem :D

No tak, te tereny są Ci znane :D
Fajnie, że wróciłeś do żywych!

darek1 napisał(a):Koleżanka Maslinka jest bardzo fotogeniczna. Zwłaszcza w zwiewnej sukience jest jej do twarzy. Relacja interesująca.

Dzięki, Darku :D Fajnie, że Ci się relacja podoba :D

Janusz Bajcer napisał(a):Manlinko, wracając do rejsu- czy na statku była śpiewana jakaś piosenka o maslnie - jeśli nie, kardynalny błąd załogi :twisted:

Witam Kuracjusza :D

Szczerze mówiąc, nie wiem :oops:
Jak płynęliśmy do Bolu, to niewiele słyszeliśmy, bo na dziób, gdzie siedzieliśmy, muzyka nie docierała.

A co było, jak wracaliśmy, hmm... Na pewno była chorwacka muzyka, ale jakie to były piosenki, nie mam pojęcia, jakieś nieznane mi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2011 17:42

Witam.

Jeżeli mogę, wtrące swoje trzy grosze :) .

Zaostrog to miejsce gdzie pierwszy raz spędzaliśmy wyjazdowe wakacje i miejsce, gdzie pierwszy raz polazłem w chorwackie góry. Cieszy mnie więc bardzo ten odcinek i zdjęcia.

Nazwa kampingu Viter pochodzi od nazwy tej góry o ciekawym kształcie. Rozciaga się z niej naprawdę fajny widok. Na niższym szczycie zatknięta jest chorwacka flaga, a w 2002 roku dzierżałem ją dumnie w dłoni :wink:

Góry w tle to już nie Biokovo, ale Rilić... choć są szkoły, które twierdzą że to część Biokova - nieważne. Z Zaostroga prowadzi szlak pieszy do Vrgoraca i przechodzi przez małą przełęcz, którą widać na zdjęciu na prawo od wieży klasztoru. Widoki także cudne z tamtego miejsca.

Sama miejscowość wtedy nam się podoboła, choć kwaterę (wcześniej rezerwowaną) mieliśmy tuż przy Magistrali.

Zaskoczony jestem promem przy molo. W tamtych czasach ich w Zaostrogu nie było.

Fajne miejsce - przynajmniej ze zdjęć i ze wspomnień.

Pozdrawiam.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 06.09.2011 20:40

Interseal napisał(a):Witam.

Jeżeli mogę, wtrące swoje trzy grosze :) .

Cześć Mariusz. Jasne, że możesz :D

Interseal napisał(a):Zaostrog to miejsce gdzie pierwszy raz spędzaliśmy wyjazdowe wakacje i miejsce, gdzie pierwszy raz polazłem w chorwackie góry. Cieszy mnie więc bardzo ten odcinek i zdjęcia.

W takim razie cieszę się, że obudziłam Twoje miłe wspomnienia.

Interseal napisał(a):Nazwa kampingu Viter pochodzi od nazwy tej góry o ciekawym kształcie. Rozciaga się z niej naprawdę fajny widok.

Dzięki, dobrze wiedzieć :)

Interseal napisał(a):Sama miejscowość wtedy nam się podoboła, choć kwaterę (wcześniej rezerwowaną) mieliśmy tuż przy Magistrali.

Mnie też się podobała. Gdyby nie śmieci w przycampingowej części promenady, byłoby super!

Zauważyliśmy, że w Zaostrogu było bardzo dużo samochodów na bośniackich blachach. Wyglądało na to, że mieszkańcy Hercegowiny wyjątkowo upodobali sobie tę miejscowość. Ciekawe! :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.09.2011 20:53

maslinka napisał(a):Zauważyliśmy, że w Zaostrogu było bardzo dużo samochodów na bośniackich blachach. Wyglądało na to, że mieszkańcy Hercegowiny wyjątkowo upodobali sobie tę miejscowość. Ciekawe! :D

Ha! O tym także miałem wspomnieć, ale zapomniałem... widzę, że niewiele się zmieniło przez te lata. Szczególnie w weekendy było mnóstwo bośniackich rejestracji. Zastanawiałem się dlaczego. Nie wiem do dziś.

Pozdrowienia.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 07.09.2011 10:10

Po dwutygodniowej nieobecności wpadam, głównie po to, żeby pogratulować maslince, jako kolejnej osobie, która w Bolu znalazła coś fajnego dla siebie. Samoastan we wsch. części i przylegające do niego dwie plaże należały do naszych ulubionych, uliczki miasteczka również. Jeżeli już rzuciło nas w stronę Zlatniego Ratu, rozkładaliśmy się gdzieś w pół drogi do niego, są tam plaże nie tylko skałkowe. W dłuższej perspektywie przeszkadzały jedynie wysokie ceny wszystkiego.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 07.09.2011 19:54

Interseal napisał(a):Ha! O tym także miałem wspomnieć, ale zapomniałem... widzę, że niewiele się zmieniło przez te lata. Szczególnie w weekendy było mnóstwo bośniackich rejestracji. Zastanawiałem się dlaczego. Nie wiem do dziś.

Czyli jednak słusznie zwróciliśmy na to uwagę :D

Marsallah napisał(a):Po dwutygodniowej nieobecności wpadam, głównie po to, żeby pogratulować maslince, jako kolejnej osobie, która w Bolu znalazła coś fajnego dla siebie.

Dzięki za gratulacje :D Bol ma swój urok, im dalej od Zlatnego Ratu, tym większy :wink:

20 lipca (środa) - Urok Starej Podgory

Wstajemy, jak zwykle, dosyć późno i okazuje się, że i tak za wcześnie, bo niebo spowite jest chmurami 8O Po raz pierwszy w czasie naszego tegorocznego pobytu! Może to i dobrze, bo od kilku dni miałam ochotę na dłuższą wycieczkę :wink: Wprawdzie dopiero co byliśmy w Bolu, ale to był fishpicnic, więc się nie liczy :wink:

Plan zakłada, że pojedziemy do Starej Podgory, którą chciałam zobaczyć, zwłaszcza po lekturze relacji CinnamonGirl (:papa:). A potem się zobaczy...

Zjeżdżamy z Jadranki, kierując się na Park Prirode Bikovo. Po kilku kilometrach jazdy pod górkę widać już pierwsze zabudowania interesującej nas miejscowości. Uwielbiam oglądać i focić stare domy. Zapraszam więc na spacer (bez słów) po Starej Podgorze :):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bardzo tu spokojnie. I pięknie! Ze starych domów emanuje jakaś energia :wink:

Podjeżdżamy kawałek dalej (i wyżej). Zaczyna się przejaśniać, ale temperatura ciągle niska (jedyne 26 stopni 8O), nie taka, do jakiej się przyzwyczailiśmy :wink:

Obrazek

Obrazek

Widok na Podgorę (tę nową :wink:) i pomnik skrzydła mewy:

Obrazek

W zasadzie pogoda robi się coraz bardziej plażowa :roll: Ale ja dzisiaj mam wyjątkową ochotę na zwiedzanie i podróżowanie. Udaje mi się przekonać męża i... hurrra, jedziemy do Imotskiej Krainy! :D

Obrazek

To dopiero będzie przygoda! :D Chociaż nie niesie nas już po Pagu i Cresie :wink: (Może powinnam zmienić tytuł relacji? :wink:)

:papa:
Ostatnio edytowano 30.04.2012 18:43 przez maslinka, łącznie edytowano 2 razy
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.09.2011 20:09

maslinka napisał(a):To dopiero będzie przygoda! :D Chociaż nie niesie nas już po Pagu i Cresie :wink: (Może powinnam zmienić tytuł relacji? :wink:)

Wybaczę drobny skok w bok. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2011 20:45

Witam

Przyjemny spacer.
My także lubimy spacery po "starszych siostrach" nadmorskich miejscowości.
Na tę chwilę największe wrażenie zrobiły na mnie stare Drasnice.
Zwiedzaliśmy także stary Zaostrog i Starą Podgorę właśnie.

Czekam spokojnie na Imotskie Jeziora - tam mnie jeszcze nie było :) .

Pozdrowienia.
:papa:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 07.09.2011 21:39

Witam! Melduję, że czytam i podoba się :).

W lipcu byłem po raz pierwszy w Bolu (rejs z Jelsy), w tym na plaży Zlatni Rat . I też muszę przyznać, że zostałem pozytywnie zaskoczony. Może to kwestia oczekiwań? Naczytałem się na forum niezbyt pochlebnych opinii, a tu miła niespodzianka. Ludzi sporo, ale wystarczyło się przenieść na drugą stronę, by odpocząć w spokoju. Polecam - nie ja jeden - wdrapanie się na Vidovą Górę. Widoki niezwykłe.

Obrazek

Pozdrawiam!
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 07.09.2011 22:15

Maslinka wymiata :D
W nagrodę będzie teledysk :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.09.2011 15:36

Franz napisał(a):
maslinka napisał(a):To dopiero będzie przygoda! :D Chociaż nie niesie nas już po Pagu i Cresie :wink: (Może powinnam zmienić tytuł relacji? :wink:)

Wybaczę drobny skok w bok. ;)

Teraz będzie skok w bok od Jadranu, a może raczej odskocznia od plażowania :)

Interseal napisał(a):Na tę chwilę największe wrażenie zrobiły na mnie stare Drasnice.

Często mijaliśmy Drasnice, zadzierałam głowę i patrzyłam na ich starą część. Nie starczyło czasu, by i tam pojechać...

Interseal napisał(a):Czekam spokojnie na Imotskie Jeziora - tam mnie jeszcze nie było :) .

W takim razie obiecuję, że będziesz tam niedługo :D Może jeszcze nie dziś, bo od razu do jezior nie dotarliśmy. Tym razem zwiedziliśmy Imotską Krainę dużo dokładniej niż 3 lata temu, kiedy to "odhaczyliśmy" tylko dwa jeziorka.

Krzychooo napisał(a):Witam! Melduję, że czytam i podoba się :).

Cześć Krzychooo! Fajnie, że Ci się podoba :)

Krzychooo napisał(a):W lipcu byłem po raz pierwszy w Bolu (rejs z Jelsy), w tym na plaży Zlatni Rat . I też muszę przyznać, że zostałem pozytywnie zaskoczony. Może to kwestia oczekiwań? Naczytałem się na forum niezbyt pochlebnych opinii, a tu miła niespodzianka. Ludzi sporo, ale wystarczyło się przenieść na drugą stronę, by odpocząć w spokoju.

A jednak! Jest nas więcej :D

mkm napisał(a):Maslinka wymiata :D
W nagrodę będzie teledysk :wink:

To Imotska Kraina wymiata! :D Dzięki za ładną piosenkę i teledysk :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.09.2011 15:44

maslinka napisał(a):Obrazek
Bardzo tu spokojnie. I pięknie! Ze starych domów emanuje jakaś energia :wink:

Dusza turysty jest nieprzebadana.

Weźmy na ten przykład :wink: , że ta rudera stoi u nas w kraju.
Ile byłoby narzekania na nasz kraj. Że nie dba, że bieda wokół, że zacofanie, że ......
To samo tylko za granicą ....... jakże inaczej jest odbierane. Każdemu się podoba. :wink: ..... oprócz mnie. Dla mnie rudera ruderą pozostanie.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.09.2011 19:57

woka napisał(a):Dusza turysty jest nieprzebadana.

Weźmy na ten przykład :wink: , że ta rudera stoi u nas w kraju.
Ile byłoby narzekania na nasz kraj. Że nie dba, że bieda wokół, że zacofanie, że ......
To samo tylko za granicą ....... jakże inaczej jest odbierane. Każdemu się podoba. :wink: ..... oprócz mnie. Dla mnie rudera ruderą pozostanie.

Zaskoczę Cię, Woka. U nas w kraju też zachwycam się takimi "ruderami" :D Poza tym nie chodzi o jeden dom, a o nagromadzenie "ruder" w jednym miejscu. U nas nie ma tak dobrze :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 08.09.2011 20:10

maslinka napisał(a):Poza tym nie chodzi o jeden dom, a o nagromadzenie "ruder" w jednym miejscu. U nas nie ma tak dobrze :lol:

Jakby tak poszukał to by znalazł. Chyba a w zasadzie jestem pewny, że tak.
Jednak, nasze nie powodują zachwytu. :wink: Cudze są ładniejsze. :wink:
BeniGosia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BeniGosia » 08.09.2011 20:17

Hej Maslinka!
Mam do Ciebie pytanie!
Czy w tym roku bardziej opłaca się brać euro czy złotówki i tam wymieniać na kuny?
Wyruszam jutro w nocy (już nie moge sie doczekać) :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Po Pagu i Cresie przygoda nas niesie - strona 32
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone